Victor Osipov: Eliminarea unui apendice istoric. Radio Europa Liberă. 09.02.2011.
09.02.2011 ,
 

Victor Osipov: „Acest Amendament Jackson-Vanik este un fel de „apendice” istoric în relaţiile bilaterale, moştenit de la fosta Uniune Sovietică pe nedrept de către Republica Moldova. Şi eu personal, în timpul vizitei oficiale, pe care am făcut-o pentru consultări bilaterale cu Washingtonul pe problema transnistreană, am avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului de la Washington, inclusiv cu senatorul Lugar, senatorul Delahunt, senatorul Mackey şi pot să vă comunic un lucru: toţi, de altfel şi democraţi şi republicani, înţeleg foarte bine necesitatea de a ne elibera de acest cum l-am numit „apendice” istoric.

Din punct de vedere al relaţiilor comerciale, pe care le viza Amendamentul în relaţia cu fosta URSS, Republica Moldova astăzi nu are foarte mult de suferit. Nu există reminiscenţe în relaţiile bilaterale comerciale cu Statele Unite la modul practic. Acest demers este o dovadă a sprijinului din partea Washingtonului pentru Chişinău, pentru reformele şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Aceasta e în primul rând: un sprijin politic puternic şi o dovadă a faptului că Statele Unite ale Americii acordă o atenţie mai mare pe direcţia relaţiilor cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică o chestie bună, trecută la CV-ul autorităţilor de la Chişinău? Cât priveşte îndemnul, adresat Casei Albe să exercite presiuni asupra Rusiei ca să scoată din punctul mort reglementarea transnistreană – în condiţiile pe care probabil şi le-ar dori Chişinăul.

Victor Osipov: „Bine, toţi partenerii din formatul 5+2 şi încă înaintea primei Alianţe pentru Integrare Europeană au subscris în câteva rânduri sub principiul integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova ca un element de fond pentru soluţionarea problemei transnistrene. Şi aici sper să fie aşa întotdeauna şi până la soluţionarea definitivă. Iarăşi, nu aş pune asta doar în CV-ul autorităţilor actuale, sau în CV-ul precedentului Guvern. Eu cred că acest lucru semnalează mai degrabă sprijinul nu pentru o echipă sau alta de guvernare, ci pentru un curs al reformelor, un curs de democratizare şi de integrare europeană, pe care ţara îl îmbrăţişează în ultimii ani. Atâta timp cât guvernarea, indiferent de ce culoare ar avea..., cum spun chinezii: nu contează culoarea pisicii, important e să prindă şoareci. Eu cred că în Republica Moldova guvernarea a început să prindă câte un şoricel şi de aceea primeşte semnale de sprijin.”

Europa Liberă: Dar în raport se menţionează în special aspiraţia euro-atlantică a Guvernului de la Chişinău.

Victor Osipov: „Este firesc, pentru că raportul vine de dincolo de Atlantic şi dimensiunea euro atlantică este acolo cea care prevalează.”

Europa Liberă: Va avea sau nu efecte practice un asemenea raport? Şi un asemenea demers?

Victor Osipov: „În primul rând cred că va avea în menţinerea Republicii Moldova pe agenda politicii americane, a Administraţiei de la Washington. Iar în continuare cred că vor fi şi alte acţiuni ale administraţiei americane, care să sprijine cursul actual al Republicii Moldova.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire