Iurie Gotişan: În UE prin CSI? 26.04.2011.
26.04.2011 ,
 

Ministrul economiei, Valeriu Lazăr declarase săptămâna trecută la o conferinţă organizată la Chişinău de ambasada Federaţiei Ruse că Moldova este gata să semneze un acord de liber schimb cu CSI. Aşa cum Chişinăul negociază şi liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană, Radu Benea l-a întrebat pe economistul Iurie Gotişan dacă cele două opţiuni nu se contrazic.

Iurie Gotişan: Aparent, semnarea unui asemenea acord nu ar fi contrar angajamentelor pe care le are Republica Moldova faţă de Uniunea Europeană pe dimensiunea economico-comercială, în particular dacă vorbim de negocierea noului acord de liber schimb cu UE. În plus, acesta nu pare să contravină angajamentelor Moldovei faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului la care acesta este parte. Constatări pe care, de fapt, le-au făcut şi autorităţile de la Chişinău. Pe de altă parte, aceste rocade de politică externă, chiar şi la nivel declarativ, nu prea corelează cu eforturile plenare ale Chişinăului, mai ales că scopul primordial este integrarea în Uniunea Europeană. Totuşi pe termen scurt un asemenea acord ar avea şi raţionamente economice, măcar şi din simplu motiv că Moldova este încă puternic ancorată în spaţiul estic, astfel că aceasta cel puţin pentru moment nu ar nu trebui să-l neglijeze.

Europa Liberă: Care este limita până la care RM se poate integra economic în CSI, fără ca acest lucru să dăuneze relaţiilor cu UE? Cât de simplu este să corespunzi, concomitent, şi standardelor estice, şi celor vestice?

Iurie Gotişan: Vedeţi, exportatorii moldoveni au luat o lecţie bună urmare a embargoului rus la produsele vinicole şi cele agroalimentare, astfel că o bună parte din aceştia s-au conformat noilor reguli de piaţă, inclusiv conformarea către cele din UE. Nu tre sa uitam de altfel, că şi ţările din Est poarta negocieri cu UE pe marginea conformităţii poroduselor acestora către standardele UE, respectiv cred eu, mai multe produse moldoveneşti sînt supuse unor expertise complexe atunci cînd sînt exportate în spaţiul CSI. Odată ce te conformezi regulilor ambelor structuri, de ce nu ai face parte? Numai că mie mi se pare cam dificil, mai ales că costurile pe aceste două dimensiuni pot fi diferite şi substanţial mai mari, pe unde mai pui că tempoul racordării celor din Est la standardele UE este destul de lent.

Europa Liberă: De ce piaţa din CSI rămâne să fie o mare atracţie pentru exportatorii moldoveni?

Iurie Gotişan: Schimburile comerciale ale Moldovei cu statele din CSI au o pondere destul de însemnată. Spre exemplu, ponderea exporturilor de produse alimentare cu Rusia, Ucraina, Bielarus şi Kazahstan, anume cu aceste patru state este de cca 40% din totalul celor exportate de Moldova, pe cînd valoarea celor exportate in UE este de cca 8%. Or, o asemenea situaţie ne vorbeşte odată în plus că producătorii moldoveni aleg calea cea mai simplă, fară a face mari eforturi de a implementa noi standarde şi de a explora noi pieţe de desfacere.

Europa Liberă: Dacă standardele CSI sunt diferite de cele ale UE, spre care tinde Republica Moldova, de ce ar semna un asemenea acord?

Iurie Gotişan: Cel mai important lucru, pe care trebuie să-l facă Moldova, sînt anume reformele interne. Moldova de fapt poate ieşi involuntar din CSI, însă asta se va întâmpla, doar dacă se vor face reforme. Moldova poate rămâne în CSI, dar dacă se va europeniza prin reforme inclusiv economice, atunci ţara se va apropia de Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, rămânerea sau apropierea de o organizaţie internaţională, sau regională nu se face, eu ştiu, prin declaraţii şi prin semnarea de acorduri, sau tratate, ci prin reforme interne, implementate atât la nivel central, cât şi local.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire