Stefano de Leo: Vrem să oferim R. Moldova perspective clare de integrare europeană. Radio Europa Libera. 02.06.2011.
02.06.2011 ,
 

Stefano de Leo: „Italia, ca şi ceilalţi parteneri europeni ai guvernului de la Chişinău, susţine programul de reforme pe care acesta s-a angajat să-l aplice.”

Italia celebrează astăzi ziua naţională – o dublă sărbătoare marcând unificarea statului italian în 1861 şi transformarea lui, 85 de ani mai târziu, în republică. Împreună cu liderii de la Roma, au urmărit o paradă înalţi invitaţi din ţările cu număr mare de imigranţi italieni ca Australia şi Canada, sau dimpotrivă, cu număr mare de emigranţi în Italia, ca Moldova, reprezentată de preşedintele interimar, Marian Lupu. La Chişinău, cu această ocazie, Vasile Botnaru a realizat un interviu cu ambasadorul italian, Stefano de Leo:

Stefano de Leo: „Pentru noi ziua de astăzi este una specială - sărbătorim 150 de ani de la unificarea Italiei şi 65 de ani de la crearea Republicii Italiene. Aici, în Moldova, vrem să celebrăm această zi alături de prietenii noştri moldoveni. De asemenea, dedicăm această sărbătoare naţională tuturor cetăţenilor moldoveni care lucrează şi trăiesc în Italia, astăzi numărul lor depăşind peste o sută de mii.

Noi ştim că Italia este prima ţară de destinaţie pentru moldovenii care îşi câştigă existenţa în afara ţării. Recunoaştem că cetăţenii moldoveni stabiliţi în Italia contribuie la creşterea economică a ţării noastre, sacrificându-se pentru a oferii condiţii de trai mai bune familiilor de acasă. Ne dorim să schimbăm situaţia.

Fiind un stat european, vrem să oferim Republicii Moldova perspective clare de integrare  europeană. Moldovenii ar trebui să simtă că sunt parte integrantă a familiei Uniunii Europene, şi că sacrificiile pe care le fac sunt importante  pentru creşterea economică şi socială a ţării lor. Foarte mulţi moldoveni care muncesc în Italia trimit bani acasă. Ne dorim ca într-o bună zi, ei să poată câştiga aceşti bani nu în afara ţării, ci în Moldova. De aceea, Italia dar şi alte ţări europene oferă sprijin Republicii Moldova.

Chiar zilele trecute Italia, alături de Uniunea Europeană, şi Republica Moldova au lansat un proiect pentru a sprijini rudele de acasă a moldovenilor plecaţi în Italia. Se ştie că foarte multe femei din Republica Moldova şi-au lăsat acasă soţii şi copiii. Ei trebuie ajutaţi să treacă mai uşor peste această situaţie – să nu o perceapă ca pe o dramă. Ei au nevoie de asistenţă socială, consiliere profesională – orice le-ar putea uşura situaţia.

De asemenea, în câteva zile, la Roma, vom semna un acord în domeniul muncii  prin care se va facilita circulaţia cetăţenilor străini în Italia. Sperăm că experienţa profesională pe care o vor obţine ei în Italia să îi ajute să revină acasă.  Acest lucru va duce la prosperarea Republicii Moldova, pentru că investitorii străini ce vor veni aici, vor găsi oameni care cunosc mai multe limbi străine, care au fost instruiţi la un nivel provesionist aflându-se în afara ţării. Nu va fi un proces uşor, dar sunt sigur că prin susţinerea guvernului de la Chişinău şi a Uniunii Europene va avea sorţi de izbândă.”

Europa Liberă: Prin urmare, ţinta Dvs strategică ar fi readucerea moldovenilor acasă în pofida speranţei lor de a se stabili în Italia, de a-şi întemeia familii, sau de a-şi aduce copiii din Moldova?

Stefano de Leo: „Oricine este liber să aleagă unde vrea să trăiască. Sunt foarte mulţi moldoveni, în special doamne, care s-au căsătorit cu italieni, acest lucru creând o legătură între ţările noastre. Pe de altă parte, dacă oamenii vor să se reîntoarcă acasă, noi vom fi bucuroşi, pentru că astfel ei vor contribui la creşeterea economică a Republicii Moldova.

Italia, la fel ca şi ceilalţi parteneri europeni ai guvernului de la Chişinău, susţine programul de reforme pe care s-a angajat să-l implementeze guvernul de la Chişinău. La căptul tunelului vă aşteaptă liberalizarea regimului de vize, Zona de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană şi alte proiecte de dezvoltare vor duce la creşterea nivelului de trai, dezvoltarea  agriculturii. Sunteţi o ţară agricolă iar produsele voastre pot ajunge pe piaţa Uniunii Europene.

Moldovenii care trăiesc în Italia pot alege dacă vor să rămână acolo sau vor să revină acasă, de aici făcând parte din marea familie europeană. Sau, dacă vor, pot sta o perioadă în Moldova, apoi în Italia, apoi oriunde în altă parte, pentru că ne gândim la un viitor în care nu vor exista hotare şi limite. Vorbim despre o dezvoltare globală în care Republica Moldova îşi are rolul său, datorită poziţiei sale strategice, datorită frumuseţii, bogăţiei şi ospitalităţii oamenilor.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire