Eugen Carpov: Transnistria: un statut special garantat ca parte componentă a R. Moldova. Radio Europa Libera. 21.06.2011
21.06.2011 ,
 

Eugen Carpov: „ne-am despărţit cu ideea că asemenea negocieri oficiale sunt strict necesare”.

La Moscova au avut loc consultări privind eventuala reluare a negocierilor oficiale privind Transnistria, în format 5+2. Consultări care s-au încheiat fără nici un rezultat, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, Europei Libere:

Eugen Carpov: „Astăzi s-a desfăşurat runda de consultări în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Vreau să vă spun că subiectul principal de pe agendă l-a constituit posibilitatea reluării negocierilor oficiale, care, după cum cunoaşteţi s-au întrerupt în anul 2006. Şedinţa de astăzi s-a terminat, o decizie finală nu a fost luată.

Runda de la Moscova, consacrată subiectului pe care l-am menţionat, urmând să fie continuată. Va fi continuată într-o perioadă pe care urmează să o convenim între toţi participanţii formatului 5+2. Astăzi ne-am despărţit cu ideea că asemenea negocieri oficiale sunt strict necesare. Decizia urma să fie luată la Moscova pentru că aşa a fost înţelegerea noastră. Acum partenerii noştri din Tiraspol nu au avut probabil mandat să adopte o asemenea decizie.

Sperăm că în continuare noi o vom obţine şi din momentul când vom semna o declaraţie în acest sens, vom demara procesul formal de negocieri. Iar procesul formal de negocieri înseamnă că vom discuta despre statutul special al Transnistriei ca parte componentă a Republicii Moldova, stat suveran, teritorial integru în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional.”

Europa Liberă: Înainte de reluarea negocierilor iar s-au auzit controverse în jurul statutului Transnistriei. Aşi simţit o poziţie mai rigidă, mai flexibilă din partea lor?

Eugen Carpov: „În primul rând, toţi participanţii care au fost prezenţi astăzi la masa de negocieri, - mă refer atât la mediatori, Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, cât şi observatorii UE şi SUA - unanim au reconfirmat poziția care constă în următoarele: Transnistria trebuie să beneficieze de un statut special garantat ca parte componentă a Republicii Moldova. Deci, asta este piatra de temelie de la care trebuie să pornim următoarele negocieri. Trebuie să vă spun ca în aceste negocieri nu am intrat. Vom intra doar când vom avea decizia de reluare a procesului formal.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire