Interviu cu Anneli Ute Gabanyi: R.Moldova trebuie să fie mai fermă în chestiunea Transnistriei. Radio Europa Liberă. 09.09.2011.
09.09.2011 ,
 
Anneli Ute Gabanyi: „Este clar că atât asupra Chişinăului, cât şi asupra Tiraspolului se fac presiuni sau, hai să spunem, există aşteptări ca să se ajungă la o îmbunătăţire a relaţiilor prin intensificarea acestor măsuri de intensificare a încrederii. Întrebarea este una de principiu şi mă tot gândesc şi fac paralela şi cu relaţia Germania Federală şi Germania de Est înainte de 1989. Şi atunci Republica Federală Germană a acordat anumite avantaje RDG-ului. De exemplu, RDG-ul a avut foarte multe înlesniri care existau pentru Germania Federală în cadrul Uniunii Europene au fost transferate şi lor. Într-un fel asemănător am impresia că şi Moldova acordă destule înlesniri mai ales oamenilor de afaceri din Transnistria. Cam în acelaşi fel, adică îi lasă cam aceleaşi avantaje pe care le primeşte Guvernul central, ba chiar se pare că există şi nişte fonduri care, transferate Chişinăului, trebuie să fie dirijate şi către Tiraspol. Problema pentru mine personal care se pune este următoarea: dacă guvernul de la Tiraspol nu vede că ar putea să primească mai multe înlesniri, dacă s-ar reintegra în Republica Moldova – de ce s-o facă? Pentru că se tot spune: da, la un moment dat, când Moldova va deveni mai democratică, atunci când Moldova va deveni mai prosperă... Dacă ar exista destule avantaje, atunci ar exista şi un fel de atracţie pentru Transnistria de a se reintegra. Dar dacă, să spunem, le dăm tot ce ar putea să dorească cel puţin cei care domnesc la Tiraspol şi fără integrare, în formă de măsuri de intensificare a încrederii, întrebarea ar fi: de ce s-o mai facă? E o problemă de principiu.”
 
Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că această întrevedere ar însemna că externul forţează Chişinăul şi Tiraspolul să accepte un compromis privind federalizarea Republicii Moldova?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„N-aş crede. Statutul Transnistriei în cadrul Republicii Moldova este o temă, care nu poate fi discutată între cei doi. Este o temă pentru negocierile 5+2. Iarăşi o altă întrebare este în ce măsură simpla reluare a acestor negocieri în septembrie ar putea să fie deja un succes. Lucrul acesta s-a văzut şi înaintea celeilalte întrevederi de la Moscova, ultimei întrevederi, şi rezultatul a fost zero.”
 
Europa Liberă: Dumneavoastră admiteţi şi un eşec acum, la 22 septembrie la Moscova?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Hai să spunem altfel: întrebarea este ce înseamnă un eşec sau o victorie, pentru cine? Republica Moldova ar trebui să fie fermă. Am citit destule luări de poziţie a unor oficiali ai Guvernului de la Chişinău, care spun foarte clar că anumite lucruri nu pot fi negociate. Întrebarea este dacă acest lucru se ştie şi la Tiraspol, şi se ştie şi la Moscova. Şi înainte de a se accepta ca poziţie a Republicii Moldova de a nu accepta anumite lucruri, adică o federalizare în care Transnistria ar primi un drept de veto asupra politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Şi în al doilea rând că Moldova nu va agrea staţionarea, într-un fel sau altul negociat un acord de staţionare a unor trupe ruseşti în continuare. Mă tem că numai o presiune mai mare a Occidentului asupra Rusiei în această problemă ar aduce succes. Mă întreb dacă această presiune există sau va exista. De aceasta depinde succesul aşa cum îl vedem, hai să spunem, noi.”
 
Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, credeţi că fiecare dintre participanţi a încercat la această conferinţă să profite cât mai mult la nivel de imagine?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Acest lucru este cert. Este absolut sigur că Smirnov are mare nevoie pentru a-şi clădi o imagine cât mai bună înaintea alegerilor care îi stau în faţă. Cred că şi primul ministru al Moldovei desigur că nu ar refuza ca să iasă din această convorbire cu o imagine îmbunătăţită. Sigur, este important pentru Guvernul Republicii Moldova să pară deschis unor negocieri, să pară deschis unor măsuri, care într-adevăr îmbunătăţesc climatul între Moldova şi Transnistria, dacă putem să spunem aşa. Imaginea pe care o va primi domnul prim-ministru Filat va fi aceea a unui om, care este interesat şi de îmbunătăţirea sorţii oamenilor din Transnistria, a cetăţenilor, care au paşaport moldovenesc.”
 
Europa Liberă: Bine, dar domnul Lupu, preşedintele interimar, speakerul Parlamentului, a vorbit despre această întâlnire Filat-Smirnov ca despre o întâlnire controversată.
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Bine, noi am pornit de la ideea că atunci când au loc astfel de evenimente Alianţa trebuie să se pună de acord. Dacă nu au avut timp sau intenţia să se pună de acord, mi se pare puţin straniu ca să se dea publicităţii imaginea din nou a discordiei din interiorul Alianţei. Aici este într-adevăr un punct foarte vulnerabil al autorităţilor de la Chişinău şi nu este bine.”
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire