Eugen Revenco: După convorbirile Vlad Filat - Evgheni Şevciuc. Radio Europa Liberă. 27.01.2012.
28.01.2012 ,
 

O primă întrevedere astăzi la Odesa între premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc. Deşi s-ar părea că e o primă întrevedere la care abia au făcut cunoştinţă cei doi, totuşi discuţiile au durat pe parcursul unei ore şi jumătate. Ei spun că acest dialog a fost plin de conţinut. Avem de-a face cu un pas făcut cu dreptul în relaţia Chişinău-Tiraspol? E întrebarea pe care Valentina Ursu i-a adresat-o lui Eugen Revenco, coordonator de programe la Asociaţia de Politică Externă.

Eugen Revenco: „Noi trebuie să ţinem cont de faptul că această întâlnire vine la scurt timp de la momentul în care Evgheni Şevciuc a luat leadership-ul în regiune. Să ţinem cont de prezenţa ministrului de externe ucrainean.”

Europa Liberă: Domnul Constantin Grişcenco, care a fost gazda acestei întrevederi.

Eugen Revenco: „Unul din mediatori prezent la masă. Cred că este un gest de deschidere şi de încurajare a acestui dialog. Înţeleg că discuţiile au fost într-o atmosferă de non-confruntare, care a prilejuit şi întâlnirea din Dublin, în cadrul conferinţei 5+2.”

Europa Liberă: Când premierul Vlad Filat spune că apreciază acest dialog drept unul productiv şi constructiv, ce are el în vedere? Chiar să înţelegem că de astăzi piedicile care au existat în relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol se elimină?

Eugen Revenco: „Este prea optimist să credem în acest fel, pentru că ar însemna o capitulare totală a Tiraspolului şi o unificare imediată, peste noapte cu restul Republicii Moldova. Nu. Este un mesaj pozitiv de reluare a unui dialog care nu a existat. Au fost punctate anumite probleme asupra cărora ei se vor concentra.”

Europa Liberă: Care sunt aceste probleme?

Eugen Revenco: „Aceste probleme asupra cărora se vor concentra vor avea un caracter, adică reluarea transportului trenurilor, în special marfare. Doi - ţine de ceea ce numim noi măsuri de consolidare a încrederii şi construcţia unor punţi de comunicare între malurile drept şi stâng, sau politica paşilor mici, cum o numesc reprezentanţii de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Chiar astăzi Evgheni Şevciuc, dacă e să-l citez, a spus aşa: „Suntem adepţii strategiei paşilor mici în direcţia normalizării relaţiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.”

Eugen Revenco: „Este bine că liderii celor două maluri au identificat căi unde pot fi găsite apropieri şi poziţii, care pot fi armonizate în aşa fel încât viaţa locuitorilor, cetăţenilor din zona de securitate în mod special, şi afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă cât mai puţine obstacole şi să se apropie. Evident că problemele politice mari, care ţin de statutul nu au fost scoase în evidenţă în acest moment. Probabil este şi un pas rezonabil ca în acest moment să nu se abordeze cu Evgheni Şevciuc această problemă, dar să se discute despre lucrurile pe care le stăpâneşte.”

Europa Liberă: Despre posturile de pacificatori au discutat.

Eugen Revenco: „Au discutat şi este bine că nu au evitat acest subiect care era de importanţă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu s-a ajuns la un consens.

Eugen Revenco: „Pacificatorii nu sunt o problemă care ţine numai de Chişinău sau numai de Tiraspol. Să nu uităm rolul decisiv al Federaţiei Ruse şi influenţa Federaţiei Ruse asupra Tiraspolului.”

Europa Liberă: Deci, o decizie prin consens urmează să fie luată pe marginea unei eventuale transformări a acestei misiuni de pacificare sub un mandat civil.

Eugen Revenco: „Am fi foarte optimişti dacă am crede că la Dublin lucrurile s-ar soluţiona şi ar fi transformată această misiune de pacificare.”

Europa Liberă: Cât timp ar trebui pentru ca această problemă să fie soluţionată?

Eugen Revenco: „Haideţi mai întâi să-l vedem pe Evgheni Şevciuc dacă stăpâneşte în întregime controlul asupra situaţiei politice în regiune. În măsura în care dânsul poate asigura liniştea şi securitatea pe malul stâng al Nistrului şi gradul său de libertate în raport cu Moscova. Cel puţin premizel externe sunt pozitive pentru ca avem şi susţinerea SUA, a Ucrainei, în mod special, a Uniunii Europene şi simpatia altor parteneri externi, cum ar fi Germania şi alţii.”

Europa Liberă: Rămâne susţinerea Kremlinului s-o aibă Republica Moldova.

Eugen Revenco: „Kremlinul are nevoie să-şi redefinească poziţia, nu cred că această redefinire este posibilă înainte de alegerile din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Alegerile prezidenţiale.

Eugen Revenco: „Alegerile prezidenţiale mă refer.”

Europa Liberă: Domnule Eugen Revenco, credeţi că am putea crede că noua administraţie de la Tiraspol va renunţa la sintagma „recunoaşterea Transnistriei”?

Eugen Revenco: „Este prematur să vorbim despre renunţarea la anumite, dacă doriţi, stereotipuri sau poziţii dure referitoare la statut. Chestiunile de statut nu s-au discutat şi astea nu vor fi prioritatea cel puţin pe termen scurt. Este inevitabil ca acest subiect, referitor la statut să revină în atenţie şi să fie abordate de către părţi. Este altceva - în ce moment. Cu certitudine acum în luna februarie nu este cel mai potrivit moment.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să aştepte locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului de la această primă întrevedere?

Eugen Revenco: „Putem să aşteptăm că nu vor fi înrăutăţite relaţiile în timpul apropiat. Putem aştepta că autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol vor încerca să găsească coeziune în acţiunile lor în aşa fel încât să evite confruntarea şi să evite crearea de obstacole adiţionale. Cel puţin gestul, sau pasul politic întreprins de Evgheni Şevciuc, care a anulat taxele de import din Republica Moldova de pe malul drept spre malul stâng, este un pas care trebuie să fie apreciat ca un gest de bună credinţă.”

Europa Liberă: El a zis că acesta este primul pas şi mai urmează doi paşi. Ce a lăsat să se înţeleagă? Următorii paşi am înţeles că ar putea fi invers, pentru cetăţenii de pe malul drept al Nistrului şi pentru cetăţenii din UE.

Eugen Revenco: „Putem să aşteptăm multe lucruri. Eu, de exemplu, aş aştepta ca libertatea circulaţiei persoanelor să nu fie îngrădită. Să nu fie îngrădită ca un prim pas, să nu uităm că un număr de cetăţeni de-ai noştri au interdicţie de intrare. Bunăoară deputaţii, sau alţi oameni, care li se par kgb-iştilor puţin suspecţi. Putem să aşteptăm, suntem îndreptăţiţi să aşteptăm, încă un gest în adresa comunităţii internaţionale, ca un gest de deschidere faţă de partenerii internaţionali, în special partenerii de dezvoltare, care sunt dispuşi să investească în consolidarea măsurilor de încredere. Deci anularea măsurilor de restricţionare. Dar să nu uităm că lansarea grupurilor de lucru, să nu ne scape. Părţile au convenit.”

Europa Liberă: De fapt am înţeles că a fost stabilit şi un grafic de şedinţe ale grupului de lucru privind reluarea traficului feroviar prioritar.

Eugen Revenco: „Dar eu mă refer şi la celelalte grupuri de lucru, care au stagnat într-un fel sau nu au fost productive în ultima perioadă. Şi dacă ar exista un impuls pozitiv, lucrurile ar putea să avanseze. În special cred că ar fi extrem de important pentru întreprinderile din Transnistria să nu piardă trenul negocierilor dintre Republica Moldova şi UE în ceea ce ţine de crearea zonei de comerţ liber, altfel ar risca să suporte costuri exorbitante pentru mediul de afaceri existent pentru alinierea la standardele europene şi a nu scăpa piaţa de desfacere care încă mai este importantă şi prezintă interes pentru ei.”

Europa Liberă: Domnule Revenco, faptul că Nina Ştanski, cea care a fost desemnată de către Evgheni Şevciuc negociator din partea Tiraspolului în procesul 5+2, a venit la această întrevedere de la Odesa, a efectuat o vizită la Moscova, credeţi că a avut careva indicaţii de acolo?

Eugen Revenco: „Este şi firesc, creditorul principal al regiunii din Transnistria - creditorul politic, creditorul financiar şi economic este Moscova. Chiar dacă în cadrul acestor alegeri a dat-o puţin greş, oricum influenţa armată, militară, securitatea şi toate elementele de control Moscova le deţine. De aceea era inevitabil pentru ei să meargă la Moscova să se prezinte. Dar pentru noi nu trebuie să fie o sperietoare faptul că a fost la Moscova. Şi mă bucur foarte mult că autorităţile nu o iau în nume de rău. Rusia este în acest conflict, pentru unii este un rău, dar este un rău necesar.”

Europa Liberă: Deci, în opinia Dumneavoastră, terenul acum este pregătit pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2 de la finele lui februarie la Dublin?

Eugen Revenco: „Există premize suficiente şi evident că există încă elemente care urmează a fi pregătite. Dispoziţia administraţiei din Tiraspol şi a autorităţilor de la Chişinău sunt cele necesare pentru a angaja un dialog plenar la Dublin.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire