Moldova este aproape de valorile europene prin multiculturalismul său, Polonia. Info-Prim Neo. 12.05.2012.
14.05.2012 ,
 

Republica Moldova este aproape de valorile europene prin diversitate şi multiculturalism, prin toleranţa faţă de cultura tuturor grupurilor etnice de pe teritoriul său, care nu sunt puţine, şi prin respectul faţă de valorile europene universale. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către referentul pe probleme culturale şi de promoţie la Ambasada Poloniei în Moldova, soţia ambasadorului polonez, Ana Maria Luft.

Ana Maria Luft spune totodată că moldovenii trebuie să cultive mai mult respect faţă de justiţie, de reformele necesare, iar administraţia locală trebuie să funcţioneze mai bine. „Nu este atât de greu. Totul ţine de voinţă. Dacă moldovenii vor dori să facă parte din UE, cu siguranţă că într-o zi, nu prea îndepărtată, Moldova neapărat va fi membră a UE şi, dacă are nevoie de sprijinul şi ajutorul statelor din uniune, în special al Poloniei, mereu poate conta pe acesta”, a dat asigurări referentul pe probleme culturale şi de promoţie la Ambasada Poloniei în Moldova.

Ana Maria Luft a comunicat că Ambasada Poloniei la Chişinău promovează mesajul european prin toate căile posibile, prin evenimente culturale şi politice, prin relaţiile cu presa. Ambasada Poloniei a început chiar şi sărbătorirea Zilelor Europei mai devreme. La 3 mai a fost Ziua Constituţiei în Polonia. Cu această ocazie la Chişinău a fost organizat un concert. De asemenea a fost deschisă şi o expoziţie de caricaturi. „Astăzi, 12 mai, la Chişinău şi pe 19 mai la Comrat vom avea un cort polonez în „Satul European”. Anul acesta fără mâncare, dar foarte colorat, cu baloane şi cu informaţii despre Polonia, cu prezentarea unui film despre organizatoarele campionatului european de fotbal din 2012”, a spus Ana Maria Luft.

Ambasadorul Bogumil Luft va participa la dezbaterile politice din „Satul european”, iar în scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale va urca o trupă de dansuri poloneze în costume naţionale. Un profesor polonez va acorda lecţii de limbă poloneză.

Ambasada Poloniei planifică mai multe evenimente spectaculoase pe parcursul anului curent, printre care un concert pianistic şi un concert de muzică simfonică în aer liber, în luna august.

Zilele Europei în Republica Moldova sunt sărbătorite la Chişinău şi la Comrat în perioada 12 – 19 mai. Evenimentele sunt organizate de către Delegaţia UE în Republica Moldova. Sponsori ai activităţilor sunt companiile Sudzucker, Orange, Agroindbank Moldova şi Flor Art.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire