Interviu cu Goran Selanec: Compromisul politic la legea nediscriminării nu este euroconform. Radio Europa Liberă. 23.05.2012.
24.05.2012 ,
 

Asociaţia pentru Politica Externă a prezentat un raport despre legea anti-discriminare, ocazie pentru colega noastră Lucia Diaconu de a stat de vorbă cu Goran Selanec, avocat parlamentar croat pentru drepturi egale între sexe.

Europa Liberă: Dle Selanec, după un an de dezbateri în sfîrşit se aşteaptă ca legea împotriva discriminării să fie votată, dar numai după ce a suferit unele modificări. Mai multe criterii, inclusiv cel legat de orientarea sexuală au fost eliminate din primul capitol şi au rămas menţionate doar la capitolul egalităţii de drepturi pe piaţa muncii. Această nouă variantă este un compromis pe care UE ar putea să-l accepte?
 
Goran Selanec:
Nu, nu este cazul. Deoarece trebuie să ţinem cont de următorul fapt: în Uniunea Europeană pe lîngă această directivă de interzicere a discriminării pe bază de orientare sexuală în domeniul ocupării mai este şi acea Cartă a drepturilor fundamentale care trebuie să fie respectată de toate statele membre a UE şi în această Cartă noţiunea de interzicere a discriminării în bază de orienatre sexuală este mai vastă şi cuprinde absolut toate domeniile vieţii şi din aceste considerente statele trebuie să respecte întîi de toate anume această prevedere. Şi atunci cînd în Republica Moldova se spune că uite am ajuns la un compromis deoarece directiva se expune numai asupra interzicerii discriminării în domeniul ocupaţional nu este corect, nu este un consens deoarece este Carta drepturilor fundamentale.
 
Europa Liberă: În Croaţia această lege împotriva discriminării tot a fost adoptată cu greu. Cum a rezolvat ţara dumneavoastră această problemă?
 
Goran Selanec:
Vreau să vă spun că legile antidiscriminare au provocat dezbateri în toate ţările care au avut parte de astfel de legi. Nu doar în Croaţia şi Republica Moldova. Mereu această lege duce la discuţii aprinse. Dar în cazul Croaţiei vreau să vă spun că nimeni din cei care au fost implicaţi în elaborarea, în a face lobby pentru această lege, în punerea în aplicare a acestei legi niciodată n-a pus la îndoială faptul că discriminarea pe bază de orientare sexuală trebuie să fie interzisă absolut în toate domeniile vieţii. Deci de la bun început era clar faptul că aceasta va fi o prevedere care va include toate domeniile vieţii.
 
Europa Liberă: La noi, în Republica Moldova, cum se poate aduce la înţelegerea oamenilor că totuşi este nevoie să avem o asemenea lege comprehensivă? Biserica se opune chiar şi după modificări.
 
Goran Selanec:
Bineînţeles că biserica îşi are doctrina ei, totuşi biserica nu este stat. Biserica e doar unul dintre partenerii în procesul democratic şi doar o parte a societăţii civile. Există cei care gîndesc altfel decît biserica. Să nu uităm că discutăm despre drepturile omului, drepturi care nu pot fi discriminate. Şi nu poate fi vorba aici despre un compromis. Orientarea sexuală e un drept fundamental al omului şi cînd vorbim despre drepturile fundamentale ale omului nu putem folosi cuvîntul compromis. Acestea trebuie să fie garantate absolut tuturor. Cînd vorbim despre interzicerea discriminării în bază de orienatre sexuală trebuie să ţinem cont că orice persoană are dreptul să-şi trăiască viaţa conform propriei sale alegeri. Şi această alegere dacă nu lezează pe altcineva, şi cu siguranţă asta nu se întîmplă în acest caz, nimeni nu are dreptul s-o interzică.
 
Europa Liberă: De ce este important pentru o ţară care aspiră să intre în UE să adopte o asemenea lege?
 
Goran Selanec:
Din punctul de vedere al politicienilor este important să fie aprobată această lege deoarece vrem să arătăm că sîntem un partener credibil pentru a fi membră a UE. Cum se spune, dacă vrei să devii membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor care sînt impuse în acest club. Şi toate statele membre din UE deja dispun de această legislaţie antidiscriminare.
 
Dar este şi un alt răspuns la întrebarea dumneavoastră, unul mult mai onest şi corect. Dacă dorim să avem o societate mai bună, mai democratică uite atunci de asemenea trebuie să adoptăm şi să implementăm această lege. Deoarece prin acestă lege se va oferi posibilitatea fiecărei persoane, fără a ţine cont cine şi în ce crede, pe cine şi cum iubeşte, de a avea drepturi egale, de-a face propriile lor alegeri care vor duce la aceea că vom avea o viaţă mai paşnică şi mai frumoasă pentru toţi, avînd aceleaşi drepturi.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire