Politica paşilor mici în problema transnistreană poate duce la federalizarea ţării, APE. Info-Prim Neo. 10.09.2012.
10.08.2012 ,
 

Chişinăul şi Tiraspolul se află în continuare pe poziţii diametral opuse cu privire la finalitatea procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean şi politica „paşilor mici” poate contribui la consolidarea regimului nerecunoscut, respectiv, la federalizarea graduală a Republicii Moldova. Despre aceasta a declarat directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, în cadrul şedinţei Clubului de presă.

„Politica „paşilor mici” presupune soluţionarea unor probleme social-economice care au efecte negative asupra cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Soluţionarea acestor probleme presupune şi încheierea unor înţelegeri sub forma aşa-ziselor decizii protocolare. Or, în mod firesc, prin decizii protocolare, ambele părţi îşi asumă nişte responsabilităţi. De fapt, avem de a face cu delimitarea unor responsabilităţi şi unor obligaţii pentru a soluţiona acele probleme din diferite sectoare”, s pus Victor Chirilă.

În lipsa unui scop strategic comun al Chişinăui şi Tiraspolului, astfel de decizii pot duce la crearea unei noi situaţii politico-juridice între cele două maluri. „Ne putem trezi cu delimitarea atribuţiilor în mai multe sectoare dintre Tiraspol şi Chişinău şi nu rămâne decât de construit acoperişul viitorului stat comun care poate căpăta forma unui stat federal”, a spus directorul APE.

De aceea, Victor Chirilă a spus că pentru a evita o astfel de evoluţie nedorită pentru Chişinău, este important ca problemele social-economice să fie soluţionate în paralel cu discutarea problemelor politice care să aibă scopul strategic pe care şi l-a pus Republica Moldova – reintegrarea regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova.

Şedinţa Clubului de Presă al APE este realizată cu asistenţa Fundaţiei Germane Friedrich Ebert.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire