Corneliu Gurin: Autorităţile trebuie să demonstreze voinţă politică în promovarea reformelor. Info-Prim Neo. 30.10.2012.
30.10.2012 ,
 

Autorităţile moldoveneşti înregistrează progrese în aplicarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, însă există şi unele restanţe. Autorităţile trebuie să demonstreze că au capacităţi şi voinţă politică pentru promovarea reformelor, subliniază Corneliu Gurin, expert juridic al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Expertul a declarat, în cadrul unei noi şedinţe a Clubului de Presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, că elaborarea şi adoptarea legilor este pasul cel mai uşor care poate fi realizat de către o ţară, pentru că este un lucru relativ teoretic. Ce urmează după, reforma instituţională, numirea persoanelor şi rezultatele pe care le obţin, efectul reformelor – aceste lucruri sunt cu adevărat importante.

Expertul a apreciat că autorităţile au numit cu mare întârziere directorii a trei instituţii importante, cum ar fi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Comisia Naţională de Integritate (CNI). În opinia sa, întârzierea numirii şefului CNI a blocat mai bine de jumătate de an verificarea declaraţiilor de venit şi interese ale funcţionarilor şi aceasta ar putea însemna posibilităţi de abuzuri şi de eludare a legislaţiei, inclusiv transmiterea de proprietăţi altor persoane.

În privinţa CNA şi SIS, expertul juridic a declarat şefii au fost numiţi potrivit unei proceduri legale, transparente, doar că acest proces a fost tărăgănat, fapt ce înseamnă că practic timp o lună lupta cu corupţia a fost blocată sau doar mimată. „Este important ce va urma, pentru că urmează numirea vicedirectorilor, formarea colegiului şi trecerea prin purgatoriu a angajaţilor, proceduri care urmează să aibă loc foarte transparent”, a notat expertul.

Referindu-se la voinţă politică, Corneliu Gurin a remarcat că aceasta ar înseamna că trebuie să se înceapă într-adevăr verificarea declaraţiilor de venituri, începând de la funcţia supremă în stat. În ceea ce ţine de implementarea reformelor, urmează foarte multe investiţii financiare şi tehnice şi acest lucru trebuie văzut în timpul apropiat. Potrivit expertului, actualmente în bugetul de stat nu sunt prevăzute surse pentru majorarea salariilor promise pentru judecători şi nici pentru funcţionarea CNI, deşi ea de un an de zile este în lege, şi nici surse suplimentare pentru implementarea reforma SIS şi CNA.

Expertul juridic a declarat că autorităţile moldoveneşti trebuie să depolitizeze şi să asigure independenţa şi eficienţa instituţiilor implicate în activitatea anticorupţie – o prioritate absolută şi necesită, un efort conjugat al partidelor politice, inclusiv de opoziţie, a legislativului, executivului şi a instituţiilor vizate.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire