Victor Chirila: Moldova urmează să facă faţă multor provocări care pot împiedica aderarea la UE. Info-Prim Neo. 29.10.2012.
30.10.2012 ,
 

Obiectivul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană este unul realist, însă ţara urmează să depăşească mai multe obstacole şi să facă faţă mai multor provocări care pot împiedica realizarea acestui deziderat. În primul rând, urmează să lupte cu fenomenul corupţiei, care împiedică realizarea reformelor în mai multe domenii. Aceste opinii au fost expuse la Forumul UE – Republica Moldova de la Berlin şi discutate luni, 29 octombrie, la Chişinău, în cadrul unei şedinţe a Clubului de Presă al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a declarat că la forum comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Štefan Fule, a menţionat că obiectivul de aderare este unul realist, dar este important ca Republica Moldova să continue reformele iniţiate. Oficialul european a apreciat consistenţa şi ritmul de implementare a reformelor de către autorităţile moldoveneşti şi a chemat UE să fie mai ambiţioasă când vine vorba de susţinerea Republicii Moldova, să nu se limiteze doar la susţinerea financiară, ci într-un viitor apropiat să ofere perspectiva clară de aderarea la UE.

Directorul APE a menţionat că participanţii la forum au declarat că Moldova urmează să depăşească mai multe obstacole care pot împiedica realizarea dezideratului de integrare. Economia trebuie să devină una atractivă, modernă, cu crearea unui climat de investiţii favorabil pentru investitorii străini, astfel încât să înregistreze o creştere economică sustenabilă, să devină o economie care produce şi care exportă mărfuri pe piaţa UE. De asemena, Republica Moldova urmează să reformeze sistemul juridic, iar o atenţie specială trebuie acordată combaterii corupţiei. „Majoritatea participanţilor la acest forum au subliniat că Republica Moldova trebuie să lupte mult mai activ cu acest flagel care împiedică realizarea reformelor, care împiedică dezvoltarea unei economii moderne în Republica Moldova”, a spus directorul APE.

Potrivit lui Victor Chirilă, forumul reprezintă un eveniment important pentru promovarea imaginii Republicii Moldova, promovarea obiectivelor de integrarea europeană, dar şi pentru informarea opiniei publice europene asupra reformelor pe care Republica Moldova le implementează în parteneriat cu UE. „Fără progrese tangibile la capitolul combaterea corupţiei ne va fi greu să argumentăm în faţa statelor membre ale Uniunii Europene că Republica Moldova merită să liberalizeze în următorii doi ani regimul de vize”, a conchis Victor Chirilă.

Forumul UE – Republica Moldova au avut loc la Berlin în perioada 22-23 octombrie.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire