Corneliu Ciurea: în acest an, UE va promova o nouă abordare în relaţia cu R. Moldova. Radio Europa Liberă, 13.01.2015.
13.01.2015 ,
 

Într-un studiu despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, politologul Corneliu Ciurea anticipează că Chişinăul va trebui să depună mult mai multe eforturi în 2015 pentru a se bucura mai departe de sprijinul Bruxelles-ului. Studiul lansat sub auspiciile Asociației de Politică Externă a fost prezentat astăzi jurnaliștilor chiar de autorul lui.

Analistul politic Corneliu Ciurea anticipează că în acest an UE va promova o nouă abordare în relaţia cu Republica Moldova. Dacă în trecut accentul era pus pe aspecte tehnice ale procesului de asociere, de acum în acolo, crede analistul, chestiunile politice vor fi prioritare:

„Agenda tehnică, birocratică nu va mai fi atât de importantă. Vor fi mai importante problemele politice: crearea unei coaliţii de guvernare viabile, menţinerea acesteia, problema legată de lupta cu corupţia, problemele care în ultima vreme au cauzat tot feluri de scandaluri, şi problema Transnistriei şi Găgăuziei. Şi s-ar putea ca toleranţă manifestată de UE faţă de partidele pro-europene, evidentă în ultimii ani şi care a şi atras criticile euroscepticilor, ar putea să se termine, iar UE să devină mult mai exigentă faţă de aceşti politicieni.”

Corneliu Ciurea priveşte cu scepticism intenţia declarată a autorităţilor moldovene să depună până la finele lui 2015 cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Analistul Ciurea spune că procedura de depunere a cererii durează şi trebuie şi ea negociată, chiar dacă nu înseamnă automat obţinerea statutului de ţară candidat şi nici lansarea unor negocieri privind aderarea Republicii Moldova la UE:

„Guvernul e conştient că depunerea unei asemenea cereri nu aduce la asemenea consecinţe. Ceea ce se doreşte prin depunerea cererii de aderare în 2015 este de a clarifica condiţiile de eligibilitate a R. Moldova pentru ca ea să devină o ţară candidată. Ideea este următoarea: noi depunem cererea de aderare. Evident că ei nu o acceptă imediat, dar nici nu o resping imediat. Ei spun, da, aţi depus cererea, haideţi să discutăm, să negociem, să vă spunem în ce condiţii puteţi să obţineţi statutul de ţară candidat.”

Directorul Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, e de părere că trecerea la următorul nivel de la ţară asociată la cea candidată nu trebuie să fie un scop în sine al autorităţilor moldovene, care ar trebui, mai curând, să fie preocupate de reformele interne necesare pentru o apropiere firească a Moldovei de standardele europene:

„Din punctul meu de vedere, UE pur şi simplu nu e gata să discute acum subiectul extinderii. Accentul trebuie să fie pus pe transformările de acasă şi să începem cu formarea unui guvern, care într-adevăr să aibă un mandat clar de a face aceste schimbări şi în special când este vorba de lupta cu corupţia.”

De rând cu combaterea flagelului corupţiei, experţii recomandă autorităţilor moldovene să întreprindă măsurile necesare, astfel încât Moldova să-şi extindă lista de produse exportate pe piaţa comunitară, cum ar fi, bunăoară, produsele animaliere. O altă recomandare a experţilor este intensificarea dialogului cu administraţia regiunii transnistrene, care până în 2016 ar trebui să decidă dacă acceptă zona de liber schimb cu UE.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire