Reintegrarea Moldovei va fi posibilă doar printr-un compromis larg, declaraţie. IPN. 30.04.2015.
30.04.2015 ,
 
Reglementarea conflictului transnistrean va fi posibilă doar prin găsirea unui compromis dintre toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul 5+2, inclusiv cu Rusia. Doar Chişinăul şi Tiraspolul nu vor reuşi să ajungă la compromis. Declaraţia a fost făcută de Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, în cadrul unui club de presă APE la IPN, la care a fost prezentat raportul „Reglementarea Transnistreană în Impas”.

Victor Chirilă spune că politica paşilor mici, lansată anterior de autorităţile constituţionale, a eşuat, iar spaţiul de compromis dintre Chişinău şi Tiraspol s-a îngustat periculos de mult. Administraţia transnistreană promovează ideea normalizării relaţiilor cu Chişinăul prin recunoaşterea internaţională a independenţii regiunii transnistrene. Această soluţie este însă inacceptabilă pentru autorităţile constituţionale, care în schimb sunt gata să ofere regiunii transnistrene un statut politic şi juridic special.

Expertul subliniază că, între timp, s-a adâncit şi discrepanţa geopolitică dintre cele două maluri ale Nistrului. Chişinăul tinde spre integrarea europeană, regiunea transnistreană însă îşi doreşte integrarea euroasiatică şi tinde să-şi armonizeze legislaţia cu cea a Federaţiei Ruse. Victor Chirilă a mai spus că malul drept a eşuat să devină şi un pol de atracţie pentru cel stâng, confruntându-se cu probleme economice. În aceste condiţii, o reîntregire a ţării este nu doar imposibilă, ci şi periculoasă, iar acest proces nu trebuie făcut pripit.

Directorul executiv al APE mai spune că în procesul de găsire a unui compromis care să fie acceptat de ambele părţi trebuie implicaţi şi actorii care participă la procesul de negocieri 5+2  (Rusia, Ucraina, SUA şi UE), întrucât Chişinăul şi Tiraspolul nu vor reuşi să găsească o soluţie fără a implica toate părţile.

Clubul de presă este organizat de APE cu sprijinul Fundaţiei Est Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA.
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire