Pirkka Tapiola: UE este gata să ajute, dar vrea să vadă dorinţă şi reforme. 01.07.2015. Info Prim Neo.
01.07.2015 ,
 
Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a solicitat politicienilor de la Chişinău să formeze cât mai repede o coaliţie majoritară şi un Guvern. Mesajul a fost adresat în cadrul seminarului „Iniţiativa Parteneriatului Estic după Summit-ul de la Riga: aşteptări şi perspective”, transmite IPN.

„Vrem să avem cât mai repede o coaliţie majoritară şi stabilă, indiferent de culoarea politică, să fie format un Guvern, care să asigure stabilitatea macro-economică, să fie semnat Acordul cu FMI, să fie implementate reformele”, a spus ambasadorul.

Referindu-se la acordarea suportului financiar de către UE pentru acoperirea deficitului bugetar al Republicii Moldova, Tapiola a spus că Burxelles-ul deocamdată se abţine. „Mai întâi Guvernul de la Chişinău trebuie să implementeze matricea de politici propusă de noi şi să asigure stabilitatea macro-economică. Aceşti bani pe care este gata să vi-i ofere UE sunt nerambursabili. Dar UE trebuie să se asigure că banii vor fi folosiţi conform destinaţiei, ca să fie atins scopul propus”, a adăugat ambasadorul UE.

Pirkka Tapiola consideră că Republica Moldova s-a pomenit la o intersecţie de drumuri. „Cred că s-a ajuns la cea mai dificilă etapă, când a trecut timpul declaraţiilor şi a venit cel al implementării reformelor concrete. Nu trebuie să mai pierdem timpul valoros pentru discuţii de suprafaţă. Pentru mine un guvern pro-european este acela care întreprinde paşi concreţi. În Republica Moldova reformele nu au avansat. UE este gata să ajute să implementaţi reforme, dar aşteaptă să vadă că există cu adevărat o asemenea dorinţă”, a declarat şeful delegaţiei UE.

Seminarul a fost organizat de către Asociaţia pentru Politică Externă în colaborare cu Ambasada Republicii Letonia în Republica Moldova.
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire