APE susţine consolidarea capacităţilor instituţionale în domeniul nediscriminării. INFO Prim Neo, 16.09.2015.
16.09.2015 ,
 
Asociaţia pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii, îşi propune să sprijine angajaţii Ministerului Afacerilor Interne şi ai subdiviziunilor sale în implementarea standardelor pe care le prevede Legea privind asigurarea egalităţii. În cadrul unui proiect de asistenţă, APE şi consiliul au început să organizeze seminare în mai multe raioane ale ţării cu scopul de a asista angajaţii MAI în pregătirea lor pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin în domeniul prevenirii şi eliminării discriminării şi asigurării egalităţii.

Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, a declarat în cadrul unui club de presă APE, desfășurat la IPN, că societatea civilă trebuie să joace un rol important în implementarea unor legi cruciale pentru ţara noastră, care, din păcate, multe se aprobă în Parlament, dar puţine se implementează sau se implementează superficial. „Astăzi vorbim despre Legea cu privire la asigurarea egalităţii, care a fost aprobată în 2012 ca urmare a unor discuţii foarte aprinse, în mare parte superficiale. Au fost manipulări, exagerări din partea unor forţe sociale şi politice, dar până la urmă această lege importantă pentru ţara noastră a fost aprobată. Acum vorbim despre implementarea legii, care urmează să aducă schimbări calitative, atât în cadrul instituţiilor publice centrale şi locale, cât şi în mentalitatea şi comportamentul societăţii”, a notat Victor Chirilă.

Ion Schidu, expert APE, a menţionat că pe parcursul seminarelor organizate până acum, participanţii au manifestat interes pentru aspecte legale, metode de a evita discriminarea,  precizări cu referire la formele de discriminare, dar şi grupurile de risc. Expertul a menţionat că angajaţii MAI sunt cei care urmează să aplice această lege, dar totodată, aceştia sunt interesaţi să cunoască mai multe despre lege, inclusiv din postura de beneficiari ai prevederilor.

Ian Feldman de la consiliul pentru prevenirea discriminării a menţionat că anterior au fost organizate seminare şi cursuri de instruire în domeniul prevenirii şi eliminării discriminării pentru membrii consiliilor raionale, angajaţii subdiviziunilor consiliilor raionale, ai primăriilor raionale şi săteşti, precum şi pentru reprezentanţii societăţii civile şi mass-media din centrele raionale. „Legea prevede că noi trebui să prevenim discriminarea, să creăm politici, să promovăm egalitatea în Republica Moldova”, a mai spus Ian Feldman.

Proiectul este susţinut cu un grant oferit de Departamentul de stat al SUA.
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire