Experţii despre Nota Verbală a MAEIE, din 26 noiembrie 2008, Adresată MAE Român. Timpul. News In.
27.11.2008 ,
 

Victor Chirilă, Asociaţia pentru Politică Externă

Comunicatul este lipsit de orice sens. În cariera mea diplomatică de zece ani, niciodată n-am întâlnit o notă verbală bazată pe presupuse evenimente şi declaraţii ce ar putea avea loc. O notă verbală se referă, de obicei, la nişte acţiuni care s-au produs deja... Chiar dacă admitem că există anumite informaţii ce îngrijorează autorităţile din RM, acestea nu ar trebui să fie făcute publice prin intermediul unor astfel de note verbale. Mai degrabă se comunică prin canale diplomatice, foarte atent, tacticos. În cazul dat se pare că diplomaţia noastră dă dovadă de lipsă de diplomaţie - ea nu ştie să comunice, nu ştie să se comporte în conformitate cu nişte standarde ce ar defini relaţiile de bună vecinătate între state. Este o mostră de cum nu ar trebui să se comporte o diplomaţie ce se declară europeană şi adeptă a unor relaţii de bună vecinătate cu ţările din regiune şi, mai ales, cu vecinul imediat. Este total lipsit nu doar de diplomaţie, ci de elementar bun-simţ, să dai indicaţii, şi încă public, unor diplomaţi străini pe care îi aştepţi în vizită, cum ar trebui aceştia să se comporte şi ce ar trebui să spună ori să nu spună. Putem spune că această avertizare despre posibile provocări este, de fapt, ea însăşi o provocare, la care Bucureştiul nu ar trebui să răspundă. Având în vedere că se apropie alegerile din 30 noiembrie şi aniversarea a 90-a de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, cred că această notă nu este o simplă gafă diplomatică. E un avertisment adresat autorităţilor de la Bucureşti, implicit ministrului de Externe Lazăr Comănescu, care urmează să vină la Chişinău, ca să fie foarte atenţi ce declaraţii fac, la ce evenimente participă, cu cine se vor întâlni. Nu e întâmplătoare nici utilizarea termenului „minoritatea românească în RM”, intuindu-se faptul că acest lucru poate provoca supărări în anumite cercuri de la Bucureşti. Nu-mi imaginez o astfel de notă verbală adresată de guvernarea comunistă Federaţiei Ruse, bunăoară.

Igor Munteanu, Director IDIS „Viitorul”

Declaraţia denotă un fel de frică de un eveniment pe care cineva nu-l poate evita. Este aproape un ton isteric, legat de nişte evenimente asupra cărora nu există niciun fel de certitudine, dar care provoacă mare nelinişte. În general, asemenea gen de corespondenţă nu trezeşte niciun fel de încredere asupra capabilităţii profesionale a diplomaţilor din MAEIE. Mai mult, denotă lipsa de profesionalism. Cred că MAEIE a pierdut o mare şansă să-şi ţină gura, pentru că nu este clar pe ce bază consideră că sosirea unor înalţi oficiali ai diplomaţiei române ar putea să instige la insinuări privind statalitatea şi integritatea teritorială a ţării şi să tensioneze relaţiile moldo-române. Este necesar de a construi punţi temeinice de comunicare între ţările noastre, ce ne-ar fi de ajutor în procesul de integrare în UE, iar asemenea tonalitate nu contribuie decât la deraierea discuţiilor spre patetismul proletar-revoluţionar al lui Che Guevara. Este regretabil că MAEIE face, de fapt, campanie electorală. Presupun că ar putea să existe o oarecare isterizare a anumitor lideri politici vizavi de cea de-a 90-a aniversare a Unirii din 1918, dar e vorba de un fapt istoric pe care nimeni nu-l va putea vreodată ignora, nega sau anula. Doar într-un sistem dictatorial cineva ar putea să interzică populaţiei să nu serbeze un anumit eveniment, care e legat de identitatea unei bune părţi a cetăţenilor săi, cei care se consideră români. Faptul că o notă produsă de MAEIE trezeşte atâta contrariere şi disonanţă cu mandatul acestei instituţii arată că este o acţiune negândită, care nu contribuie la întărirea relaţiilor cu România.

Oleg Serebrian, Vicepreşedinte al Partidului Deomocrat, Expert în relaţii internaţionale.

Este o provocare absurdă şi e regretabil faptul că după câteva luni de calm în relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti iată că, în ultimele zile, s-a relansat războiul declaraţiilor. Cred că această notă verbală este în strânsă legătură cu declaraţia de săptămâna trecută a MAEIE, emisă în legătură cu desfăşurarea alegerilor pentru parlamentul României pe teritoriul RM. Sunt insinuări absolut nefondate pentru că, în afară de autorităţile moldovene, altcineva nu poate apela la provocări în relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti pe teritoriul RM. Dacă există probleme şi îngrijorări, în mod normal, se invită şeful misiunii şi este informat despre acest lucru cât se poate de discret şi diplomatic, ceea ce se mai întâmplă în relaţiile dintre ţări. Bănuiesc că au mai fost probleme de acest gen şi în relaţia cu Rusia, cu alte state poate. Oficialii ruşi care veneau în RM erau avertizaţi în legătură cu posibile manifestări de protest, dar asta era făcut de o manieră cât se poate de discretă. Faptul că nota respectivă e făcută publică - ceea ce poate fi interpretat şi ca o lipsă de profesionalism, pentru că astfel de note nu se dau publicităţii - o aseamănă, mai degrabă, cu o declaraţie politică a unui stat faţă de alt stat. „Fiţi atenţi, vă puteţi aştepta la provocări, pentru că opinia publică din RM condamnă comportamentul României pe teritoriul RM” - cam asta putem descifra printre rânduri. Părerea mea e că MAE de la Bucureşti nu ar trebui să răspundă de aceeaşi manieră.

Vlad Lupan, Expert Independent.

Analistul politic Vlad Lupan spune că trebuie să se ţină cont că această notă s-a făcut publică în ajunul zilei de 1 decembrie, fapt interesant şi sugestiv în sine. "Asemenea note sau declaraţii de obicei survin în urma unor evenimente pe care le putem numi fie răsturnare de guvern, fie revoluţie şi sincer vorbind nu am simţit o asemenea atmosferă în Republica Moldova în ultima vreme, ceea ce ne pune pe gânduri. Nu este un lucru normal în comunicarea diplomatică astfel de mesaje, sunt foarte rare şi se întâmplă în cazul unor crize cum a fost cea georgiană. Însă a vorbi de situaţia cu criza georgiană în Republica Moldova este niţel straniu. Nu consider că este momentul potrivit şi nici mesajul potrivit pentru un asemenea moment. Considerentele guvernării sunt total neclare şi este ceva nou această manieră de comunicare, care capătă valenţe deosebite în contextul sărbătorii Zilei Naţionale a României", a declarat Vlad Lupan. Potrivit expertului, trebuie să se mai ţină cont de faptul că zilele acestea la Chişinău are loc summitul Iniţiativei Central Europene şi o asemenea reuniune nu ar fi fost organizată în situaţia în care s-ar fi presupus anumite răsturnări politice în Republica Moldova. "Dacă totuşi se organizează o asemenea reuniune şi în paralel se face o asemenea declaraţie înseamnă că este vorba despre un avertisment pentru ca autorităţile române să facă mai puţine declaraţii la 1 decembrie vis-a-vis de subiectul Republicii Moldova", este de părere analistul politic Vlad Lupan.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire