George Dura: Un mesaj clar din partea UE. Valeriu Caţer, Radio Europa Liberă
16.06.2009 ,
 

G. Dura: democratizarea Moldovei este o necesitate

George Dura: Uniunea Europeana a fost destul de consistenta in abordarea sa fata de Republica Moldova. Vedem ca, de cand a semnat Moldova Planul de actiuni in 2005, Uniunea Europeana a tot subliniat ca primeaza respectarea valorilor comune a Uniunii Europene, ca democratizarea Moldovei este o necesitate, ca trebuie sa se respecte drepturile omului s.a.m.d. Dar in ultimii ani Uniunea Europeana parca s-a lasat putin adormita de progresele Republicii Moldova, care erau mai mult pe hartie, dar existau anumite regrese in practica. Adica se adoptau legi si nu erau puse in practica sau erau chiar regrese. Vedem presiunile asupra presei, asupra televiziunilor, presiunile asupra societatii civile, s.a.m.d. Aici, cred eu, Uniunea Europeana a crezut ceea ce auzea de la Chisinau si nu a stat pe ganduri, fiindca avea o anumita incredere in ceea ce facea guvernarea la Chisinau, pentru ca a demonstrat timp de 2-3 ani ca facea anumite progrese in implementarea Planului de Actiuni.

Valeriu Cater: Dar totusi Uniunea Europeana are la Chisinau o delegatie permanenta, are un reprezentant special. Care e motivul ca s-a trecut atat de usor cu vederea peste anumite regrese despre care tocmai vorbeati?

George Dura: Clar ca e bine informata si stia ce se intampla la Chisinau, dar ideea era sa se mentina la Chisinau un anumit calm si era in expectativa, mai ales inaintea alegerilor. Eu nu cred ca Uniunea Europena credea ca se va ajunge la nivelul de violente sau nivelul de declaratii, atat de incendiare, si nu s-a crezut ca va atat de polarizata societatea. Deci, declaratia asta e binevenita, dar vine cam tarziu. Daca o citim, in afara de cateva elemente privind drepturile omului si pe violente, cred ca putea fi adoptata foarte usor cu o luna sau cu cateva saptamani mai devreme de alegerile din aprilie. Totusi e bine ca s-a facut, totusi este o declaratie destul de dura daca stam sa analizam continutul ei.

Valeriu Cater: Tocmai avand in vedere tonul categoric al acestei declaratii si criticile foarte clare ce se aduc guvernarii de la Chisinau atat in ceea ce priveste evolutiile pe plan intern, cat si in ceea ce priveste relatiile cu vecinii – Romania nu este numita, insa e clar ca anume despre ea e vorba in anumite puncte ale acestei declaratii – se poate astazi vorbi de o inrautatire a relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles?

George Dura: Nu. Eu nu as vedea neaparat o inrautatire. Eu cred ca aici Uniunea Europeana vrea sa impinga Moldova sa ia anumite masuri, sau se intoarca la calea pozitiva ce o luase in 2005-2006. Dupa 2006 lucrurile se deteriorasera, dar ideea este clara. Aici se vede, sigur, ca daca Uniunea Europeana sau tarile Uniunii Europene n-au sprijinit Romania atat cat trebuia probabil chiar in timpul crizei, in timpul declaratiilor, in timpul expulzarii ambasadorului si impunerii vizelor pentru romani, vedem acum clar ca toate statele Uniunii Europene au gasit un context si, chiar daca Romania nu a fost mentionata, este foarte clar ca se vizeaza tara asta. Deci, aici e si o mica victorie pentru Romania, care a reusit sa mentina punctul pe agenda, si vedem ca Uniunea Europeana conditioneaza viitorul relatiilor cu Moldova. Daca Moldova nu reuseste sa aiba relatii normale cu o tara vecina si o tara UE, atunci nici Uniunea Europena nu este gata sa mearga mai departe cu Moldova. Cred ca acesta este un mesaj care ar trebuie inteles la Chisinau oricine ar fi la guvernare.

Valeriu Cater: Daca e sa vorbim despre stagnarea care, spuneati tot Dvs, s-a inregistrat in ultimii ani in realizarea angajamentelor pe care si le-a asumat Chisinaul, ce se poate intampla la modul practic in urmatoarele cateva luni – pana la alegerile anticipate si dupa alegerile anticipate – daca guvernarea de la Chisinau refuza din interese electorale sa zicem sa se conformeze acestor cereri ale Consiliului Uniunii Europene?

George Dura: Exista oricum posibilitatea ca Moldova sa evolueze spre un scenariu cum e Belarus-ul. Adica sa fie un stat cam marginalizat in Parteneriatul Estic, in care relatiile contractuale cu Uniunea Europeana nu avanseaza. Daca Moldova doreste sa ramana cu relatii expirate si sa nu mai avanseze, ci sa vada alti parteneri din regiune care fac progrese – in domeniul economic se integreaza in Uniunea Europeana, cetatenii lor au tot felul de avantaje, pot calatori mai liber s.a.m.d – daca Moldova nu-si doreste asa ceva, atunci desigur ca e mai bine sa tina cont de declaratia aceasta. Dar eu cred ca e un mesaj foarte clar din partea Uniunii Europene ca este gata sa faca pasul inainte, dar asteapta si Bruxelles-ul o anumita atitudine. Mai ales din partea clasei politice din Moldova si mai ales de la oamenii care sunt la guvernatre actualmente. Si mult va depinde, deci, nu de rezultatul alegerilor, ci de modul cum sunt gestionate aceste alegeri. Cum va decurge campania aceasta.

Valeriu Cater: Dar o eventual ostracizare a Republicii Moldova in eventualitatea in care lucrurile vor evolua in directia cea mai nefericita, nu sporeste riscul ca autoritatile de la Chisinau sa fie impinse in bratele Rusiei?

George Dura: Sigur. Dar eu cred ca mai devreme sau mai tarziu isi vor da seama ca daca merg pe drumul spre integrarea in Uniunea Europeana vor fi un stat stabil, prosper si, mai inainte de orice, liber si sueran. Dar daca merg pe avantaje electorale de scurta durata, pe sprijinul Rusiei, isi vor da seama ca de fiecare data camd vor trebui sa ia decizii pe politica externa, pe Transnistria, pe orice probleme de ordin politico-economic, tot timpul Rusia va fi acolo ca sa-si impuna veto-ul daca nu-i plac anumite politici. Din moment ce isi dau seama de asta, isi dau seama si de faptul ca viitorul Moldovei se afla alaturi de Uniunea Europeana, daca nu in Uniunea Europeana, la fel ca si viitorul cetatenilor Republicii Moldova, care asteapta si ei foarte mult. Nu trebuie guvernarea de la Chisinau sa ia ostatec o populatie intreaga care isi doreste in Uniunea Europeana.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire