Igor Boţan: Demararea negocierilor moldo-române. Radio Europa Liberă. 19.10.2009.
19.10.2009 ,
 

Igor BOTAN: Inceperea negocierilor pe marginea acestei conventii-cadru este o abordare pragmatica care lasa pe planul doi porblemele politice lasate mostenire de Partidul comunistilor. Romania are deja elaborat un proiect de document propus autoritatilor Republicii Moldova acum un an si jutatate, dar respins din motive politice. De asemenea Romania a propus astfel de tratate Serbiei si Urainei. Deci, cred ca exista doar probleme de ordin tehnic. Am vazut ca ministrul de Externe, Iurie Leanca, cerea de la autoritatile publice lista localitatilor care pot fi incluse in aceasta zona. Deci este important ca lucrurile au demarat. De asemenea este important ca aceasta actiune de ordin practic si in folosul cetatenilor lasa pe planul secund problemele mult mai complicate.

Vasile BOTNARU: Resetarea relatiilor Chisinau-Bucuresti, judecind si dupa disponibilitatea de a deschide cele doua filiale consulare la periferie, inseamna si o imbunatatire radicala a relatiilor in pofida instabilitatii politice de la Bucuresti?

Igor BOTAN: Fara indoiala da, reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana in avans au promis ca vor face totul pentru a normaliza relatiile. Si acest lucru se intimpla. Vedem ca a fost exclus regimul de vize pentru cetatenii Romaniei. Pare ca lucrurile sint mai mult sau mai putin clare. Stim aproximativ ce ar dori sa obtina autoritatile de la Chisinau. Ele vor ca Romania sa ajute Republica Moldova sa se apropie cit mai mult de Uniunea Europeana prin transmitere de experienta etc. De asemenea vor ca relatiile economice in situatie de criza sa se imbunatateasca. Ofertele pe care le-a facut anterior Romania sint urmatoarele: e nevoie de un tratat privind regimul de frontiera si nu de frontiera, fiindca Romania ar dori ca in 2012 sa devina tara membra a zonei Schengen. Si exista anumite condtionari. In privinta acorului de baza. Moldova si Romania au pornit de la un Tratat de fraternitate in 1993. Apoi un parteneriat privilegiat in 1996, despre care s-a vorbit pina in 2000. Ultima oferta a Romaniei a fost un acord-cadru privind parteneriatul strategic pentru Europa, adica exact ceea ce ar avea nevoie Republica Moldova, ajutind-o in procesul de integrare europeana.

Vasile BOTNARU: Se presupune ca noua formula de guvernare este mai disponibila dar nu suficient de “afectuasa”. Este asa sau nu?

Igor BOTAN: Nu trebuie sa uitam ca actuala coalitie de guvernare are patru componente si fiecare din aceste componente incearca sa se ingrijeasca de segmentul electoral care sustine aceste componente. Avind in vedere ca situatia inca nu s-a stabilizat, seful statului inca nu este ales, eventual ne asteapta alegeri parlamentare anticipate, deci avem un ghem de probleme care nu este inca descilcit. Cred ca lucrurile in alianta in ceea ce priveste relatiile cu Romania vor trebui talmacite foarte si foarte atent si va fi necesar sa se gaseasca formule care sa nu dea apa la moara acelor care au vorbit despre pastrarea Moldovei pe harta lumii si multe altele.

Vasile BOTNARU: Daca ar fi sa contabilizam gesturile pe care le-au facut pina acum consecutiv Chisinaul si Bucurestiul, cine are un scor mai bun?

Igor BOTAN: Cred ca in ceea ce priveste proiectele de documente Bucurestiul este cu un pas inaintea Chisinaului. Iar in ceea ce priveste intensitatea si dorinta de a scoate barierele intre cele doua tari, cred ca acum guvernul de la Chisinau devanseaza, dat fiind faptul ca in Romania e criza guvernamentala si tara se afla in pragul alegerilor prezidentiale.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire