Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Noutăţi / Comunicat de presă: Priorităţile cheie ale negocierilor UE – Moldova. Buxelles, 11 mai 2010.
Comunicat de presă: Priorităţile cheie ale negocierilor UE – Moldova. Buxelles, 11 mai 2010.
Versiune tipar
12.05.2010


"Suntem conştienţi că este dificil să le dai oamenilor speranţă fără a le oferi o perspectivă clară de aderare", a declarat dl. Graham Watson, Raportor asupra Acordului de Asociere UE - Moldova, în timpul conferinţei de astăzi cu privire la priorităţile-cheie ale negocierilor UE - Moldova.

Conferinţa organizată astăzi la Bruxelles, de către Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Asociaţia pentru Politică Externă (APE) din Moldova şi misiunea Republicii Moldova la UE s-a bucurat de participarea domnului Graham Watson, membri ai echipei de negociere din partea Guvernului Republicii Moldova, membri ai Parlamentul European, oficiali ai Comisiei şi experţi din partea think-tankurilor din Bruxelles. Domnul Watson a încurajat oficialii moldoveni şi a considerat că "perspectiva de aderare a Republicii Moldova nu este un subiect tabu la Bruxelles". Dimpotrivă, a continuat domnul Watson, "vom discuta subiectul dacă Moldova va fi pregătită. Nu există nici un exemplu al unei ţări europene care a dorit să adere la UE şi a fost pregătită să o facă dar a fost refuzată".

Negociatorul-şef din partea guvernului Republicii Moldova, dna Natalia Gherman, ministru adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a prezentat detaliile regimului actual al negocierilor privind Acordul de Asociere UE-Moldova. Dna Gherman a anunţat de asemenea decizia recentă a Chişinăului ca Moldova să emită numai paşapoarte biometrice de la 1 ianuarie 2011, ca parte a încercărilor de a obţine o foaie de parcurs pentru liberalizarea regimului vizelor. Guvernul Moldovei a început deja punerea în aplicare a măsurilor pe care UE le-a cerut ţărilor din Balcanii de Vest în cadrul foilor acestora de parcurs.

Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene şi Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă au prezentat recomandările raportului lansat în cadrul conferinţei: "Negocierile UE - Republica Moldova - Ce este de discutat, ce s-ar putea obţine?".

Raportul (al cărui rezumat în engleza este ataşat la acest mesaj) recomandă UE să facă Moldova povestea de succes de care are nevoie Parteneriatul Estic pentru a fi viabil şi credibil.

Recomandări pentru Guvernul Republicii Moldova:

Deşi nu trebuie să abandoneze încercarea de a obţine o perspectiva de aderare, Republica Moldova nu ar trebui să facă o obsesie din asta, ci mai degrabă să utilizeze pe deplin gamă largă de stimulente pe care UE este pregătită să le ofere în ceea ce priveşte ajutorul pentru dezvoltare şi sprijin financiar.

Să menţină ritmul reformist, să responsabilizeze ministerele să continue reformele chiar şi în perioada electorală astfel încât Moldova să fie într-o poziţie mai puternică pentru a cere o perspectivă de aderare în 2, 3 ani.

Pentru Consiliului UE şi Comisie:

- Înlocuirea formulei simpliste "nici o decizie politică privind perspectiva de aderare" cu o recunoaştere a ambițiilor Republicii Moldova

- Compensarea lipsei unei decizii politice pe tema extinderii cu stimulente reale, imediate şi măsurabile. Primul pas ar trebui să fie pentru oferirea unei foi de parcurs pentru un regim fără vize

- Crearea „Doamnei/Domnului Europa” la Chişinău - Stoparea dublei reprezentări a UE (Reprezentant Special şi şef al delegaţiei UE). Utilizarea capitalului simbolic al UE pentru sprijinirea politicile reformiste

- Tragerea de concluzii corecte din precedentul Plan de Acţiune cu Moldova. Insistarea pe partea de implementare şi crearea de indicatori de performanţă clari.
Raportul recomandă de asemenea Parlamentului European să adopte o rezoluţie pentru Republica Moldova similară cu cea care menționează o perspectivă de aderare pentru Ucraina (martie 2010).

Victor Chirilă a descris reformele pe care Republica Moldova le-a întreprins chiar şi fără a avea o foaie de parcurs pentru liberalizarea vizelor, concluzionând că Chisinaul este pe o cale similară cu Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Acordarea unei Foi de parcurs privind vizele (Visa Road Map) pentru Moldova va fi un stimulent enorm pentru reformele democratice şi UE trebuie să articuleze un mesaj clar că dialogul privind liberalizarea regimului vizelor ar deschide calea pentru Foaia de parcurs privind vizele dacă Moldova implementează măsurile necesare, a concluzionat Chirilă.

 Al doilea panel al conferinţei i-a avut ca invitați pe Michael Emerson, de la Centre for European Policy Studies (CEPS), Octavian Calmîc, ministrul adjunct al Economiei din Republica Moldova şi Phillippe Cuisson, Şef adjunct de unitate la DG Comerţ, Comisia Europeană care au discutat despre perspectivele privind negocierea unei Zone de liber schimb cuprinzătoare şi aprofundată (Deep and Comprehensive Free Trade Area). Dl Emerson a adus exemplul Georgiei, care a deschis în mod unilateral pieţele sale şi a atras investitori. Dar oficialul Comisiei a menţionat că exemplul Georgiei nu este potrivit pentru Republica Moldova, care ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea guvernării sale. A avut loc o dezbatere între cei doi participanţi dacă o deschidere mai mare şi mai rapidă a pieţei ar beneficia sau ar afecta negativ economia Moldovei. Dl Calmîc a descris provocările cu care se confruntă guvernul moldovean în reformarea economiei şi a subliniat unele priorităţi.

Conferinţa a fost parte a proiectului "Parteneriatul România – Moldova pentru integrare europeană. Contribuția societății civile", sponsorizat în comun de Fundația Soros România și Fundația Soros Moldova.

 Raportul complet "Negocierile UE - Republica Moldova - Ce este de discutat, ce s-ar putea obţine?" este disponibil (pe moment doar) în limba engleză la adresa www.crpe.ro/eng

11 mai, Bruxelles

 
comments powered by Disqus
Prima / Noutăţi / Comunicat de presă: Priorităţile cheie ale negocierilor UE – Moldova. Buxelles, 11 mai 2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 717264
ultima actualizare: 23.11.2024