La sfârşitul săptămânii trecute premierul Vlad Filat a avut o întrevedere la Sankt Petersburg cu omologul său rus Vladimir Putin. Ce şi-a dorit premierul moldovean de la această întâlnire şi ce schimbări seismice s-ar putea produce în relaţiile moldo-ruse după ce domnii Filat şi Putin şi-au strâns prieteneşte mâinile ? Prim-ministrul Vlad Filat este invitatul emisiunii din această dimineaţă.
Europa Liberă: Am citit, domnule Filat, critici destul de acide la adresa Dumneavoastră pentru insistenţa – „obsesivă şi pasională”, cum s-ar exprima unii autori de pamflete – cu care v-aţi fi dorit o întâlnire cu Vladimir Putin. De ce a fost atât de importantă - pentru Dumneavoastră, pentru Republica Moldova - această nouă întâlnire cu premierul rus?
Vlad Filat: „Nu ştiu dacă a fost insistenţă, a fost o necesitate şi după cum se vede a fost şi justificată această întâlnire, deoarece discuţiile pe care le-am avut dar şi rezultatele pe care le-am obţinut sunt importante nu atât pentru mine, cât pentru Republica Moldova în general. Discuţiile care le-am avut oferă posibilitatea, dacă ai capacitatea să convingi în anumite situaţii asupra anumitor lucruri, îţi oferă posibilitatea să porneşti anumite procese şi să deblochezi anumite situaţii”.
Europa Liberă: Nimeni nu prea crede în prietenii dintre politicieni, ci doar în interese ce-i apropie sau îi îndepărtează… Pe Dumneavoastră ca premier ce vă apropie şi ce vă îndepărtează de domnul Putin?
Vlad Filat: „Nu cred că mă apropie sau mă depărtează ceva. Dacă e să privim problema prin prisma intereselor sau relaţiilor personale, a fost o oportunitate pe care am folosit-o prin a argumenta şi pentru a debloca anumite situaţii, or funcţiile noastre şi sarcina pe care o avem este să rezolvăm probleme nu personale, ci probleme care ţin de interesul ţării”
Europa Liberă: Şi totuşi, dincolo de filmările protocolare, atunci când se discută între patru ochi, uneori se simte, alteori nu, o anumită chimie între politicieni… Există afinităţi între premierii Filat şi Putin care să ajute la o soluţionare mai grabnică a problemelor bilaterale în numele intereselor naţionale?
Vlad Filat: „Vineri eu nu am avut doar acea întâlnire care a avut loc seara târziu. După acea întâlnire bilaterală, a urmat şi o a doua, „unu la unu” cum s-ar spune. Practic, toată după amiaza în cadrul şedinţelor plenare şi mai puţin protocolare, am avut posibilitatea să comunic, a fost o după-amiază în care am tot comunicat. Seara târziu, în cadrul întâlnirii, am finalizat discuţiile pe care le-am purtat pe parcursul zilei. Nu pot să dau aprecieri vizavi de relaţiile care sunt. Eu am folosit această perioadă de timp pentru a transmite mesaje, pe de o parte, şi pe de altă parte, pentru a transmite mesaje personale vizavi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Am adus argumente suficiente pentru a demonstra că multe probleme nu sunt rezolvate din cauza unor funcţionari şi a adumitor abordări absolut subiective din partea acelor funcţionari”.
Europa Liberă: Aţi convenit, se pare, cu premierul Putin ca termenul de înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse va fi extins de la 3 la 30 de zile… Este vorba, de fapt, de un regim privilegiat pentru moldoveni, în comparaţie cu alţii?
Vlad Filat: „Nu, şi aici trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Nu este vorba de un regim privilegiat, este vorba de un regim de care beneficiază un şir de ţări din spaţiul CSI şi faptul că Republica Moldova până în prezent are această discriminare reprezintă pe alocuri şi o situaţie umilitoare. Important este că problema este rezolvată şi această rezolvare va fi foarte curând”.
Europa Liberă: Comunicatele vorbesc şi despre aproape promisiunea Dumneavoastră că problema datoriei pentru gaze de peste două miliarde de dolari pe care o are Republica Moldova, în primul rând regiunea transnistreană, va fi în curând rezolvată? Cum?
Vlad Filat: „Nu este o promisiune a mea, este o situaţie care reiese din activitatea comisiei interguvernamentale care are o sarcină directă de a rezolva această problemă. De fapt, este rezultatul discuţiilor pe care le-am avut la Ialta, în toamna anului trecut şi vreau să vă spun că acest lucru se va întâmpla. Or, această datorie urmează să aibă o finalizare în a fi administrată. Vreau să vă spun că soluţii există şi aceste soluţii vor sta la baza deciziilor ulterioare”.
Europa Liberă: În chestiunea transnistreană – o altă temă de discuţie – cât de entuziasmat a fost domnul Putin în legătură cu cererea autorităţilor moldovene de retragere a trupelor ruse şi de creare a unei misiuni civile internaţionale de pace în Transnistria?
Vlad Filat: „Aici nu am ajuns să văd entuziasm sau să văd soluţii. Am transmis mesajul foarte clar, acest mesaj a fost recepţionat fără ca să pot spune astăzi că uite am convenit asupra unei soluţii. Problema transnistreană nu ţine doar de discuţiile moldo-ruse.
Această discuţie este una mult mai largă, cu implicarea mai multor actori importanţi şi aici urmează să discutăm mai larg cu toţi actorii implicaţi şi în acest sens vreau să vă spun că am convenit cu premierul kazah asupra unei vizite în Kazahstan, să nu uităm că această ţară deţine preţedinţia OSCE, acest lucru se va întâmpla foarte curând, urmează azi mâine să aflăm exact data şi eu cred că Kazahstanul având relaţii mai apropiate, inclusiv cu Federaţia Rusă, ar putea să dinamizeze acest proces”.
Europa Liberă: Domnul Putin a fost citat comparând într-un fel situaţia din Republica Moldova cu cea din Kîrgîstan… Aţi simţit Dumneavoastră că domnul Putin identifică în continuare aflarea Alianţei la putere cu o sursă de incertitudine şi instabilitate în Republica Moldova?
Vlad Filat: „Nu pot să spun acum contextul în care a fost făcută această afirmaţie sau de unde vine. Discuţiile pe care le-am avut au fost de la egal la egal. Nu am simţit din partea dânsului reticenţă în a discuta sau în a-şi asuma anumite responsabilităţi. Problema este alta, cum noi simţim lucrurile de aici, de la Chişinău, or eu am transmis acest mesaj - că deciziile urmează a fi luate având în vedere relaţiile interstatale, nu prin prisma afinităţilor asupra unor politicieni sau asupra unor forţe politice”.
Europa Liberă: Domnule prim-ministru, va mulţumim ca aţi fost în această dimineaţă alături de noi. Doamnelor şi Domnilor, vă reamintim că l-am avut ca invitat pe prim ministrul Vladimir Filat.