For de amploare Uniunea Europeană – Republica Moldova pentru următoarele trei zile la Chişinău – cu o participare deosebită a unor cunoscuţi politicieni, diplomaţi, experţi din UE, inclusiv România, precum şi din Ucraina şi Federaţia Rusă. Vom discuta în această dimineaţă despre rostul şi beneficiile pe care le presupune un asemenea for cu dl Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
Europa Liberă: Forumul UE- Republica Moldova care începe acum la Chişinău este organizat de către Institutul de Studii Estice din Varşovia şi asociaţia pe care o reprezentaţi în calitate de director – Asociaţia pentru Politică Externă. Este, se pare, primul for de acest fel cu o prezenţă - a reprezentanţilor elitei politice, diplomatice, academice deosebită… Nu vom putea enumera, bineînţeles , pe toţi şi sunt zeci de participanţi, dar totuşi pe cine aţi remarca în primul rând?
Victor Chirilă: „În primul rînd, îl voi remarca aici pe primul ministru al Poloniei, dl Tusk, care va veni astăzi la Chişinău pentru a efectua o vizită bilaterală şi întâlniri cu premierul Vlad Filat şi cu alţi oficiali de rang înalt. Cu această ocazie, Domnia sa va participa, împreună cu dl Filat, la Forumul nostru – UE-Republica Moldova. De asemenea, îl voi remarca pe dl Alexander Kwasnievski, care a fost preşedintele Poloniei, pe dl Emil Constantinescu, fost preşedinte al României şi, desigur, o serie de experţi internaţionali recunoscuţi care vor veni să participe la discuţiile şi dezbaterile care vor avea loc în cadrul Forumului şi ne vor ajuta, poate, să înţelegem mai bine situaţia de acasă şi sarcinile sau provocările care ne stau în faţă”.
Europa Liberă: O agendă a unui asemenea for e construită astfel încât să ofere răspunsuri la cele mai stringente întrebări şi probleme cu care trăieşte societatea respectivă ? La ce întrebări în primul rând ar trebui să răspundă acest for?
Victor Chirilă: „Forumul este, desigur, organizat pentru a asigura o vizibilitate necesară Republicii Moldova pe agenda statelor membre ale UE, şi în special pe agenda Bruxelles-lui dar, de asemenea, este chemat să ne ajute să înţelegem mai bine acele obiective, acele acţiuni pe care noi trebuie să le realizăm. „Uneori lucrurile se văd mai bine din exterior” este o axiomă bine cunoscută. De aceea ideea noastră, a organizatorilor, a fost să invităm politicieni cu experienţă, politicieni care ţin la Republica Moldova, sunt prieteni ai Republicii Moldova, dar şi experţi care privesc critic lucrurile de la noi, şi prin această optică critică să ne ajute să ne corectăm anumite acţiuni sau să beneficiem de experienţa lor pentru a implementa acele reforme pe care noi ni le-am asumat”.
Europa Liberă: O întrebare firească pentru numeroşi cetăţeni: la ce foloseşte pentru ţară un asemenea for şi ce beneficii pot avea – într-un fel sau altul cetăţenii de pe urma prezenţei la Chişinău – prin discuţii focalizate pe diverse preocupări ale ţării, prezentări, a atâtor personalităţi distinse?
Victor Chirilă: „Trebuie să înţelegem că atunci când vorbim despre integrarea europeană, reformele, acţiunile de aici, de la noi acasă, contează foarte mult. Dar aceste acţiuni trebuie să fie discutate, prezentate atât opiniei publice interne, cât şi opiniei publice internaţionale pentru a fi auzite, a fi înţelese şi astfel să ne promovăm interesele noastre în raport cu Uniunea Europeană.
Cred că informând opinia publică internaţională despre evenimentele de acasă, despre progresele noastre şi despre problemele noastre ne va ajuta să obţinem acele rezultate pe care ni le-am fixat în raport cu Bruxelles-ul. De asemenea, ştim că se face încă foarte puţin în domeniul informării publice interne. Cred că acest eveniment ne va ajuta să depăşim într-o anumită măsură această lacună, să informăm opinia publică internă despre acele sarcini care ne stau în faţă şi să o facem cu prietenii noştri din exterior”.
Europa Liberă: Forul va discuta direct sau indirect agenda integrării europene a R. Moldova… Ce poate oferi în acest sens sau în sensul înţelegerii mai bune a situaţiei din Republica Moldova participarea mai multor personalităţi din Ucraina şi Rusia?
Victor Chirilă: „Eu cred că acest For va ajuta şi experţilor din societatea civilă, şi politicienilor, şi diplomaţilor noştri să-şi verifice aşteptările, viziunile asupra mai multor probleme şi astfel să răspundem mai bine la acele sarcini şi provocări care ne stau în faţă. Este îmbucurător faptul că avem şi parlamentari, diplomaţi şi experţi din Ucraina şi Federaţia Rusă pentru că integrarea europeană nu înseamnă distanţarea de aceste ţări ci, aş spune, construirea unor relaţii bilaterale stabile, pe nişte valori şi principii europene care şi-au demonstrat eficienţa şi viabilitatea”.
Europa Liberă: Conflictul transnistrean va face obiectul discuţiilor şi la acest for: mulţi ar spune însă că discuţiile, schimbul de opinii, chiar soluţiile propune de unii experţi la for nu mai au niciun haz de vreme ce toate acestea de-a lungul a peste 20 de ani nu au schimbat deloc realităţile din estul R. Moldova?
Victor Chirilă: „Acest lucru nu înseamnă că noi nu trebuie să discutăm cu experţii. Şi acest forum este o ocazie bună de a rediscuta problemele legate de chestiunea transnistreană, mai ales că după aproape un an şi jumătate de discuţii neoficiale suntem în pragul reluării negocierilor în formatul 5+2. Există o mulţime de întrebări: ce facem în timpul negocierilor, ce discutăm, ce negocierm? Există anumite semne de întrebare şi la societatea civilă, şi în rîndul politicienilor şi diplomaţilor noştri, la care dînşii nu au un răspuns cert. Noi toţi am vrea să aflăm acest răspuns.
Credem că situaţia nu este atât de simplă şi evenimentele din Transnistria demonstrează din nou că autorităţile de la Tiraspol nu sunt gata pentru negocieri serioase şi nu exclud că negocierile ar putea să fie folosite pentru a demonstra că formatul 5+2 este ineficient, lucru pe care şi-l doresc foarte mult liderii de la Tiraspol”.
Europa Liberă: Forul se desfăşoară sub înaltul patronaj al prim-ministrului moldovean Vlad Filat şi omologului său polonez Donald Tusk. Unul dintre organizatori este Institutul de Studii Estice din Varşovia. Cât de sensibilă este sau poate deveni problema prietenilor din UE ai Republicii Moldova – unii mai entuziaşti şi acum, alţii – mai lipsiţi deja de interes faţă de Chişinău pe fundalul realităţilor din lumea arabă?
Victor Chirilă: „Forumul vine să ne ajute ca să menţinem acest interes în rîndul statelor membre ale Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Desigur forumul trebuie să vină şi cu anumite dovezi de progres, în termeni de reforme, care s-au întâmplat în Republica Moldova, care au fost implementate în Republica Moldova. Evident că trebuie să ţinem cont de aceste reticenţe, de aceste rezerve. Lucrul acesta nu trebuie să ne sperie, dimpotrivă ar trebui să ne motiveze să facem şi mai mult pentru a depăşi aceste rezerve.
Este clar, vorbim despre Franţa, Olanda, Spania, dar cred că astfel de evenimente ca Forumul UE - Moldova trebuie să fie organizate regulat şi nu numai în ţara noastră, dar şi în capitalele care au anumite opinii critce faţă de ţara noastră, mă refer aici la Paris, Amsterdam, Madrid. În aceste capitale trebuie să fie organizate evenimente cu ajutorul societăţii civile şi al guvernului şi pentru a informa politicienii de acolo, diplomaţii de acolo, despre acele reforme pe care le-am făcut şi care trebuie să ne ajute să obţinem perspectiva de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Forumurile acestea sunt costisitoare dar ele sunt benefice pentru imaginea ţării noastre şi pentru implementarea acelei agende de integrare europeană pe care o avem în faţă.
Reformele contează dar este important să le vindem partenerilor noştri, să le demonstrăm că aceste reforme funcţionează”.
Europa Liberă: „Acestea fiind spuse, dle Chirilă, vă dorim succes în desfăşurarea acestui forum”.