În prima zi a reuniunii au conferenţiat Emil Constantinescu, Alexander Kwasnievski şi Petru Lucinschi.
Premierul polonez este aşteptat să participe mâine la o conferinţă pe tema relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Moldova organizată la Chişinău de Asociaţia de Politică Externă şi Institutul de Studii Estice din Varşovia. La conferinţă mai participă între alţii foştii preşedinţi ai Poloniei şi României.
Forumul economic Moldova-UE, organizat în premieră în Republica Moldova, va dura până joi, 31 martie. Reuniunea a debutat astăzi cu tema „Tranziţia spre democraţie: 20 de ani de Independenţă a Republicii Moldova”. Discursuri au ţinut trei ex-preşedinţi ai Poloniei, României şi Moldovei: Emil Constantinescu, Alexander Kwasnievski şi Petru Lucinschi.
În discursul său, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu a lansat un mesaj de susţinere pentru guvernul de coaliţie de la Chişinău: „Nu există niciun singur caz în care cei din zona de centru-dreapta care au încercat într-o primă etapă să înlocuiască regimurile comuniste care degradaseră stânga în viziunea ei occidentală, nu există niciun caz în care acestea să fi venit la putere fără coaliţie. O coaliţie însă, plăteşte un preţ şi acest preţ este al disputelor inter-coaliţie. Sunt inevitabile”.
Continuînd gândul lui Emil Constantinescu, fostul preşedinte al Poloniei, Alexander Kwasnievski a remarcat că indiferent de natura disputelor între politicienii de la Chişinău acestea trebuie să aibă loc într-o atmosferă democratică.
Alexander Kwasnievski însă a făcut şi un anunţ mai puţin îmbucurător pentru autorităţile de la Chişinău, lăsând să se înţeleagă că Parteneriatului Estic, din care face parte şi Republica Moldova, i se va acorda mai puţină atenţie pe fundalul realităţilor din lumea arabă.
Fostul preşedinte polonez a îndemnat politicienii de la Chişinău să fie mai fermi în cererile pe care le formulează în faţa UE, mai ales în ceea ce priveşte susţinerea politică şi cea financiară.
Cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi s-a referit în discursul său la diferenţa de mentalitate a politicienilor de la Chişinău şi cei europeni.
Petru Lucinschi: „E clar că spre deosebire de omologii mei, ei au activat având o moştenire anumită şi o mentalitate statală în ţările în care au activat: şi în România şi în Polonia. Iată care este problema la noi, că noi mai târziu începem a conştientiza şi cu părere de rău nu întotdeauna facem concluziile respective. Este o vorbă: este timpul de aruncat pietrele, este timpul de adunat pietrele, la noi se spune aşa: este timpul de aruncat greblele şi este timpul de călcat pe greble. Noi suntem într-o perioadă când ne aflăm în cautare”.
Forumul economic Moldova-UE început astăzi la Chişinău promite să abordeze zilele următoare şi probleme precum investiţiile străine, parcursul european al Republicii Moldova şi rezolvarea conflictului transnistrean.