Din perspectiva integrării europene anul 2011a fost unul reuşit, în opinia lui Victor Chirilă. Instabilitatea din țară este acompaniată şi de un grad de democraţie mai mare, un grad de competiţie mai mare între principalele partide politice care se află în Parlament. „Trebuie să remarc că, în ciuda acestei instabilităţi relative, AIE a rămas unită atunci când la mijloc era ideea de integrare europeană, când în Parlament se discutau legi privind liberalizarea regimului de vize, procesul de liberalizare a comerţului cu UE sau Acordul de asociere”, a declarat Victor Chirilă.
Potrivit lui, procesul de integrare europeană a decurs mai lent din cauza problemelor din AIE, dar oricum s-a mers înainte, s-au înregistrat progrese şi acestea sunt înscrise în rapoartele Comisiei Europene cu privire la Republica Moldova şi în rapoartele diferitor experţi care au monitorizat procesul de implementare a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. „Lucrurile au progresat în direcţia corectă şi datorită acestui fapt Republica Moldova practic a negociat, în raport cu UE, partea politică a Acordului de asociere. În decembrie a acestui an s-a luat decizia de lansare a negocierilor privind comerţul comprehensiv şi aprofundat. În februarie anul viitor va fi demarată a doua fază a implementării Planului de acţiuni cu privire la liberalizarea regimului de vize. În aceste sens pe dimensiunea integrării europene avem progrese reale”, a mai menţionat Victor Chirilă.
Directorul APE spune că există o problemă şi anume că aceste progrese reale nu sunt simţite de cetăţenii Republicii Moldova. Acesta a menţionat că autorităţile Republicii Moldova şi UE trebuie să acorde o mai mare atenţie, să facă tot posibilul ca acele beneficii enunţate de Parteneriatul Estic să ajungă la cetăţenii Republicii Moldova, să fie simţite şi să fie cât mai vizibile pentru ei, deoarece cetăţenii vor rezultate.
Orice experienţă, chiar şi negativă, este pozitivă
Referindu-se la relaţiile Republicii Moldova cu partenerii cei mai importanţi în procesul de integrare, Victor Chirilă a menţionat că s-au înregistrat realizări şi la acest capitol şi anume cu ţări precum România, Ucraina, Rusia, SUA.
„În raport cu România cred că este necesar ca atât Chişinăul, cât şi Bucureştiul să propună o agendă comună de acţiuni, care să dea substanţă în domeniul parteneriatului strategic, în domeniul integrării europene. Este o mai mare nevoie de coordonarea acţiunilor, este o mai mare nevoie de valorificarea experienţelor României în diferite domenii legate de integrarea europeană, fie că vorbim de reforma MAI, eficientizarea managementului la frontieră, fie că vorbim chiar şi de combaterea corupţiei, unde România este criticată foarte dur de UE. Totuşi, România are o experienţă pe care poate să ne-o transmită pentru a nu repeta greşelile şi să nu ajungem în situaţia României atunci când se va lua de exemplu decizia politică de liberalizare a regimului de vize cu noi”, a declarat Victor Chirilă.
Potrivit analistului, orice experienţă, chiar şi negativă, este pozitivă pentru o ţară care îşi doreşte să-şi însuşească ceva.
Referitor la relaţiile Republica Moldova - Ucraina, Victor Chirilă este de părere că soluţionarea problemei Palancăi a deschis un spaţiu mult mai larg pentru cooperarea politică, economică, inclusiv pe dimensiunea integrării europene.
„Palanca a demarat un proces de restabilire a încrederii între Chişinău şi Kiev şi sper foarte mult că această restabilire a încrederii va duce la stabilirea unei agende mult mai substanţială, o agendă de dezvoltare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Ucraina, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. Republica Moldova trebuie să formeze sentimentul echipei cu Ucraina pe acele probleme unde putem fi mult mai eficienţi pentru a convinge UE, şi aici iarăşi mă refer la liberalizarea regimului de vize. Cred că putem să lucrăm mult mai eficient în acest domeniu”, a subliniat directorul executiv APE.
Victor Chirilă a mai spus că pe segmentul problematicii transnistrene, unde Ucraina este activă, trebuie să-şi asume responsabilităţi şi mai mari, în special în transformarea acestei regiuni, încât să fie create condiţiile pentru reîntregirea ţării.
„În relaţia cu Rusia avem un dialog previzibil, un dialog stabil, nu aş spune unul intens dar unul regulat. Am avut mai multe întâlniri la nivel de prim-miniştri, cu ocazia evenimentelor CSI sau chiar şi la nivel de preşedinţi, fie şi interimari, au existat consultări. Avem şi aici un dialog, şi lucrul acesta este foarte important, dacă dorim să găsim compromisuri la acele mici probleme care există între noi, dacă dorim să depăşim stereotipurile care există între noi, mai ales atunci când discutăm despre istoria noastră, cea recentă şi cea îndepărtată”, a spus Victor Chirilă.
Directorul APE a declarat că există şi exagerări din partea Federaţiei Ruse, atunci când se vorbeşte despre protejarea drepturilor minorităţilor ruse, şi trebuie ca Republica Moldova să demonstreze prin dialog că de fapt lucrurile stau cu totul altfel. „Autorităţile noastre sunt interesante ca ei (minoritatea rusă – n.r.) să fie cetăţeni activi, să participe la acele procese sociale şi politice care se întâmplă în Republica Moldova. Dialogul cu Federaţia Rusă a fost unul continuu, în ciuda micilor sincope şi este o realizare în sine faptul că acest dialog are loc şi continuă prin Tratatului de prietenie între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, care iarăşi este un semn pozitiv”, a mai subliniat Victor Chirilă. Referitor la Tratatul de prieteni între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, Victor Chirilă a menţionat că ambele părţi sunt angajate pentru a-l îndeplini, mai ales la articolul 5, care se referă ca ambele părţi să nu susţină regimurile separatiste.
„Cu SUA avem un parteneriat care este întemeiat pe angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele democratice, de a continua apropierea de valorile europene, de a se integra în UE. Atât timp cât va exista acest angajament va exista şi deschiderea din partea SUA. Sprijinul politic şi financiar, această deschidere a SUA a fost demonstrată simbolic prin vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, pe parcursul acestui an”, a mai spus Victor Chirilă.
Evoluţiile politice pot contribui la impulsionarea tendinţelor, dar pot avea şi impact negativ
Pentru anul 2012 trebuie să ne aşteptăm la continuarea acestor tendinţe, spune Victor Chirilă. „Evoluţiile politice pot contribui la impulsionarea şi mai multă a acestor tendinţe, dar ar putea să aibă şi impact negativ în cazul în care vom asista la o resetare a guvernării, care ar putea duce şi la schimbarea priorităţilor de politică externă. Acest lucru este foarte periculos şi ar pune la îndoială actualele angajamente cu UE, ar putea provoca răcirea relaţiilor cu UE şi ar putea duce la reducerea deschiderii pe care o avem din partea UE”, a menţionat Victor Chirilă.
În încheiere, directorul APE a mai spus că relaţiile cu România sunt foarte importante pentru stabilitatea relaţiilor cu UE.
Dumitriţa Ciuvaga, Info-Prim Neo