Ambasada Lituaniei în Republica Moldova a premiat astăzi, 28 iunie, participanţii concursului despre Lituania, anunţat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Lituania şi Moldova.
Potrivit ambasadorului Lituaniei în Republica Moldova, Violeta Motulaitė, testul, afişat pe pagina electronică a ambasadei, a cuprins 21 de întrebări despre geografia, cultura, sportul, istoria şi economia acestei ţări, precum şi întrebări despre relaţiile moldo – lituaniene.
„Personal am verificat 300 de teste, iar restul, peste 100, au fost verificate de către colegii mei. Am rămas uimiţi în mod plăcut de numărul foarte mare de participanţi moldoveni care ştiau atâtea despre ţara noastră”, a declarat Violeta Motulaitė.
Viceministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Evaldas Ingnatavicius, a menţionat că Republica Moldova a fost primul stat care a recunoscut independenţa Lituaniei în 1990, un stat mic şi neînsemnat la acea vreme.
„ Apreciem ajutorul acordat atunci. Mai mult, Moldova a avut curajul să ne susţină în 1990, ca peste 2 ani, în 1992 să punem bazele relaţiilor diplomatice între ţările noastre şi iată-ne aici, la a 20-a aniversare a relaţiilor diplomatice. Şi în prezent continuăm relaţiile noastre cu Republica Moldova şi avem foarte multe proiecte în comun legate de vânzări, cultură”, a mai menţionat Evaldas Ingnatavicius.
Participanţii au fost răsplătiţi cu premii simbolice, iar câştigătorul concursului, care este şi cel mai tânăr participant al concursului - 17 ani, va avea ocazia să viziteze Lituania. Premiul Mare a fost oferit de sponsorul concursului – „Centrul TOC”, o companie moldo–lituaniană.
Concursul a fost organizat pentru prima dată şi face parte din gama de evenimente desfăşurate în acest an cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice. Printre activităţile culturale organizate cu acest eveniment se numără şi concertul renumitului violonist lituanian, Dzeraldas Bidva, la Sala cu Orgă, şi două expoziţii, una la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi a doua la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în cadrul cărora sunt expuse brâurile tradiţionale lituaniene, parte componentă a costumului popular.