Uniunea Europeană a deschis astăzi o anchetă împotriva concernului rus Gazprom, bănuit că ar folosi exportul de gaze şi preţul acestuia în scopuri politice, că ar împiedica libera circulaţie a gazelor între ţările Uniunii şi ar submina eforturile ţărilor europene de diversificare a surselor de energie. Acuzaţiile se bazează pe documente, confiscate într-un raid anul trecut, în peste 20 de reprezentanţe Gazprom din Europa, raid făcut în urma unei plângeri a Lituaniei – ţară dependentă sută la sută de gazul rusesc. Mai multe, de la corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe:
Abia ce anunțase Bulgaria, triumfător, acordul cu Gazprom în legătură cu construirea viitoarei conducte Southstream și prețul presupus favorabil al gazului rusesc de care ar beneficia Bulgaria, că la Bruxelles Comisia Europeană a lansat o ancheta pentru a determina dacă Gazprom încalcă legislația europeană anti-trust, "profitand de poziția sa dominantă pe piețele energiei din Europa centrală si de est".
Ancheta nu a fost determinată de contractul semnat de gigantul rusesc cu Bulgaria, ci vine după un an de inspectii si controale la filiale Gazprom in opt țări foste comuniste si noi membri UE.
Gazprom (un adevărat stat în stat în Rusia și presupus a avea strânse legături cu Vladimir Putin) e suspectat de trei incalcari ale legislatiei UE: ca ar fi împiedicat diversificarea pieței energiei; ca ar fi imbucatățit acea piață in Europa centrala si de est, impiedicand astfel libera circulatie a gazului si ca le-ar fi impus clienților central- si est-europeni tarife mult prea ridicate.
Comisia a ținut să precizeze că deschiderea anchetei nu înseamnă ca Gazprom e considerat vinovat din start, ci doar ca afacerea va fi examinată in mod prioritar. Dacă se dovedeste ca Gazprom a abuzat intr-adevar de poziția sa, asta înseamnă, spune comunicatul Comisiei UE, ca gigantul rusesc al gazului „a restrâns competiția, a împins in mod voluntar la creșterea prețurilor si a cauzat neajunsuri cetățenilor UE“.
Ancheta se duce in cadrul articolului 102 din Tratatul de Funcționare a UE, care împiedica abuzul de poziție dominantă, conform legislației anti-monopol.
Gazprom furnizează o treime din gazul întregii Europe. In Europa de est insa, partea sa de piața e uriașă. Deocamdată UE investigheaza in Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si țările baltice. România nu e luată în cauza pentru moment, deși nu se exclude extinderea anchetei.
Cinci din cele opt tari in care se duce ancheta UE depind în totalitate de gazul rusesc; Cehia depinde la rândul ei in proportie de 70%, iar Polonia și Ungaria in proportie de 83%. Bulgaria, care a semnat recentul acord cu Gazprom, e una din țările care depind in totalitate de gazul livrat de Moscova.
Dependența Europei de gazul rusesc nu este însă unilaterala. La rândul sau, Gazprom își vinde 65% din gaz in Europa. Analiștii estimează că în cazul în care ar fi condamnat, trustul rusesc ar putea primi o amendă de pînă la 6 miliarde de euro.