Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Štefan Füle: „Procesul de aderare la UE necesita reforme profunde”. Radio Europa Liberă. 29.01.2013.
Štefan Füle: „Procesul de aderare la UE necesita reforme profunde”. Radio Europa Liberă. 29.01.2013.
Versiune tipar
29.01.2013

Cum va schimba o posibilă ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană destinul european al ţărilor din vecinătatea estică a UE?

Posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana a provocat emotie nu doar in capitalele europene, ci si in cele alte tarilor care se antreneaza la portile UE, sperand si pregatindu-se de a deveni intr-o buna zi membre ale selectului club al democratiilor (si, in ciuda crizei, inca prosperelor) europene.
 
Nu mai departe de saptamana trecuta comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Štefan Füle, in cadrul unor intrevederi la Strasbourg cu parlamentarii, dar si cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, francezul Jean Claude Mignon, a oferit asigurari ca sperantele aspirantilor estici nu sunt desarte.
 
„Diplomatia parlamentara contribuie in mod decisiv la constructia dialogului intre reprezentantii cetatenilor in tarile afectate de conflictele inghetate”, a declarat comisarul european, vorbind despre sprijinul oferit de Consiliul Europei in acest domeniu de expertiza. „Masurile de construire a increderii si dialogul direct intre reprezentantii celor doua parti aflate in conflict sunt cele mai bune metode de a stabili un climat care sa conduca la rezolvarea acestor conflicte”, a spus Füle referitor la conflictele inghetate din vecinatatea estica a UE.

„Procesul de aderare necesita reforme profunde ale institutiilor, legislatiei si practicilor administrative, iar Consiliul Europei ajuta aceste tari sa atinga standardele impuse de  acquis communautaire. Succesul proiectului european depinde atat de profunzimea procesului de integrare, cat si de capacitatea UE de a oferi o perspectiva europeana clara acelor tari care arata intr-un mod lipsit de echivoc ca au facut progrese serioase in respectarea valorilor noastre comune.”, a mai aratat comisarul.

Cum una dintre aceste tari este si Moldova, Iolanda Badilita, corespondentul Europei Libere la Strasbourg, l-a intrebat pe comisar cum va schimba o posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (n.a. in urma unui referendum, care potrivit premierului David Cameron ar putea fi organizat in anul 2017) destinul european al tarilor din vecinatatea estica a UE? Mai exact, mai are sanse Moldova, considerata „cel mai bun student” din acest pluton al partenerilor estici ai UE, sa devina membru UE?

„Marea Britanie a fost intotdeauna un suporter al extinderii si al angajamentului UE fata de tarile din vecinatatea UE. Si sper ca nu doar datorita acestui domeniu al politicii UE vor ramane implicati in cadrul UE. Cat priveste Moldova (dar si alti parteneri din vecinatatea estica), trebuie sa spun ca atunci cand Comisia si-a redefinit si revizuit politica de vecinatate, a oferit posibilitatea ca orice partener estic care promoveaza valorile europene sa se refere la articolul 49 al Tratatului de la Lisabona si sa solicite calitatea de membru. Si sper ca urmatorul Summit (n.a. al Parteneriatului estic) va reprezenta o noua oportunitate pentru cei care sunt pregatiti, cei care lucreaza intensiv pentru implementarea reformelor, cei care fac eforturi pentru a-si aduce tarile mai aproape de UE, asadar sper ca pentru toti acestia articolul 49 (n.a. al Tratatului de la Lisabona) sa devina din ce in ce mai mult o realitate si mai putina fictiune,” a raspuns responsabilul european.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Štefan Füle: „Procesul de aderare la UE necesita reforme profunde”. Radio Europa Liberă. 29.01.2013.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716817
ultima actualizare: 23.11.2024