Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Noutăţi / Criza politică riscă să compromită parcursul european al R. Moldova. Lina Grau pentru europa.md. 19.02.2013.
Criza politică riscă să compromită parcursul european al R. Moldova. Lina Grau pentru europa.md. 19.02.2013.
Versiune tipar
19.02.2013

Actuala criză politică din sânul guvernării riscă să compromită parcursul european al Republicii Moldova, iar partenerii occidentali ai Chișinăului sunt îngrijorați de desființarea Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) și disensiunile apărute între partidele de la guvernare după incidentul din Pădurea Domnească, susține președintele Parlamentului, Marian Lupu, președinte al Partidului Democrat (PD).

”Dacă nu depășim cu înțelepciune această criză politică riscăm să pierdem șansa europeană. Republica Moldova este acum la răscruce”, a declarat Marian Lupu în cadrul unui briefing, spunând că PD va amplifica dialogul cu partenerii europeni pentru a asigura implicarea și sprijinul acestora în depășirea crizei politice de la Chișinău.

Președintele Parlamentului a salutat vizita comună la Chișinău a celor trei miniștri de Externe – ai Marii Britanii, Poliniei și Suediei – vizită care are loc luni și marți, spunând că doar niște prieteni adevărați ai țării ar putea să vină într-un moment atât de dificil pentru a trimite semnale de încurajare a parcursului european al Republicii Moldova și a contribui la remedierea situației politice din țară.

Marian Lupu spune că, în pofida faptului că premierul Vlad Filat a denunțat din partea partidului pe care îl conduce – Partidul Liberal Democrat (PLDM) –  Acordul de constituire a AIE, care constituie baza politică a coaliției de guvernare, totuși baza juridică pentru funcționarea puterii în stat se menține încă și pe această platformă poate fi găsită o conciliere. ”Deocamdată partidele din fosta AIE tratează relativ calm evoluțiile din țară, fără a afecta puterea executivă. Iar Partidul Democrat a răspuns pozitiv apelului președintelui Nicolae Timofti de a începe un dialog real și eficient pentru depășirea crizei”, a spus Marian Lupu.

Premierul Vlad Filat a anunțat pe data de 13 februarie că PLDM se retrage din acordurile AIE și a pledat pentru reformatarea Alianței și renegocierea cu partenerii de la guvernare a acordurilor de constituire a coaliției. Vlad Filat a creat și un grup de lucru pentru elaborarea unui nou Acord de coaliție, grup din care fac parte doar membri ai formațiunii pe care o conduce – PLDM. Luni, premierul Filat a anunțat că documentul este finalizat, sugerând că liderii PD și PL sunt cei care nu sunt de acord să-l negocieze.

Președintele Parlamentului Marian Lupu a mai declarat în cadrul briefingului că a ținut legătura ultima perioadă cu factori de decizie și diplomații occidentali acreditați la Chișinău și că nedumerirea cea mai mare a reprezentanților țărilor europene cu vechi tradiții democratice este ”cum poți să neglijezi un contract politic pe care l-ai semnat, ceea ce decredibilizează semnatarul, și cum se poate ca de dragul orgoliului personal să fie riscat destinul și viitorul țării”.

Nedumerire trezește la partenerii occidentali, potrivit lui Marian Lupu, și faptul că după denunțarea acordurilor Alianței, PLDM votează împreună cu PCRM ”acte ostile bunului mers a lucrurilor”.

În același timp, Marian Lupu a calificat drept un început de luptă eficientă împotriva corupției recentele arestări a unor înalți funcționari de la vamă și de la guvern, efectuate de nou-creatul Centru Național Anticorupție (CNA). Politicianul dă asigurări că aceste acțiuni nu sunt dirijate pe criterii politice împotriva instituțiilor coordonate de partidul premierului Filat și spune că PD nu va exercita presiuni politice pentru a opri aceste investigații. ”Printre anchetați sunt și membri ai PD. Republica Moldova are nevoie de aceste rezultate, iar corupții trebuie să fie sancționați indiferent de apartenența de partid”, a mai spus Marian Lupu.

Premierul Vlad Filat a declarat luni că CNA a devenit o bâtă în mâinile Partidului Democrat și în special a vicepreședintelui acestei formațiuni Vlad Plahotniuc, prin care sunt supuse persecuțiilor politice instituțiile controlate de PLDM. Vineri, 15 februarie, PLDM și PCRM au votat în Parlament desființarea funcției de prim-vicepreședinte al Legislativului, deținute de Vlad Plahotniuc. În aceeași zi, CNA a efectuat 14 percheziții, inclusiv la Inspectoratul Fiscal și la Guvern în cadrul unui dosar pentru abuz de putere și acte de corupție. În consecință, șeful FISC, Nicolae Vicol, a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior a primit 20 de zile de arest preventiv. Iar în biroul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, au fost găsite sume impresionante de bani.

Potrivit Acordului de constituire a AIE, CNA este controlat de PD, iar Inspectoratul Fiscal – de PLDM.
Luni, PLDM a cerut deputaților săi să înceapă procedura de acordare a votului de neîncredere șefului CNA, Viorel Chetraru, care a fost numit în această funcție acum trei luni prin votul tuturor celor trei partide din Alianță.
Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a spus marți la Bruxelles că speră ca Moldova să depășească actuala „criză guvernamentală” și să-și continue apropierea de Uniunea Europeană. Bildt și-a exprimat speranța că Moldova va fi gata pentru acordul de asociere și cel de comerț liber la summit-ul din noiembrie de la Vilnius.

Tot la Bruxelles, ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, și-a exprimat speranța că „rațiunea va triumfa” în Republica Moldova și că țara nu se va abate de la parcursul ei pro-european.

 
comments powered by Disqus
Prima / Noutăţi / Criza politică riscă să compromită parcursul european al R. Moldova. Lina Grau pentru europa.md. 19.02.2013.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 717317
ultima actualizare: 23.11.2024