Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Noutăţi / Fond de mobilitate pentru experți din R. Moldova și România, lansat la Chișinău. Lina Grâu pentru Europa.md. 19.03.2013.
Fond de mobilitate pentru experți din R. Moldova și România, lansat la Chișinău. Lina Grâu pentru Europa.md. 19.03.2013.
Versiune tipar
19.03.2013

La Chișinău, a fost lansat Fondul de mobilitate pentru experți din România și Republica Moldova, un program destinat susținerii transferului de expertiză şi cunoştinţe între reprezentanţi ai societăţii civile din cele două ţări.
 
Runda-pilot a Fondului de mobilitate este deschisă pentru perioada 15 martie – 15 iunie 2013 şi are ca obiectiv facilitarea mobilităţii experţilor  din România şi Republica Moldova şi a transferului de expertiză transfrontalieră. Programul este implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din România (FOND), cu sprijinul financiar al Ministerului român al Afacerilor Externe, din bugetul naţional de asistenţă pentru dezvoltare. Fondul de mobilitate are în vedere acoperirea cheltuielilor legate de deplasarea a 20 experți pentru realizarea unor proiecte comune, a declarat vicepreşedinte FOND, Valentin Burada, în cadrul evenimentului de lansare organizat la Chișinău.

Potrivit expertului, mobilitatea dintre România și Republica Moldova este una redusă. Doar 20 la sută dintre reprezentanții chestionați din societatea civilă din România au călătorit în Republica Moldova, chiar dacă există o mare deschidere pentru astfel de deplasări. Peste 62 la sută dintre experții chestionați sunt interesați să vină în Republica Moldova și să vadă ce se întâmplă aici. În același timp, 72 la sută dintre respondenți nu cunosc nicio organizație neguvernamentală din Republica Moldova, și doar 28 la sută au declarat că ar cunoaște una sau mai multe.

În același timp, Valentin Burada a menționat că doar 18 la sută dintre ONG-urile din România chestionate în cadrul sondajului au declarat că au participat la proiecte comune cu parteneri din Republica Moldova. O treime dintre aceste proiecte comune (34 la sută) au fost inițiate de organizații din România, iar 24 la sută de partenerul din Republica Moldova. Majoritatea proiectelor însă au fost inițiate de alți actori – parteneri din UE sau alți donatori.

Fondul de Mobilitatea, a subliniat Valentin Burada, își propune să crească proporția proiectelor comune inițiate de România și Republica Moldova.

Fondul de Mobilitate s-a născut în urma a două ediții a forumului societății civile de pe cele două maluri ale Prutului, ca o soluție rapidă și flexibilă pentru dinamizarea relațiilor, iar accentul se pune nu doar pe mobilitate în sine, ci pe impactul acestei mobilități pe ambele maluri ale Prutului.

Printre acțiunile finanțate vor fi activitățile de formare, consultanța pe teme concrete, proiecte de cercetare, crearea de parteneriate și lucrul asupra conceperii unor proiecte care urmează să fie propuse spre finanțare. ”Există oportunități de a finanța asemenea gen de proiecte, dar nu există aplicații pentru că oamenii nu se întâlnesc pentru a le discuta și elabora”, a subliniat vicepreședintele FOND.
Prezent la evenimentul de lansare, ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă, a sugerat ca de posibilitățile Fondului de mobilitate să poată beneficia inclusiv regiunea transnistreană a Republica Moldova.

Vorbind despre beneficiile Fondului de mobilitate, ministrul adjunct de Externe de la Chișinău, Andrei Popov, a declarat că în relația dintre Republica Moldova și România ”este important să fie eliminate clișeele colective și să existe o percepție și o analiză reciprocă bazată pe propria experiență a experților”. Proiectul ar putea contribui la schimbarea mentalităților și pregătirea oamenilor și funcționarilor pentru alinierea la standardele europene, printr-un schimb direct de experiență, facilitat de faptul că Republica Moldova este singurul vecin extern al Uniunii Europene care vorbește o limbă oficială a UE, a subliniat Andrei Popov.

Ca domenii care ar putea fi susținute prin Fondul de mobilitate, Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est-Europene de la Chișinău, a subliniat educația, expertiza în domeniul prevenirii și luptei cu corupția. Un alt domeniu important pentru cooperare ar fi și cel al securității, având în vedere faptul că România este membră NATO, iar în Republica Moldova pe acest domeniu este un deficit de implementare a reformelor. Un alt domeniu, care de data aceasta ar putea fi interesant pentru București, este experiența acumulată la Chișinău în domeniul E-guvernării, a subliniat Sorin Mereacre.
Fondul de Mobilitate constituie unul dintre rezultatele Forumului Societăţii Civile România – Republica Moldova, lansat în 2010, un eveniment anual ce şi-a propus consolidarea cooperării şi a dialogului dintre organizaţiile neguvernamentale din cele două ţări, definirea unei agende comune de acţiune pentru următorii ani, identificarea priorităţilor şi a potenţialului de cooperare între acestea.

Criteriile de eligibilitate, precum și procedura de obținere a finanțării este descrisă în documentul Reguli de finanțare, disponibil alături de cererile de aplicație și de rambursare la www.fondromania.org

 
comments powered by Disqus
Prima / Noutăţi / Fond de mobilitate pentru experți din R. Moldova și România, lansat la Chișinău. Lina Grâu pentru Europa.md. 19.03.2013.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 717287
ultima actualizare: 23.11.2024