În cadrul unei vizite private la Chișinău, în zilele de 18 și 19 mai, efectuate cu ocazia celebrării Zilelor Europei în Moldova, Comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, a lansat pe de o parte un mesaj de conciliere pentru clasa politică și, pe de altă parte, unul de toleranță pentru societatea moldovenească. Füle a avut sâmbătă un discurs public și întâlniri separate cu liderii fostei coaliții de guvernare, în încercarea de a-i convinge să depășească criza politică, iar duminică a salutat participanții la marșul minorităților sexuale desfășurat la Chișinău.
Sâmbătă, pe 18 mai, Štefan Füle a deschis oficial manifestațiile consacrate sărbătoririi Zilei Europei la Chișinău, declarând în fața mulțimii adunate în scuarul Teatrului de operă și balet că politicienii moldoveni ”trebuie să susţină instituţiile democratice și nu să le submineze”.
Füle și-a început discursul său cu un salut în limba română, și l-a încheiat spunând, tot în română, „La mulţi ani Europa! La mulţi ani Moldova! La mulţi ani Chişinău!”, fapt pentru care a fost îndelung aplaudat și aclamat.
„UE este un proiect la care au contribuit toate statele și pentru care fiecare poartă responsabilitatea. Drept rezultat, aceasta aduce foarte multe beneficii pentru cetățenii UE: cum ar fi protecția, securitatea, supremația legii, drepturi și libertăți etc. Evenimente recente din Republica Moldova m-au făcut să reflectez asupra problemelor cu care se poate confrunta procesul politic. Este esențial ca politica să fie pentru oameni, este important ca fiecare să fie responsabil și să răspundă pentru ceea ce face. Este important să dezvoltăm instituţiile democratice, dar nu să le subminăm. Nu am venit la Chişinău pentru a lua partea vreunui politician. Am venit să susţin principiile care stau la baza Uniunii Europene", a declarat Comisarul european pentru extindere. Štefan Füle și-a exprimat speranța că premierul desemnat Iurie Leancă va putea forma noul Guvern în următoarele zile.
Vorbind de la aceeași tribună, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a cerut oficialilor europeni să fie critici în raport cu Republica Moldova. ”Stimaţi colegi de la Bruxelles, domnule Comisar, să ne criticaţi, să ne supuneţi celor mai dure critici şi presiuni din partea dumneavoastră, pentru a respecta standardele, dar în niciun caz să nu întrerupeţi procesul de integrare", a declarat Dorin Chirtoacă.
Pe parcursul vizitei sale, Comisarul european a avut o întrevedere separată cu președintele Nicolae Timofti, urmată de o discuție de peste o oră cu liderul Partidului Liberal Democrat, fostul premier Vlad Filat, şi premierul interimar, Iurie Leancă, și de o alta, cu preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, şi prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc.
După aceste întrevederi separate, Štefan Füle, i-a reunit pe liderii celor două formațiuni politice într-o ședință comună la sediul Delegaţiei UE la Chişinău. Detalii ale acestei întâlniri nu au fost făcute publice.
Štefan Füle a avut programată pentru duminică și o întâlnire cu liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, dar nu a fost primit de către acesta. În momentul în care oficialii europeni au ajuns le sediul PCRM, unul dintre deputații comuniști i-a anunțat că Voronin nu-i va primi, în semn de protest față de susținerea acordată de Füle marșului minorităților sexuale, dar și fostei coaliții de guvernare.
”În situaţia în care pentru unii funcţionari europeni susţinerea grupurilor minorităţilor sexuale marginale, precum şi a grupărilor criminal-oligarhice la guvernare este mai presus de respectarea drepturilor şi intereselor majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, Partidul Comuniştilor a considerat inutilă întrevederea programată. Nu mai este nicio îndoială că şirul crimelor împotriva democraţiei, drepturilor şi libertăţilor fundamentale, comise de regimul antipopular din Moldova în ultimii ani sunt consecinţe ale susţinerii politice deschise din partea conducerii Uniunii Europene”, se spune într-o declarație emisă de Partidul Comuniștilor.
În cadrul unei conferințe de presă ținute după întrevederea cu președintele Nicolae Timofti, oficialul european a declarat că Republica Moldova mai are şansa să rămână istoria de succes a Parteneriatului Estic, iar Summitul de la Vilnius din noiembrie curent va fi unul de succes. Pentru asta, Chișinăul are nevoie de stabilitate politică şi de depășirea crizei. ”Sunt convins că autoritățile vor depăşi criza politică, punând interesul ţării mai presus decât interesele proprii”, a spus Štefan Füle.
Preşedintele Nicolae Timofti a spus că a convenit cu demnitarul european să le ceară liderilor politici opiniile despre cum poate fi creată o majoritate parlamentară. Şeful statului a mai spus că a discutat cu Štefan Füle și despre prestaţia Curţii Constituţionale din ultima perioadă. Din punctul de vedere al șefului statului, decizia Curţii de a declara neconstituţională desemnarea ca premier a liberal-democratului Vlad Filat a agravat criza politică. Preşedintele a solicitat ca organele europene să analizeze situaţia creată şi legalitatea acestei decizii a CC.
Vizita la Chișinău a Comisarului Štefan Füle are loc la scurt timp după ce acesta a formulat un șir de critici dure la adresa modului în care în ultimele săptămâni la Chișinău au fost adoptate un șir de acte legislative. Instituțiile europene au criticat în special pachetul de legi adoptat în data de 3 mai de Partidul Liberal Democrat în comun cu Partidul Comuniștilor, prin care era ridicată inamovibilitatea judecătorilor Curții Constituționale, erau extinse competențele Guvernului în exercițiu și ale premierului interimar și mărit considerabil pragul electoral. Štefan Füle i-a sugerat președintelui Timofti să nu promulge aceste legi, pe motiv că ar fi fost adoptate fără consultarea societății moldovenești și instituțiilor europene și ar putea submina statul de drept și traseul european al Republicii Moldova.