Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Noutăţi / Parteneriatul Estic: deficienţe şi provocări în 2015, Info Prim Neo, 13.01.2015.
Parteneriatul Estic: deficienţe şi provocări în 2015, Info Prim Neo, 13.01.2015.
Versiune tipar
13.01.2015
Politica Europeană de Vecinătate (instrumentul de politică externă a UE destinat unui grup de 16 state vecine şi inaugurat în 2004) urmează a fi revizuită pe parcursul anului curent. Necesitatea revizuirii este dictată de criza din Ucraina şi de necesitatea aplicării unei abordări mai flexibile faţă de vecinii UE. Cert este că în acest an UE nu planifică să se extindă şi nu se ştie dacă Republica Moldova va putea depune cererea de aderare la UE. Astfel de opinii au fost exprimate la clubul de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), desfăşurat la IPN.

Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a menţionat că evoluţiile din regiune au determinat UE să lanseze un proces de revizie a Parteneriatului Estic, din care face parte şi Republica Moldova. Victor Chirilă crede că proiectul dat trebuie reactualizat şi, din aceste considerente, APE a comandat o analiză a expertului Corneliu Ciurea.

La rândul său, Corneliu Ciurea a specificat că nimeni nu cunoaşte cum exact ar putea fi revizuit Parteneriatul Estic. Una dintre problemele pe care le vede expertul este ignorarea factorului geo-politic. Criza din Ucraina a demonstrat că proiectul are şi consecinţe neanticipate. Corneliu Ciurea consideră că o altă problemă este insuficienţa diferenţieirii dintre statele incluse în Parteneriatul Estic şi a menţionat că acum se observă cum UE tinde mai degrabă să stabilească relaţii bilaterale decât să aplice o politică unitară. Lipsa acestei politici unitare tot este văzută ca o problemă de către Corneliu Ciurea, dar şi birocratizarea excesivă a proceselor.

Expertul a adăugat că, până nu demult autorităţile menţionau că în 2015 va fi depusă o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Însă, de la o vreme, aceste declaraţii sunt estompate. Corneliu Ciurea crede că UE nu este gata să-şi extindă graniţele, iar depunerea unei cereri ar putea fi negociată. UE, în acelaşi timp, nu poate nici accepta, dar nici refuza o cerere din partea Moldovei, şi autorităţile ar putea să se folosească de acest lucru provocând Uniunea Europeană să ofere în schimb o listă de criterii care ar trebui îndeplinite pentru ca ţara să fie eligibilă pentru aderare.

Corneliu Ciurea a adăugat că autorităţile intenţionează la Summitul de la Riga, din luna mai anul curent, să obţină o declaraţie de la UE prin care să se recunoască dreptul statelor din Parteneriatul Estic de a se asocia şi integra politic cu UE. Însă, spune expertul, şi obţinerea acestei declaraţii este nesigură. „Aceste 2 intenţii sunt cruciale pentru anul 2015 şi nu avem siguranţa că vor fi obţinute”, a subliniat Corneliu Ciurea.

Clubul de Presă a fost organizat de APE cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.
 
comments powered by Disqus
Prima / Noutăţi / Parteneriatul Estic: deficienţe şi provocări în 2015, Info Prim Neo, 13.01.2015.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716451
ultima actualizare: 23.11.2024