De la 1 ianuarie 2016, prevederile Acordului de Asociere cu UE, care include și Acordul de Liber schimb, urma să cuprindă și regiunea transnistreană. Într-o analiză prezentată luni 11 aprilie, Asociația pentru Politică Externă constată însă că administraţia de la Tiraspol continuă să respingă acest aranjament, susținând că ar fi obținut o prelungire a regimului preferențial de care se bucura și până acum, adică exporturi fără taxe sau cu taxe foarte mici pe piaţa europeană, dar cu importuri taxabile. Un mod indirect de a sublinia din nou că nu se supune acordurilor negociate de Chișinău. Întrebarea este: cât poate dura acest „război al trufiei”, și mai ales cât pot rezista oamenii de afaceri de pe malul stâng al Nistrului?
Administrația de la Tiraspol nu va putea nega la nesfârșit că face parte din Zona de Liber Schimb, sub umbrela căreia a intrat, formal, de la începutul acestui an, atunci când prevederile Acordului de liber schimb au fost extinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Constatarea aparţine experţilor de la Asociația pentru Politică Externă care fac referinţă la o foaie de parcurs ce impune Tiraspolului mai multe condiţii ca sa poate beneficia de avantajele acordului. Din 2017 regiunea transnistreană ar urma să excludă perceperea de taxe la importul de bunuri din Uniunea Europeană, ceea ce contravine prevederilor Acordului de Asociere. Administraţia de la Tiraspol la moment taxează importurile din UE, deşi exportă fără taxe, sau la taxe foarte mici în baza regimului preferenţial care urma să expire în acest an, dar a fost prelungit, spune expertul Corneliu Ciurea:
„Transnistria începând cu 2017 urmează să anuleze taxele vamale faţă de mărfurile europene. În acest sens, Chişinăul a fost nevoit cumva să cedeze. Noi am crezut că anularea taxelor vamale trebuia să înceapă din 2016. Din ce înţelegem, transnistrenii au reuşit să obţină o amânare a texelor vamale pe un an. Este exact ceea ce ei au dorit să obţină şi cu ce Chişinăul nu era chiar de acord.”
Tiraspolul a obţinut un răgaz de doi ani şi pentru unificarea standardelor vamale şi fiscale cu Chişinăul. Exportatorii din regiunea transnistreană ar urma să obţină de la autorităţile Republicii Moldova certificate privind originea bunurilor, precum şi certificarea sanitară şi fito-sanitare a produselor. Expertul Corneliu Ciurea spune că în acest an nu se va insista prea mult, întrucât pe ambele maluri ale Nistrului sunt programate alegeri:
„Pe parcursul acestui an nu cred că se vor face presiuni asupra Transnistriei ca ea să înceapă aplicarea standardelor europene. Pe perioada anului Transnistria nu va fi obligată să înceapă procesul de racordare la regimul comercial stipulat de acordul de asociere. Ei au o perioadă de un an să nu facă nimic, de fapt, ceea ce este un rezultat bun pentru ei.”
Expertul Corneliu Ciurea spune că foaia de parcurs la care face referinţă este una neoficială, întrucât nu a fost făcut public acordul la care s-a ajuns cu Tiraspolul atunci când a fost luată decizia privind extinderea acordului de liber schimb pe întreg teritoriu al Republicii Moldova. Înţelegerea la care s-a ajuns satisface toate părţile, spune Corneliu Ciurea:
„Chişinăul a dorit includerea Transnistriei în spaţiul legal al republicii Moldova prin intermediul Acordului de Asociere, Transnistria şi-a dorit continuarea relaţiilor comerciale cu UE prin ocolirea Chişinăului, în măsura posibilităţilor. UE a dorit prin obţinerea acestei înţelegeri menţinerea unui comerţ la limitele acceptabile cu Transnistria fără a antagoniza Rusia.”
Întrucât autoritățile de la Chişinău garantează aplicarea acordului de asociere, este de responsabilitatea lor să asigure că Tiraspolul aplică toate regulile, chiar dacă s-a convenit la perioade de răgaz, spune Corneliu Ciurea. În acelaşi context, expertul de la Institutul de Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, fost viceministru de externe, nota într-un recent studiu despre implementarea Acordului de Asociere că autoritățile moldovene trebuie să adopte acțiuni concertate în dialog cu autoritățile de la Tiraspol și să grăbească realizarea acțiunilor necesare pentru asigurarea uniformizării politici fiscale și vamale de pe ambele maluri ale râului Nistru. Într-un interviu recent pentru radio Europa Liberă, Iulian Groza spunea că neoficial Moscova ar încuraja acest lucru, întrucât regiunea transnistreană importă masiv materie primă din Est, în special din Rusia, iar exportă în proporţie de peste 30 la sută în UE. Prin urmare, agenţii economici din regiunea transnistreană, dar şi economia din stânga Nistrului ar avea doar de câştigat dacă administraţia de la Tiraspol va aplica prevederile acordului de liber schimb. Oamenii de afaceri de acolo, interesaţi de relaţii bune cu UE, vor determina decidenţii politici să gândească altfel, s-a arătat convins expertul.
Sursa: Radio Europa Liberă: http://www.europalibera.org/content/article/27667679.html