Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Ion Sturza: Pe planul politicii externe trebuie să avem relaţii de demnitate naţională. Radio Europa Liberă. 10.08.2009.
Ion Sturza: Pe planul politicii externe trebuie să avem relaţii de demnitate naţională. Radio Europa Liberă. 10.08.2009.
Versiune tipar
10.08.2009

Patru partide de opozitie pro-occidentale din Moldova au anuntat, sambata, ca au format coalitia "Alianta pentru Integrarea Europeana", care le ofera suficiente mandate in Parlament pentru a forma noul govern. Cele patru formatiuni - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democratic, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra au impreuna 53 de mandate din cele 101 ale Legislativului. Acestea insa nu sunt suficiente pentru a permite opozitiei sa impuna un inlocuitor presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin. Republica Moldova a mai fost guvernata acum 10 ani de o coalitie, numita Alianta pentru Democratie si Reforme. Cabinetul de ministri de atunci a fost condus de catre Ion Sturza, numele căruia s-a făcut reauzit, recent, ca fiind un posibil candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Ion Sturza a acordat un interviu in exclusivitate pentru Europa Libera. Ceea ce ne-a interesat in primul rand, daca exista asemanari si diferente intre aceste aliante.

Europa Libera: S-a creat aceasta coaliţie guvernamentală între PLD, PL, PD şi AMN intitulată Alianţa pentru Integrare Europeană. Care ar fi acele asemanari si diferente intre actuala coalitie si fostul ADR?

Ion Sturza: Sincer sa va spun eu nu vad prea mari diferente. Doar ca este aceasta calitate a persoanelor care reprezinta acum aceste partide care au creat coalitia. Un lucru similar e acela ca tara se afla iarasi intr-o situatie foarte complicata economica. In mare parte datorita factorului extern, ceea ce a fost specific si pentru anii 1998-1999. Acum cred sincer ca majoritatea celor care au format coalitia doresc sa integreze Republica Moldova in spatiul european si, cred eu, si euroatlantic in viitor. Daca e sa ma refer la opozitie, si atunci si acum, ramane acest partid al comunistilor, in foarte mica masura reformat, cu o ideologie ambigua si foarte oportunista. Totusi, eu sper ca aceasta alianta care se creaza acuma din cele patru partide sa aiba sanse. O alta diferenta ar fi ca in interiorul acestei coalitii nu exista niciun partid de extrema sau cu viziuni mai radicale, mai diferite decat le-ar avea fiecare din acestea patru, PLDM, PL, PDM şi AMN.

Europa Libera: Va referiti la PPCD, formatiune, condusa de Iurie Rosca…

Ion Sturza: Da, partid care a avut o politica mai dura si mai antagonista in comparative cu celelalte partide. Acum cand vorbim despre noua coalitie nu putem mentiona un antagonism profund. Exista unele personalitati in interior care au o experienta, intre ghilimele, nefasta pentru democratia in Republica Moldova. Ma refer la persoane care au facut multe intrigi pe parcurs, dar acesti oameni vor fi neutralizati de catre politicienii tineri si pragmatici.

Europa Libera: Credeti ca este nevoie ca aceste 4 formatiuni care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană sa dialogheze si cu PCRM?

Ion Sturza: Este evident ca trebuie sa dialogheze, pentru ca asa se practica intr-o democratie. Nu exista partide, indeosebi, partide mari cu care sa nu porti un dialog. Ne place, sau nu ne place noua dar comunistii au acumulat aproape 50 la suta din sufragii. Deci nu e cazul sa-l marginalizam, nu ar fi democratic si nu ar fi productiv. Ar fi bine ca acesti patru sa dialogheze, sa faca o combinatie care ar duce la alegerea presedintelui si deblocarea numirii guvernului. In caz contrar vom avea o situatie complicata.

Europa Libera: Partidul comunistilor a declarat ca ar putea sustine un candidat al opozitiei la presedintia tarii, pentru a evita un nou blocaj constitutional de felul celui din primavara, care a dus la organizarea de alegeri anticipate. Comunistii au adaugat insa ca sprijinul va fi conditionat. Care ar putea fi acele conditii?

Ion Sturza: Conditionat, e prea tare spus. Sunt lucruri care se discuta la masa negocierilor si sunt lucruri care se discuta sub masa… Eu as prefera ca coalitia sa accepte discutii doar la masa de negocieri. Dar banuiesc eu ca acele conditii pe care le vor inainta comunistii, vor fi neformale. Nu as vrea sa deschid parantezele.

Europa Libera: PCRM ar putea cere anumite garantii pentru presedintele Voronin?

Ion Sturza: Se vorbeste mult la acest subiect. Dar asta nu mai este o problema a coalitiei recent creata. Este o problema personala a domnului Voronin.

Europa Libera: Noua coaliţie de la Chişinău ar putea sa cedeze funcţii comunistilor în schimbul alegerii preşedintelui tarii?

Ion Sturza: Ce ar insemna sa cedezi functii? Functiile poti sa le cedezi, dar nu cedezi programul de guvernare, nu cedezi unele principii. Ar fi firesc ca opozitiei sa-i revina anumite comisii parlamentare, pentru o contrabalansare asa precum e intr-un stat democrat. Si o incercare de a face acest lucru ar fi benefica. In rest, evident ca sunt anumite lucruri care tin de trecutul glorios al guvernarii, si nu numai a partidului comunist, dar a unor persoane care au o pregatire slaba in domeniul economic, in domeniul juridic sau in alte domenii, si aici e un semn de intrebare.

Europa Libera: Imi amintesc bine de momentele cand se forma ADR-ul de allta data, credeti ca acum ar putea sa apara probleme cand se va ajunge la partajarea functiilor?

Ion Sturza: Bineinteles, ca vor apare probleme. Pentru ca nu este omogena structura acestor patru partide. In unele formatiuni sunt unii deputati care au o experienta in domeniul economiei, altii in justitie, iar altii in sectorul neguvernamental, societatea civila. Evident ca se impune elaborarea unei formule de partajare a functiilor. Si aici nu trebuie nimic de inventat. Este clasificarea pe care au dat-o alegatorii. Si de aici, dreptul la primele optiuni. Se intocmeste o lista de functii. Si atunci fiecare isi ia functia care ii revine. Dupa asta se fac remanieri in interior. Dar asta e o chestiune tehnica. Cine a ocupat locul intai conform rezultatelor alegerilor, acela e in drept sa pretinda la prima optiune, etc.

Europa Libera: In 1999, atunci pe cand va aflati in fruntea executivului republican, dumnevoastra ati fost cel care ati format garnitura guvernamentala sau partidele parlamentare care au creat ADR-ul?

Ion Sturza: Atunci am creat asa-zisele zone de interes. Eu am optat pentru zona economica. Apropo, nimeni nu si-o dorea…

Europa Libera: exact asa cum se intampla si acum.

Ion Sturza: Da. Tocmai asa cum este si acum. Si in acele conditii mi s-au dezlegat manile si eu am putut sa gestionez asa cum mi-am propus domeniile economic si social.

Europa Libera: Dar politica externa?

Ion Sturza: Politica externa a luat-o presedintele Lucinschi, asa e o traditie, o cutuma in Republica Moldova, ca seful statului are dreptul de a-i nominaliza pe ministru de externe si pe ministrii de forta. Ministerele cu profil social au revenit partenerului mai mic. Dar eu am avut un cuvant de spus la numirea conducatorilor de ministere. In acelasi timp nici nu am blocat situatia, stiind prea bine ca orice om poate fi folosit la justa lui valoare. Si daca va mai amintiti nu am avut niciun conflict in guvern sau cu anumite partide care formau guvernul de atunci.

Europa Libera: Asta, pare-se, a si fost avantajul?

Ion Sturza: A fost un avantaj si doresc sa spun ca nu ar trebui sa ne temem de un guvern de coalitie. Or, cele mai eficiente s-au dovedit a fi anume guvernele de coalitie. Ar trebui sa ne fie frica de guverne monocolore, dictatoriale, care depind de prostia sau de geniul unui singur om. Iar un guvern de coalitie, atunci cand unii ii verifica pe altii, si reciproc se tin intr-un sah permanent, asta este si o motivatie ca guvernarea sa fie una corecta, performanta, eficienta. Deci, sa nu ne fie teama de guvernul de coalitie.

Europa Libera: Domnule Sturza, acordul semnat de cei 4 lideri conţine 5 obiective prioritare ale viitoarei guvernări printre care si integrarea europeană şi promovarea unei politici externe echilibrate. Sa va intreb cum ar trebui sa fie relatiile Republicii Moldova cu Romania si cu Federatia Rusa?

Ion Sturza: Vreau sa va spun ca se vede o mana buna si cu mult profesionalism care a elaborate acest document. Si aici e mare diferenta intre cum am redactat noi documentul de acum 10 ani. Adica, noi semnatarii, eu, Vladimir Solonari si Iurie Rosca. Imi amintesc ca l-am semnat pe genunchi, intr-un birou obscur, nici nu mai stiu la care etaj se intampla evenimentul. Si documentul care a aparut azi, pregatit de diplomati, tineri cu scoala buna. Deci, vreau sa spun ca documentul este unul foarte bun. Noi trebuie sa avem relatii de demnitate nationala. Dar in acelasi timp sa fie pragmatice relatiile noastre cu Romania, in primul rand. Romania pentru noi este o piata reala si nu una formala pentru Europa. Si asta se vede in fluxul de marfuri si comertul pe care il avem in ultimii ani. Se cifreaza la peste un miliard de dolari si Romania se claseaza pe locul intai, depasind Federatia Rusa, care se pare in ultima vreme ca este de neintrecut in comertul nostru exterior. Federatia Rusa are interese. Hai sa le identificam care ar fi aceste interese si ar fi bine sa le armonizam. Deci, nu trebui sa-l facem nici pe “buricul pamantului”. Dar nici nu e cazul sa ne lezam demnitatea noastra ca stat suveran si independent.

Europa Libera: Domnule Sturza, in relatia moldo-romana, ar trebui Chisinaul sa revina si sa elimine regimul de vize, impus, asa cum afirma multi, pe negandite de catre autoritatile moldave pentri cetatenii Romaniei, dupa evenimentele din 7 aprilie?

Ion Sturza: Imediat. Eu cred ca ar trebui sa fie una dintre primele hotarari de guvern dupa crearea coalitiei. Mai mult ca atat. Eu as declansa o ancheta pentru ca acest lucru s-a facut ilegal si neconstitutional. As porni o ancheta si in primul rand, l-as pedepsi pe actualul ministru de externe, care este un oportunist sadea, chiar o persoana care a adus foarte mult rau relatiilor noastre nu numai cu Romania. Dar si cu multe alte tari.

Europa Libera: Chiar ar putea fi una din prioritatile noii guvernari.

Ion Sturza: Ar fi un prim semnal pe care Chisinaul il da nu doar Romaniei, Romania este o victima colaterala a politicii din ultimul timp, ar fi un semnal pentru Uniunea Europeana.

Europa Libera: Dar in acest moment, credeti ca Kremlinul mizeaza pe o forta anume in Republica Moldova?

Ion Sturza: Eu stiu mai multe detalii despre cum si ce cred cei de la Moscova. Banuiesc, ca ei sunt un pic derutati, pentru ca inca odata au dat in bara. Ei in ultimii 5-6 ani au facut politica in baza emotiilor. Si mai degraba in baza unor principii de forta decat in baza de rationamente si pragmatism. Acum ei isi dau prea bine seama ca au dat gres, asa precum si in alte tari din regiune. Dar si ei sunt pragmatici. Sa nu credeti ca cei de la Moscova au o politica externa doctrinara, ei au interese economice. Si daca noi am cunoaste documentul secret care a fost negociat de catre partea moldava cu partea rusa referitor la creditul de 500 de milioane de dolari am vedea ca acolo nu sunt puncte politice, ci mai degraba economice. Sa nu-si faca cineva in Moldova iluzii ca Rusia va oferi aceasta suma fara a lua inapoi o mare parte din ea prin diferite scheme.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Ion Sturza: Pe planul politicii externe trebuie să avem relaţii de demnitate naţională. Radio Europa Liberă. 10.08.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716967
ultima actualizare: 23.11.2024