Nicu Popescu: „Eu nu văd un motiv pentru care această decizie ar avea vreun impact asupra Moldovei. Situaţia din Moldova este diferită. Şi chiar dacă ne uităm la acele eforturi internaţionale recente care s-au făcut de comunitatea internaţională, inclusiv de Uniunea Europeană, Germania, vedem că partenerii noştri externi merg, de fapt, pe un scenariu, obiectivul căruia este să urgentăm reglementarea conflcitului transnistrean în baza integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.
Europa Liberă: Dar este probabil de aşteptat ca liderii de la Tiraspol sau poate chiar şi Moscova să speculeze în favoarea lor această decizie de la Haga.
Nicu PopescuNicu Popescu: „Nu cred. Din partea Transnistriei ştim ce declaraţii se fac în ultimii 18 ani. Deci, eu nu văd cum decizia Curţii de la Haga ar schimba sau ar modifica discursul pe care-l auzim din regiunea transnistreană. Cât priveşte politica şi declaraţiile Federaţiei Ruse, Rusia constant a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova şi sunt absolut sigur că acest lucru va continua şi nu există absolut nici un motiv ca sprijinul Rusiei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova să se schimbe”.
Europa Liberă: Dar tot Rusia a fost cea care a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei.
Nicu Popescu: „Da, dar ştim bine că acest lucru a avut loc într-un context foarte diferit, într-un context în care a avut loc un război, ori ştim foarte bine că este absolut de neimaginat ca în Republica Moldova situaţia să degenereze la un război şi vedem că după recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia, acest tip de politică nu a devenit o abordare generală din Federaţia Rusă, ci o abordare care s-a referit în cazul exclusiv al Abhaziei şi Osetiei de Sud şi nu afectează Republica Moldova”.
Europa Liberă: Deci, decizia Tribunalului ONU de la Haga credeţi că nu va schiba regulile jocului după care părţile au jucat până acum în problema Kosovo dar şi în general în ceea ce priveşte alte conflicte teritoriale nesoluţionate până acum?
Nicu Popescu: „Cred că din perspectiva Republicii Moldova nici nu se presupunea că poziţia Tribunalului de la Haga ar fi schimbat într-un fel sau altul poziţia Republicii Moldova care continuă să recunoască integritatea teritorială a Serbiei şi continuă să nu recunoască independenţa Kosovo. Deci, această poziţie nu s-ar fi schimbat, indiferent de decizia curţii, pentru că poziţia Republicii Moldova faţă de astfel de situaţii este o decizie suverană care se ia într-un context intern”.
Europa Liberă: Deci nu este o interpretare a dreptului internaţional, care ar putea să aibă consecinţe imprevizibie în viitor, cum spun unii.
Nicu Popescu: „Nu, ori şi în cazul unor astfel de decizii ţine de discreţia fiecărui stat în parte, dacă recunoaşte sau nu recunoaşte un alt stat sau guvern”.