Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Republica Moldova nu trebuie să aştepte când UE o va împinge să ratifice Statutul de la Roma, ci să o facă singură. Info-Prim-Neo. 26.07.2010.
Victor Chirilă: Republica Moldova nu trebuie să aştepte când UE o va împinge să ratifice Statutul de la Roma, ci să o facă singură. Info-Prim-Neo. 26.07.2010.
Versiune tipar
26.07.2010

„Republica Moldova nu trebuie să aştepte când UE o va împinge să ratifice Statutul de la Roma, ci să o facă singură”, a declarat luni, 26 iulie, la o şedinţă a Clubului de Presa al Asociaţiei pentru Politică Externă directorul executiv al acesteia, Victor Chirilă. Republica Moldova a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI) la 8 septembrie 2000, dar nu l-a ratificat nici până în ziua de astăzi. Deşi toate documentele sunt gata, acest proiect nu ajunge pe agenda Parlamentului, transmite Info-Prim Neo.

„Acest lucru nu poate dura până la infinit, dialogul şi relaţiile cu UE se aprofundează şi vom ajunge la momentul când va trebui să luăm o decizie”, a spus Victor Chirilă. El a menţionat că Republica Moldova trebuie să tranforme această ratificare într-un avantaj pentru a demonstra că Guvernul în permanenţă îşi îndeplineşte anajamentele faţă de UE.

Expertul asociat al APE, Mihail Popşoi spune că Ministerul Justiţiei a pregătit toate proiectele de lege necesare pentru ratificarea Statutului de la Roma încă în anul 2006, iar la 2 octombrie 2007, Curtea Constituţională a validat proiectul de lege propus de Guvern. Acesta a intrat în Parlament la 29 ianuarie 2008, dar nu a fost supus votului.

Expertul APE, spune că dacă Republica Moldova ar ratifica acest statut, ar manifesta pe plan internaţional intenţia de a stabili un sistem comun de justiţie penală internaţională, va consolida sistemul de justiţie şi îşi dovedi Uniunii Europene intenţia conştiincioasă de integrare europeană.

Potrivit lui, costul de ratificare a documentului pe care ar trebui să-l plătească Republica Moldova în acest an nu ar depăşi 2 mii de euro, acesta fiind unul infim.

În context, Mihail Popşoi a reiterat câteva dintre recomandările societăţii civile faţă de conducerea ţării. Printre acestea: Parlamentul ar trebui să includă ratificarea Statutului de la Roma al CPI pe agenda sa de activitate; Guvernul să includă problematica dată în planul de acţiuni pe termen mediu cu UE; Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene să înceapă discuţii de sensibilizare şi de convingere a SUA vizavi de importanţa ratificării acestui acord pentru Republica Moldova, iar Consiliul Naţional de Participare să monitorizeze procesul de ratificare a Statutului de la Roma.

Şeful Departamentului Drept Internaţional din cadrul MAEIE, Eugen Revenco a spus că odată cu ratificarea acestui Statut se va atrage atenţia şi la rezervele Republicii Moldova. „MAE a pornit un proces de reevaluare a rezervelor care au fost acumulate de-a lungul anilor şi avem mai mult de 80 de Convenţii unde găsim rezerve, din acesta circa 40 se referă la rezerve teritoriale”. Eugen Revenco a menţionat că acesta proces va dura ceva timp, dar prioritate se va da Convenţiilor cu privire la Drepturile Omului şi cele teritoriale.

Curtea Penală Internaţională a fost fondată la 17 iulie 1998, odată cu adoptarea Statutului de la Roma, având drept scop crearea unei instanţe internaţionale competente şi permanente menită să judece indivizii care au comis cele mai odioase crime cunoscute umanităţii. Statutul de la Roma a intrat în vigoare la 1 iulie 2002, având sediul la Haga, Olanda. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Republica Moldova nu trebuie să aştepte când UE o va împinge să ratifice Statutul de la Roma, ci să o facă singură. Info-Prim-Neo. 26.07.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 653482
ultima actualizare: 23.01.2018