Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Times: Transnistria este o zonă cu un popor dezamăgit, în care au fuzionat partea ideologică şi cea ilegală. Unimedia. 23.09.2010.
Times: Transnistria este o zonă cu un popor dezamăgit, în care au fuzionat partea ideologică şi cea ilegală. Unimedia. 23.09.2010.
Versiune tipar
24.09.2010

"Vestea pentru cei cu nervii tari: la marginea Europei, există un mini-stat - un paria internaţional, la conducerea căreia se află persoana obsedată de Lenin, şi care ar putea avea suficient material nuclear pentru a construi o bombă murdară" - scrie jurnalistul Times, Roger Boyes, într-un reportaj despre călătoria sa în Transnistria. În drum spre Tiraspol, el a aflat din ştiri despre sechestrarea a 2 kilograme de uraniu radioactiv-238 de provenienţa transnistreană.

"La crearea Transnistriei au stat la bază doi factori: colapsul Uniunii Sovietice şi scenariul filmului lui Francis Ford Coppola "Apocalypse Now" - crede scriitorul rus Vladimir Kaminer. Transnistria, spune Kaminer, este "o zonă cu un popor dezamăgit, în care au fuzionat partea ideologică şi ilegală".

"Nu ne așteptam să întâlnim acolo pigmei cu ţevi de alamă, o conducere nebună, sau urme de poloniu pe mesele cafenelelor", scrie Boyes. "Însă, am găsit acolo o birocraţie de tip sovietic. Pentru a te caza într-un hotel, trebuie să stai câteva ore la coadă şi să te înregistrezi oficial. Am văzut acolo monumentele lui Lenin, preşedintele Igor Smirnov, care arata ca un lider bolşevic, pionieri şi doamnele în vârstă curajoase".

Transnistria "pluteşte cu capul deasupra apei", se spune în articol, "dar numai deoarece ea poate oferi Occidentului brațe de muncă cu salarii de sclavi – aproximativ 130 de euro pe lună."

"Deoarece Transnistria este nerecunoscută, ea nu este monitorizată de organizațiile internaționale" - notează autorul. "Acesta este motivul pentru care serviciile occidentale de securitate suspectează că anumite uzine enorme, înconjurate de sârmă ghimpată, sunt de fapt o acoperire pentru piața neagră de arme. La Tiraspol este dificil de a găsi o hartă a oraşului”.

"Cu toate că poți vedea oamenii cu cămăşile deschiate, este o societate foarte militarizata Fiecare pas pe care Republica Moldova îl întreprinde către UE, creşte riscul de reînceperea ciocnirilor sângeroase la Nistru. Acesta este motivul pentru care containere cu uraniu găsite în garajele Moldovei trebuiesc tratate în mod serios. Transnistria poate părea un stat neserios, dar un lider ignorat şi disperat având în posesie arsenalul nuclear nu este o gluma "- concluzionează Boyes.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Times: Transnistria este o zonă cu un popor dezamăgit, în care au fuzionat partea ideologică şi cea ilegală. Unimedia. 23.09.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 653269
ultima actualizare: 23.01.2018