Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Calea spre UE şi renunţarea la prejudecăţi. Radio Europa Liberă - 03.04.2012.
Calea spre UE şi renunţarea la prejudecăţi. Radio Europa Liberă - 03.04.2012.
Versiune tipar
03.04.2012

Premierul Vlad Filat s-a întâlnit astăzi la Chișinău cu un grup de diplomați de rang înalt din Statele Unite, țările Europei de nord și țările baltice, membrii unui for de promovare a democrației și stabilității. La discuțiile cu premierul oaspeții străini au lăudat succesele Moldovei în apropierea de UE. Dar la conferința de presă care a urmat, Valentina Ursu le-a cerut lor și oficialilor moldoveni prezenți opinia despre una din restanțele acestui proces.

Adoptarea Legii anti-discriminare face parte din pachetul de angajamente pentru liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi trebuieşte adoptată pentru ca autorităţile de la Chişinău să avanseze în relaţia cu Bruxelles-ul, a declarat vice-ministra de externe, Natalia Gherman:
 
„Această lege vine să completeze tot pachetul legislativ menit să asigure un cadru propice şi european pentru respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor. Această Lege face parte din blocul care asigură respectarea drepturilor omului şi această Lege va moderniza şi va europeniza cu adevărat Republica Moldova din toate punctele de vedere. Deci este un angajament pe care şi la asumat actuala guvernare şi este o treaptă şi o etapă foarte importantă în procesul de integrare europeană a ţării noastre.”

Legea anti-discriminare este necesară pentru că ea va permite fiecărei persoane să lupte cu discriminarea. În al doilea rând, legea face posibil ca Moldova să beneficieze de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană a spus şeful delegaţiei lituaniene, Vytautas Leskevicius. Indiferent dacă le place sau nu, toate statele europene aplică nişte standarde în ceea ce ţine de drepturile omului, subliniază diplomatul lituanian:
 
„Nouă poate să ne placă sau să nu ne placă angajamentele şi înţelegerile asumate între Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană, dar faptul că deja este o înţelegere în acest sens noi presupunem că va urma şi implementarea. Experienţa ţării mele demonstrează că desigur sunt probleme dureroase în realizarea procesului de integrare europeană, dar desigur că este o problemă de prioritizare. Ţara noastră şi poporul nostru a dorit foarte mult integrarea europeană şi acest factor era unul unificator pentru ţară de a deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO. Dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că pentru a deveni membru al Uniunii Europene trebuie să fie sacrificate anumite prejudicii care mai există în societate.”

Şi asistentul-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Daniel Russell, a sugerat că adoptarea legii anti-discriminare va duce la modernizarea Republicii Moldova:
 
„Desigur la acest subiect al anti-discriminării vă asigurăm că noi înţelegem cât este de greu de a face schimbarea în societate. Drepturile civile au fost o problemă şi în trecutul Americii, dar dânșii au reuşit ca problema respectivă să fie soluţionată pentru a asigura o dezvoltare modernă a ţării. Această problemă nu este doar o condiţie a Uniunii Europene, dar soluţionarea problemei respective ţine şi de nevoia de a asigura dezvoltarea modernă a Republicii Moldova. Şi vă rog mult când aveţi o dezbatere la capitolul toleranţei nu uitaţi acest element.”
 
Legea anti-discriminare a fost avizată de Guvern în februarie anul trecut şi urma să fie examinată de deputaţi în Parlament. În urma mai multor proteste, Executivul a retras proiectul legii pentru o nouă redactare. Aşa cum declara ministrul Justiţiei Oleg Efrim, în cel puţin o lună proiectul legii va ajunge din nou în Legislativ.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Calea spre UE şi renunţarea la prejudecăţi. Radio Europa Liberă - 03.04.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 509758
ultima actualizare: 23.01.2018