Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Integrarea Moldovei în UE stagnează pentru că nu există o politică centralizată. Info-Prim Neo. 29.06.2012.
Integrarea Moldovei în UE stagnează pentru că nu există o politică centralizată. Info-Prim Neo. 29.06.2012.
Versiune tipar
29.06.2012

Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană stagnează pentru că nu există o politică centralizată în această direcţie. Această idee fost supusă dezbaterilor de către mai mulţi experţi şi oficiali moldoveni, şi omologii lor din Lituania, în cadrul unei mese rotunde, vineri, 29 iunie.

Leonidas Donskis, membru al Parlamentului European, a menţionat că Lituania a avut încă de la obţinerea independenţei o situaţie social-politică direcţionată spre integrarea în UE. Pe lângă acestea, partidele politice lituaniene, în pofida conceptelor lor, aveau bine stabilit obiectivul integrării în programul lor de activitate. „Ne puteţi crede, puteţi miza pe noi pentru că noi vom susţine orice decizie pe care o veţi lua”, a menţionat Leonidas Donskis.

„Lituania poate demonstra că este un partener şi un prieten adevărat al Moldovei. Acesta este un proiect comun de care depinde viitorul nu doar a celor două ţări, ci a regiunii europene în general”, a menţionat Evaldas Ignatavicius, viceministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Analistul politic Arcadie Barbăroşie a declarat că Republica Moldova stagnează la capitolul integrării europene pentru că a avut, începând cu 1990, o politică care balansa mereu între est şi vest. „Chiar şi actualmente, când liderii alianţei de guvernare declară orientarea europeană drept obiectiv strategic, între declaraţiile lor legate de politicile care trebuiesc implementate în ţară, între ceea ce spun ei că trebuie de făcut pentru a integra Moldova în Uniunea Europeană, între ceea ce fac ei pentru a realiza aceste politici şi între ceea ce gândesc există o mare discrepanţă. De aceea şi stagnăm la acest capitol”, a declarat Arcadie Barbăroşie pentru Info-Prim Neo.

Profesorul universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii de Stat, Vitalie Sprâncea, a menţionat că Uniunea Europeană este unica platformă în care omul se simte aşa cum este el în realitate: rusul se simte rus, românul se simte român, iar creştinul se simte creştin.

Masa rotundă este una din acţiunile desfăşurate în ultimele 2 luni de către misiunea diplomatică a Lituaniei în Republica Moldova cu ocazia aniversării a 20-a a relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Integrarea Moldovei în UE stagnează pentru că nu există o politică centralizată. Info-Prim Neo. 29.06.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2021 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 525592
ultima actualizare: 23.01.2018