Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / UE va suplini cu 28 mln euro ajutorul financiar acordat Moldovei. Info-Prim Neo. 17.09.2012.
UE va suplini cu 28 mln euro ajutorul financiar acordat Moldovei. Info-Prim Neo. 17.09.2012.
Versiune tipar
17.09.2012

Uniunea Europeană va suplini suma angajamentului financiar faţă de Republica Moldova, de 94,2 milioane de euro, cu încă 28 de milioane. Banii vor fi direcţionaţi către oferirea compensaţiilor pentru agricultori, transmite Info-Prim Neo.

Premierul Vlad Filat a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că de ajutor financiar vor beneficia prioritar crescătorii de vite din sudul ţării, în sumă totală de 12 milioane de lei. Totodată, pentru fiecare hectar de semănături cu grâu din toamnă sau primăvară fermierii vor primi o subvenţie de 200 de lei la hectar.

„Procesul de reforme, inclusiv în domeniul agricol, este unul amplu. Avem un proiect de anvergură în ceea ce ţine de irigare şi trebuie să mulţumim guvernului american pentru grantul oferit, în valoare de 103 milioane de dolari SUA. Din primăvara anului viitor, în Moldova va fi implementat un proiect-pilot, iar pentru perioada de viitor acest lucru înseamnă sume considerabile de investiţii în agricultură”, menţionat Vlad Filat. Premierul a mai spus că liberalizarea comerţului cu UE va permite producătorilor agricoli autohtoni să aibă acces pe o piaţă cu peste 500 de milioane de consumatori.

Comisarul european pentru Cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la crize, Kristalina Georgieva, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt la cel mai bun nivel înregistrat vreodată. „Noi cunoaştem că în acest an Republica Moldova a fost grav afectată de secetă, în special zonele rurale din partea de sud a ţării. În acest context, Comisia Europeană este dispusă să acorde un ajutor în valoare de 50 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor, fermierilor, ţăranilor care au fost afectaţi de această secetă”, a comunicat comisarul european.

Kristalina Georgieva a mai spus că nicio ţară nu poate face faţă de una singură riscurilor calamităţilor naturale. Cooperarea este cea mai eficientă cale. Având o cooperare strânsă de vecinătate, Uniunea Europeană şi Moldova deja au făcut primii paşi de cooperare în domeniul prevenirii calamităţilor şi reacţiei la acestea. În luna mai a anului curent, Comisia Europeană şi Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova au semnat Aranjamentul Administrativ privind cooperarea în domeniul protecţiei civile. Moldova este al 8-a stat din lume care are semnat acest angajament cu Uniunea Europeană.

Potrivit evaluării efectuate de către Ministerul Agriculturii şi experţi internaţionali de la FAO şi PNUD, pierderile în agricultura Moldovei, ca urmare a secetei din acest an, se estimează la 2,5 mlrd lei.
 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / UE va suplini cu 28 mln euro ajutorul financiar acordat Moldovei. Info-Prim Neo. 17.09.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 509506
ultima actualizare: 23.01.2018