Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Corupţia sugrumă intenţiile de a se investi în Moldova, club de presă. Info Prim Neo, 25.02.2015.
Corupţia sugrumă intenţiile de a se investi în Moldova, club de presă. Info Prim Neo, 25.02.2015.
Versiune tipar
25.02.2015
De la obţinerea independenţei şi până în 2014 implicit, în Moldova au intrat investiţii directe în valoare de circa 4 miliarde de dolari. Ţara are potenţial de investiţii, însă impedimentele în calea acestora sunt prea mari, a declarat expertul economic Viorel Chivriga, prezentând concluziile studiului „Atragerea investiţiilor străine directe în Republica Moldova: analiza impedimentelor”.

În cadrul unei şedinţe a Clubului de presă  al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), organizat la IPN, Viorel Chivriga a spus că impedimentele în calea investiţiilor străine sunt aceleaşi care erau şi în anii 90. Climatul de afaceri trebuie schimbat. Legislaţia în domeniu este relativ bună, dar dacă ea nu este aplicată sau e prea des modificată, atunci devine nocivă deoarece sperie potenţialii investitori. Viorel Chivriga a menţionat că în domeniul economic avem legi care au fost modificate şi de 19 ori în ultimii ani.

Expertul a făcut mai multe chestionare în cadrul studiului şi a menţionat că practic toţi respondenţii au subliniat corupţia ca un impediment mare în calea investiţiilor. Ţara are mult de lucrat şi la capitolul imagine. „Imaginea ţării arată acum că la noi nu este bine să se investească”, a subliniat expertul.

Republica Moldova are nevoie şi de o strategie de atragere a investiţiilor. Expertul menţionează că Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) este practic invizibilă pentru investitori, atât pentru cei din ţară, cât şi pentru cei de peste hotare.

Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a subliniat că în Moldova corupţia a ajuns  cote inimaginabile, ceea ce afectează investiţiile. De asemenea, şi situaţia regională pune o umbră pe ţară şi nu ajută deloc la atragerea investitorilor. Victor Chirilă a remarcat că anul trecut în ţară au venit mai puţini investitori decât anterior, iar cazul cu retragerea unei sume enorme de bani din Banca de Economii a transmis un semnal îngrijorător pentru cei care şi-ar dori să investească în Republica Moldova.

Clubul de presă este organizat de APE în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare NATO în Moldova, cu sprijinul Think Tank Fund – Open Society Foundations şi al Fundaţiei Est Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. 
 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Corupţia sugrumă intenţiile de a se investi în Moldova, club de presă. Info Prim Neo, 25.02.2015.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 510624
ultima actualizare: 23.01.2018