Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Club de presă cu Victor Chirilă: Rusia vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea DCFTA în stânga Nistrului, opinie. Info Prim Neo, 26.04.2016.
Club de presă cu Victor Chirilă: Rusia vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea DCFTA în stânga Nistrului, opinie. Info Prim Neo, 26.04.2016.
Versiune tipar
29.04.2016

Federaţia Rusă vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în regiunea transnistreană. Aceasta în contextul în care administraţia de la Tiraspol va fi nevoită să accepte mai multe angajamente pe care Republica Moldova şi le-a asumat în cadrul Zonei de Liber Schimb cu UE. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă în cadrul unui Club de presă la IPN.

În cadrul Clubului de presă, Victor Chirilă a făcut publice propunerile înaintate de Federaţia Rusă pentru normalizarea lucrului în formatul de negocieri 5+2. În ceea ce priveşte propunerea care se referă la elaborarea unui document care ar conţine garanţii de implementare a acordurilor semnate în formatul 5+2, expertul menţionează că accentul este pus greşit. „Formatul 5+2 nu este eficient nu din cauza lipsei garanţiilor pe care le invocă Federaţia Rusă, dar din cauza refuzului Rusiei şi administraţiei de la Tiraspol de a începe consultările pe toate cele trei „coşuri” de probleme, inclusiv politic”, a declarat Victor Chirilă.

De asemenea, Federaţia Rusă ar trebui să nu întreprindă acţiuni care ar deteriora situaţia economică şi socială a părţilor din formatul 5+2. „Să nu uităm că consultările în formatul 5+2 au fost suspendate în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în contextul în care Federaţia Rusă pune presiuni politice şi economice crescânde cu scopul ca Republica Moldova să-şi revadă poziţia cu privire la acest acord. Aceasta este o măsură care deteriorează climatul de dialog dintre Chişinău şi Tiraspol”, a explicat Victor Chirilă.

Propunerea Federaţiei Ruse privind lansarea unui moratoriu pe iniţierea dosarelor penale, în opinia expertului, este anticonstituţională. „Acest moratoriu va fi în contradicţie cu articolul 20 al Constituţiei Republicii Moldova şi orice cetăţean se poate adresa la instanţele judecătoreşti din ţară pentru a i se face dreptate, indiferent de ce moratoriu ar anunţa Chişinăul şi Tiraspolul”, a menţionat Victor Chirilă.

În opinia expertului, Republica Moldova are cel mai mare interes pentru a integra regiunea transnistreană în câmpul său politic şi juridic. Dar aceasta nu înseamnă că ea ar putea accepta compromisuri cu orice preţ. „Atât timp cât nu există un numitor comun între Chişinău şi Tiraspol asupra direcţiei politice în care ne îndreptăm, compromisurile politice trebuie să fie foarte bine gândite. Ele nu trebuie să submineze eficienţa viitorului stat”, este de părere Victor Chirilă.

Potrivit lui, consultările şi negocierile în formatul 5+2 ar avea multe beneficii dacă Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, care au o influenţă tot mai mare în regiunea transnistreană, ar juca un rol politic pe măsura intereselor economice pe care le au şi asistenţei pe care o acordă regiunii.

Sursa: http://ipn.md/ro/politica/76215

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Club de presă cu Victor Chirilă: Rusia vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea DCFTA în stânga Nistrului, opinie. Info Prim Neo, 26.04.2016.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647908
ultima actualizare: 23.01.2018