Interviu cu Victor Osipov: Inventarierea documentelor semnate în procesul de reglementare. Radio Europa Liberă. 23.09.2010.
24.09.2010 ,
 

Victor Osipov: „În Moldova se află mediatorii şi observatorii – reprezentanţii OSCE, Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite şi Uniunii Europene, care s-au întâlnit la Chişinău cu autorităţile constituţionale, cu conducerea statului, se poate de spus, cu Ministerul de Externe, structura care se ocupă de reintegrare. Iar astăzi se află la Tiraspol, unde poartă discuţii cu administraţia de acolo, cu exponenţii administraţiei de acolo.”

Europa Liberă: Care sunt problemele, pe care le puneţi acum în capul mesei?

Victor Osipov: „Dacă vorbim despre conţinutul discuţiilor, care vor fi continuate pe 27 şi 28 septembrie la Viena, ele se referă la libertatea circulaţiei persoanelor – problemă ridicată din partea Chişinăului. Sistemul de garanţii în procesul de negocieri – problemă ridicată din partea Tiraspolului. Dar înafară de asta, moştenirea, toate actele, inventarierea documentelor semnate în procesul de reglementare până acum, care s-au confirmat că sunt aproape 200 şi care trebuie să fie analizate, respectiv, impactul şi valoarea lor. Sunt chestiuni, care se discută. Şi, evident, că un aspect important va ţine de posibilitatea oficializării negocierilor.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple să se reia formatul de negocieri 5+2?

Victor Osipov: „Pauza este de la începutul anului 2006. Ceea ce noi am obţinut în cadrul reuniunilor anterioare a fost ca toţi participanţii să cadă de acord şi să exprime public necesitatea de a relansa negocierile oficiale. Au făcut-o de două ori pe parcursul acestui an.”

Europa Liberă: Tiraspolul se opune, din câte înţeleg, relansării procesului de negocieri.

Victor Osipov: „Acum, fără îndoială, toţi participanţii aşteaptă ca reprezentanţii Tiraspolului să cadă de acord cu relansarea procesului de negocieri.”

Europa Liberă: De ce se împotrivesc ei? Ce vor concret?

Victor Osipov: „Cel mai mult se pune accentul pe instabilitatea situaţiei politice din Republica Moldova. Lipsa de încredere în faptul că discuţiile care se poartă cu actualul Guvern vor avea relevanţă în viitorul cel mai apropiat, adică după evenimentele electorale, pe care noi le aşteptăm. Pe de o parte. Iar pe de altă parte, se invocă şi divergenţa mare de poziţii între Chişinău şi Tiraspol. Chişinăul, care optează pentru acordarea unui statut de autonomie largă, în cadrul unei Republici Moldova integre teritorial, şi Tiraspolul care optează pentru recunoaşterea autoproclamatei sale independenţe.”

Europa Liberă: Bine, dar asta poate fi la nesfârşit, cerinţa Tiraspolului.

Victor Osipov: „Aveţi dreptate.”

Europa Liberă: Se împotmoleşte totul?

Victor Osipov: „Şi atunci noi insistăm ca toate mecanismele care sprijină procesul de reintegrare să funcţioneze în continuare. Şi unul din aceste mecanisme sunt negocierile. Noi insistăm ca indiferent de poziţiile pe care le au părţile în momentul de faţă, să ne aşezăm la masa negocierilor paşnice. Pentru că orice alternative pentru acest proces sunt neavenite, sunt chiar periculoase.”

Europa Liberă: Şi acum, dacă demarează campania electorală, este şi mai dificil ca să se convină asupra reactualizării procesului de negocieri.

Victor Osipov: „În ceea ce ţine de efortul Guvernului de la Chişinău şi noi avem această poziţie solidară, eu cred, în cadrul Alianţiei pentru Integrare Europeană, vom continua să ne îndeplinim programul de activitate şi să insistăm, să fim perseverenţi în atingerea obiectivelor până în ultima zi a mandatului nostru. Şi după aceea vom prelua un nou mandat şi vom avea şi succes.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2025 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire