La conferinţa de presă de la Deauville, ţinută împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a arătat destul de optimist în privinţa reglementării conflictului transnistrean. Medvedev a spus că sunt şanse de a ajunge la rezultate bune, dar numai dacă părţile implicate adoptă poziţii constructive.
Liderul rus a spus că a avut ocazia să-i adune la Moscova atât pe liderii moldoveni, cât şi pe cei de la Tiraspol, şi-a rămas cu impresia că ambele părţi pot fi îndreptate spre atitudini constructive. Medvedev a mai spus că în prezent în Moldova puterea este într-o stare de „incertitudine”, din cauza apropiatelor alegeri, şi că odată cu instalarea unei noi puteri la Chişinău vor fi şanse bune pentru reluarea negocierilor.
Dmitri Medvedev a declarat la Deauville că succesul reglementării conflictului transnistrean „nu depinde numai de Rusia, ci şi de Moldova, a cărei poziţie este cea mai importantă, de Transnistria, de România şi de Uniunea Europeană” şi a adăugat că toate părţile menţionate trebuie „să se implice”.
La Deauville, liderii Franţei, Germaniei şi Rusiei au discutat, la loc de frunte pe agenda comună, şi ideea participării Moscovei la scutul antirachetă NATO. Agenţiile de presă scriu că preşedintele Medvedev a primit sugestia occidentală cu „precauţie”.
Preşedintele Medvedev a spus că Moscova evaluează propunerea occidentală, dar crede că mai întâi NATO trebuie să clarifice ce înţelege prin participare rusă la ridicarea scutului şi în general cum vede chestiunea apărării antiaeriene în Europa. Pe de altă parte, liderul rus a confirmat că va participa în noiembrie, la Lisabona, la summitul NATO unde ar urma să fie discutată şi chestiunea apărării antirachetă.
Potrivit declaraţiilor de astăzi din Franţa, la un alt summit, Rusia-EU, din decembrie, ar urma să fie acordată o altă problemă bilaterală de mare importanţă mai ales pentru ruşi, anume abolirea vizelor europene. Astăzi la Deauville, atât cancelarul Merkel, cât şi preşedintele Sarkozy au spus că vizele trebuie abolite, dar s-au ferit să dea vreun termen şi au insistat că este vorba de un proces mai lung.
Preşedintele Sarkozy a spus că în viziunea lui peste 10 sau 15 ani ar trebui să existe un spaţiu economic comun euro-rus, în care să existe libertate de circulaţie fără vize, şi “concepte de securitate comune”.
Iar preşedintele Medvedev care a acuzat în trecut Bruxelles-ul că tărăgănează abolirea vizelor, a părut astăzi mulţumit de faptul că toată lumea vrea renunţarea la vize pentru compatrioţii săi, adăugând că ştie că schimbarea nu se poate face peste noapte.