Asociaţia pentru Politică Externă a organizat la data de 3 decembrie 2010 o conferinţă de presă privind prezentarea studiilor „Inventarierea şi evaluarea asistenţei financiare acordate de UE Moldovei” şi „Problema Transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE” realizate în cadrul proiectului „Parteneriatul România – Moldova pentru integrare europeană. Contribuţia Societăţii Civile”.
În cadrul conferinţei de presă, Radu Vrabie, Director de Programe la Asociaţia pentru Politică Externă s-a referit la rolul UE în procesul de negociere în formatul 5+2 şi posibilităţile de sporire a implicării acesteia în procesul de reglementare a problematicii transnistrene. Victoria Boian, Coordonator de Program la aceiaşi instituţie a realizat o retrospectivă a asistenţei financiare pentru dezvoltare acordată de către UE Moldovei, tendinţele şi rezultatele acesteia pe parcursul ultimilor 18 ani. Printre problemele enunţare referitoare la asistenţa externe au fost menţionate: insuficienţa datelor statistice, lipsa unei baze de date centralizate, dezinformarea populaţiei privind volumul asistenţei externe (în perioada autorităţilor comuniste), insuficienţa cadrelor, lipsa unui sistem de evaluarea şi monitorizare bine structurat şi funcţional.
Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi finanţat de Fundaţia Soros Moldova.