Informaţia despre programele Uniunii Europene, despre fondurile alocate Republicii Moldova, este dispersată şi, uneori, irelevantă, afirmă coordonatorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Boian, autoarea studiului „Inventarierea şi evaluarea asistenţei financiare acordate de UE Moldovei”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit Victoriei Boian, în Republica Moldova nu există o sursă unică de informare, care să conţină rapoarte privind sumele ce au fost alocate, modul de repartizare a acestora şi denumirea proiectelor implementate sau în proces de implementare. Evaluarea şi monitorizarea proiectelor străine este făcută de donatori în mai multe etape. În acest proces nu sunt implicaţi beneficiarii, iar rezultatele sunt făcute publice doar în unele cazuri, în funcţie de scopul proiectului.
Autorul studiului propune crearea unui website care să ofere informaţii despre fondurile alocate Moldovei de comunitatea internaţională. O altă necesitate subliniată ţine de instruirea adecvată a personalului Cancelariei de Stat, care reprezintă autoritatea naţională de coordonare a asistenţei de acest tip.
Crearea unei reţele de potenţiali beneficiari de noutăţi privind recentele evoluţii şi potenţialele posibilităţi de a obţine finanţare externă ar contribui, în opinia Victoriei Boian, la identificarea mult mai rapidă a instituţiilor prestatoare de astfel de servicii.
În studiu se menţionează că asistenţa Uniunii Europene pentru Moldova în perioada 1991-2006 a constituit-o puţin peste 320 de milioane de euro. Din anul 2006 şi până în prezent instituţiile şi organizaţiile din UE au investit în Republica Moldova peste 250 de milioane de euro.