Oazu Nantoi: La masa de negocieri cu Smirnov soluţia viabilă a problemei transnistrene nu poate fi atinsă. Info-Prim Neo. 01.04.2011.
05.04.2011 ,
 

Conflictul transnistrean nu este unul intern. Populaţia din stânga Nistrului nu este parte în conflict, iar administraţia de la Tiraspol, în special Igor Smirnov, nu reprezintă această populaţie. Tezele au fost expuse de analistul politic Oazu Nantoi la Forumul Uniunea Europeană – Republica Moldova. Acesta a remarcat că la masa de negocieri cu Igor Smirnov soluţia viabilă a problemei nu poate fi atinsă.

„Soluţia constă în demontarea dirijată, controlată, paşnică a structurilor acestui regim şi integrarea treptată, ţinând cont de psihologia populaţiei, consecinţele aflării timp de 20 de ani sub controlul acestui regim şi lipsa totală a democraţiei. Prin urmare, aşa-numita „Transnistria” nu necesită niciun fel de statut juridic-social, ci necesită un tratament special pe durata procesului de integrare în Republica Moldova”, a declarat Oazu Nantoi.

Potrivit analistului, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să demonstreze că au capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea pentru reîntregirea ţării. „Noi, cetăţenii Republicii Moldova şi aleşii noştri, trebuie să fim angajaţi în procesul reîntregirii ţării şi doar atunci putem să visăm la sprijinul prietenilor din exterior. Şi dacă noi o să fim angajaţi, atunci ne vom convinge că nu Rusia este puternică, Rusia singură nu ştie ce să facă cu această Transnistrie, ci noi am fost slabi pe parcursul a 20 de ani, noi am fost incapabili cu demnitate să reîntregim ţara noastră”, a spus Oazu Nantoi.

Expertul în problema transnistreană şi-a exprimat speranţa că Alianţa pentru Integrare Europeană va fi cu adevărat pentru integrare europeană, ceea ce înseamnă nu numai declaraţii proeuropene, ci şi asumarea practicilor europene şi dialogul deschis, sincer, cu populaţia din stânga Nistrului.

În cadrul aceluiaşi forum, ex-vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a declarat că este nevoie de o angajare plenară pentru a obţine rezultate. Într-un final s-a reuşit ca în acest proces să fie atraşi mai mulţi parteneri ai ţării. Acum avem datoria să valorificăm aceste circumstanţe şi această disponibilitate de a sprijini cauza Republicii Moldova, a conchis Victor Osipov.

Forumul UE – Moldova a avut loc la Chişinău la 29-31 martie şi a fost organizat de Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău şi Institutul pentru Studii Estice din Varşovia. Evenimentul a întrunit politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri importanţi din străinătate şi din Republica Moldova.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire