Interviu cu Dmitrii Danilov: Rusia nu-şi mai doreşte o influenţă personificată în Transnistria. Radio Europa Liberă. 09.12.2011.
09.12.2011 ,
 

Duminică, în autoproclamata republică transnistreană vor avea loc alegeri prezidenţiale. Actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, în vârstă de 70 de ani, candidează pentru al cincilea mandat. Însă de data aceasta, aparent, Smirnov nu mai are şi sprijinul Kremlinului care spune că preferă un alt lider, mai tânăr şi mai loial. Ce ar putea să se schimbe în relaţia dintre Moscova şi Tiraspol după scrutinul de duminică? - Radu Benea l-a întrebat pe politologul Dmitri Danilov de la Moscova, de la Institutul Europei al academiei ruse de ştiinţe.
 
Dmitri Danilov:
„Rusia, într-un mod firesc de altfel, doreşte să-şi păstreze puternica sa influenţă asupra situaţiei, dar această influenţă nu trebuie să se limiteze la presiuni politice şi nu trebuie să fie una excesiv de personificată. Problema e în ce direcţie îşi va orienta Rusia această influenţă? Şi aici au loc anumite schimbări. Eu cred că Rusia şi-a dori să privească problema transnistreană dintr-o altă perspectivă. Rusia este interesată acum destul de mult de identificarea unor soluţii şi acest lucru se observă. Un exemplu sunt negocierile în formatul 5+2 care nu ar fi fost reluate dacă Rusia nu ar fi avut o poziţie activă. Şi n-a contat că preşedinţia OSCE o deţine Lituania cu care Rusia are probleme, că sunt alegeri în Transnistria, ş.a.m.d. Acest lucru arată că Rusia devine un jucător serios, interesat de găsirea unor noi soluţii pentru problema transnistreană, chiar dacă acestea vor fi de durată. În acest sens, probabil că există forţe şi figuri politice în Transnistria care nu se înscriu în această nouă viziune a politicii externe a Federaţiei Ruse.”
 
Europa Liberă: Dle Danilov, unii analişti politici, îndeosebi la Chişinău, spun că declaraţiile tăioase ale Kremlinului la adresa lui Smirnov nu ar fi decât „un spectacol” pentru partenerii occidentali ai Rusiei. Moscova ar încerca să demonstreze Occidentului că-şi doreşte cu adevărat rezolvarea conflictului transnistrean, dar că nu totul depinde numai de ea.
 
Dmitri Danilov:
„Kremlinul a demonstrat foarte limpede, cu riscul să aibă mari probleme de imagine în Transnistria, că nu vede nici o posibilitate pentru o evoluţie pozitivă în soluţionarea conflictului transnistrean, dacă Smirnov va rămâne preşedinte. Totodată, dacă Smirnov va fi ales preşedinte, ceea ce este foarte probabil în lipsa unei alternative reale pentru alegători, nici asta nu ar fi o variantă proastă pentru Rusia, căci, în caz contrar, Kremlinul va fi acuzat de amestec şi că a utilizat alegerile ca să schimbe un lider pe un altul, mai loial. Moscova va putea să demonstreze astfel că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a schimba lucrurile, dar… nu a reuşit. Totuşi, în acest caz, Kremlinul va avea de rezolvat o problemă mai serioasă decât una de PR: ce să faci cu un preşedinte vechi, într-o situaţie nouă când Rusia are noi interese? Inevitabil, vor apărea noi probleme între Moscova şi Tiraspol. Moscova va trebui să se gândească prin ce mijloace să-şi realizeze politica sa în Transnistria şi în soluţionarea conflictului. Nu cred că Smirnov are posibilităţi să joace pe cont propriu. Însă, dacă tensiunile vor continua, din perspectiva tehnologiilor electorale, există bunăoară varianta succesorului, aplicată cu succes în Rusia, când Vladimir Putin l-a înlocuit pe Boris Elţin. Cred că şi Smirnov înţelege acest lucru. Nu cred că se va ajunge la măsuri radicale, deşi Moscova a lăsat limpede a se înţelege cât de departe ar putea să meargă, dacă e nevoie. Totodată, Rusia înţelege că are posibilităţi limitate să influenţeze asupra lui Smirnov în situaţii ce creează anumite riscuri pentru societatea transnistreană.”

*
Expertul în probleme de securitate europeană Dmitri Danilov s-a aflat la Chişinău la invitaţia Asociaţiei pentru Politică Externă, în cadrul unui proiect pentru dezvoltarea unor relaţii viabile şi predictibile cu Federaţia Rusă, proiect finanţat de Fundaţia Black Sea Trust pentru Cooperare Regională.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire