Comitetul General pentru Afaceri Politice și Securitate al Adunării Parlamentare OSCE a adoptat o Rezoluție cu privire la Republica Moldova în care face apel la Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, toate delegațiile naționale au susținut Rezoluția AP OSCE cu privire la Moldova, și doar două delegații - Federația Rusă și Cipru - s-au abținut în timpul votării. Astăzi, 9 iulie, Rezoluția AP OSCE cu privire la R.Moldova urmează a fi formal votată și de plenul AP OSCE.
Președintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, autoarea Rezoluției AP OSCE cu privire la Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a menționat importanța reluării cu succes a negocierilor privind problema transnistreană în formatul 5 + 2 și a pledat pentru o implicare mai activă a parlamentarilor în reglementarea conflictelor înghețate în spațiul OSCE.
Rezoluția AP OSCE mai consideră faptul că identificarea statutului legal special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, în timp ce consolidează și asigură suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional, constituie obiectivul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean.
În același context, Rezoluția propune să faciliteze dialogul parlamentar dintre membrii Parlamentului Republicii Moldova și reprezentanții sovietului suprem al regiunii transnistrene sub auspiciile Echipei Parlamentare a AP a OSCE privind Republica Moldova, cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.
O delegație a Parlamentului Republicii Moldova participă, în perioada 05-09 iulie curent, la Monaco, la reuniunea de vară a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Din componența delegației fac parte deputații Simion Furdui, Stella Jantuan, Vasile Șova și șeful Secţiei Relaţii Interparlamentare (Direcţia Relaţii Parlamentare Externe), Eugen Burdelinîi.