Valeriu Chiveri: „Exporturile Austriei în R. Moldova se ridică pentru prima jumătate de an la 50 de milioane euro şi cinci-şase milioane din Moldova.”
Europa Liberă: Astăzi, relaţia dintre Chişinău şi Viena e pe potriva aşteptărilor celor două state sau există rezerve nevalorificate?
Valeriu Chiveri: „La capitolul relaţii politice, într-adevăr, aşteptările noastre sunt împlinite. Mai avem restanţe şi restanţe mari la capitolul relaţii economice. Avem schimb comercial foarte modest, este vorba de zeci de milioane de euro, nu mai mult. Exporturile Austriei în Republica Moldova se ridică pentru prima jumătate de an la 50 de milioane euro şi cinci-şase milioane din Moldova.”
Europa Liberă: Nu ar exista interes din partea Austriei pentru cooperarea economică cu Moldova sau dece atît de modeste aceste rezultate?
Valeriu Chiveri: „Aceste relaţii economice au fost modeste tradiţional. Piaţa moldovenească nu a fost niciodată una foarte atractivă pentru Austria, dar vreau să spun că investiţiile austriece au început să vină în Moldova.
Anul acesta o companie nouă, „Gebauer and Griller”, investeşte în Moldova, în zona economică Bălţi, 18 milioane de euro şi începând cu anul viitor va produce cabluri pentru automobile, va asigura locuri de muncă pentru o sută de cetăţeni moldoveni.
E un semnal foarte bun nu doar pentru relaţiile bilaterale moldo-austriece, dar în general pentru businessul străin care vede că companiile străine sunt gata să investească în ţara noastra.”
Europa Liberă: Dar până acum investitorii de ce au ezitat să vină cu afaceri în Moldova?
Valeriu Chiveri: „Nu aş vrea să spun că au ezitat, sunt companii care lucrează în Moldova, Austrian Airlines, compania aeriană, compania de asigurări Grave, care se află de mai mulţi ani pe piaţa moldovenească, Strabag, compania de construcţii foarte mare, una din cele mai mari din Europa este demult prezentă în Moldova, Raiffeisen, prin compania de leasing, deci sunt companii din Austria care lucrează în Moldova deşi aşteptăm o dezvoltare în continuare.”
Europa Liberă: Pentru domeniul agricol, cum să vină în Moldova oamenii de afaceri din Austria?
Valeriu Chiveri: „Sunt interesaţi, sunt companii mici care activează în Moldova, volumul este nesemnificativ deocamdată, sunt companii care investighează posibilitatea conlucrării cu agricultorii noştri în domeniul produselor ecologic pure. De asemenea, încercăm şi noi să promovăm posibilităţile noastre economcie în Austria. Cea mai apropiată activitate este cu Ministerul Agriculturii, vom organiza la mijlocul lunii noiembrie, aici, la Viena, şi de altfel şi la Bratislava, capitala Slovaciei, un eveniment mare de promovare a vinurilor moldoveneşti. Aşteptăm până la 12 companii din Moldova care produc băuturi alcoolice de calitate.”
Europa Liberă: Dar aici, pe piaţa austriacă, pot fi găsite vinurile moldoveneşti?
Valeriu Chiveri: „Practic nu, sunt vinuri dulci reexportate din Germania, vinuri moldoveneşti, dar nu este un import direct din Moldova. Sperăm că din această activitate care va fi de o singură zi, dar care nu ar trebui să fie unică, ar trebui să continue cu altele, să interesăm publicul şi consumatorul austriac în vinurile noastre care sunt de calitate.”
Europa Liberă: Sprijin pe calea euro integrării a Republicii Moldova, sprijin politic există aici, la Viena?
Valeriu Chiveri: „Vreau să spun că Austria este una din ţările care ne sprijină plenar în acest proces având unele obiecţii, dacă vorbim iniţial, la procesul de negociere a liberalizării vizelor, pe parcurs conlucrând cu colegii de la Ministerul de Externe, de la Ministerul de Interne, care este intituţia cheie în acest domeniu, Austria practic şi-a scos toate obiecţiile, nu mai sunt probleme majore care ar putea să împiedice procesul de partea Austriei cel puţin.”
Europa Liberă: Pentru că Viena găzduieşte şi rundele de negocieri în formatul „5+2” pe problema transnistreană, pentru că şi aici, la sediul OSCE de la Viena se discută mult despre o eventuală identificare de soluţii pentru criza transnistreană, să vă întreb cum se vede de aici Moldova cu Transnistria în UE sau Moldova fără Transnistria. Ar fi această regiune un împiediment pentru o eventulă aderare a Moldovei la UE?
Valeriu Chiveri: „Cred că nu se pune problema în felul acesta. Procesul de integrare şi o eventuală aderare a Republicii Moldova la UE ar fi un pol de atracţie şi pentru cetăţenii noştri care locuiesc în regiunea transnistreană. Tot ce face Guvernul, tot ce facem noi, misiunile, este de apropiere a acestui deziderat, de a fi mai aproape de Europa şi de a demonstra că standardele şi principiile europene pot aduce cetăţenilor noştri beneficii nu numai economice, dar de orice natură, inclusiv consolidarea protejării drepturilor omului, reforme în justiţie, dezărădăcinarea corupţiei şi alte lucruri care mai persistă şi mai avem nevoie să lucrăm în acest domeniu.”
Europa Liberă: Deseori OSCE a fost învinuită că ar face jocul Rusiei cînd e vorba de soluţionarea problemei transnistrene. Se vorbeşte, aici, la Viena, despre aşa ceva?
Valeriu Chiveri: „Trebuie să înţelegem ce înseamnă OSCE, o organizaţie a 56 de state care au drepturi egale, iar toate deciziile se iau prin consens. În felul acesta există un drept de veto şi chiar o ţară mică ca Moldova şi-ar putea spune cuvîntul într-o situaţie sau alta şi nu ar permite adoptarea unor decizii care nu ar fi favorabile ţării noastre.”
Europa Liberă: Deci, nu se face jocul?
Valeriu Chiveri: „Eu nu cred că se face jocul Rusiei. Fiecare ţară îşi apără interesele, inclusiv Rusia, prin posibilităţile pe care le are la Viena şi nu numai.”