Interviu cu Hannes Swoboda: Viitorul R.Moldova este în UE. Radio Europa Liberă. 18.09.2012.
18.09.2012 ,
 

În aceste zile se află la Chişinău o delegaţie a grupului parlamentar Alianţa Progresista a socialiştilor şi democraţilor, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European. Întâlnindu-se astăzi cu reprezentanţii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi cu opoziţia comunistă, liderul grupului, austriacul Hannes Swoboda, le-a spus că viitorul Republicii Moldova este în UE. Iar Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan nu ar fi o alternativă oportună pentru Moldova. Detalii, de la Alla Ceapai:

După ce a lăudat eforturile actualei guvernări de la Chişinău în promovarea reformelor şi a vectorului european Hannes Swoboda a spus la o conferinţă de presă că integrarea europeană nu va fi o cale uşoară pentru Republica Moldova, dar singura oportună. El a mai spus ca este regretabil că unele forţe politice moldoveneşti văd Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ca o cale alternativă celei europene. Discutând cu toate partidele parlamentare, în special cu opoziţia comunistă despre această alternativă, iată ce le-a spus deputatul european:
 
„Mereu va exista o cale alternativă celei de integrare europeană. Dar după cum i-am spus şi deputatului comunist dl Petrenco trebuie să vă gândiţi ce fel de alternativă este aceasta, este una bună sau proastă. Să ne uităm un pic la această Uniune Vamală. Din ea fac parte un Belarus cu Lukaşenka, un Kazahstan care este o ţară bogată, doar datorită rezervelor de ţiţei şi gaze şi o Federaţie Rusă cu Putin în frunte. Şi nu ştiu dacă să mergi într-o uniune cu asemenea ţări ar reprezenta chiar o alternativă mai bună pentru Moldova. Este adevărat că şi UE se confruntă acum cu probleme dar noi suntem o uniune de democraţii, de state democratice. De aceea noi suntem în favoarea unor uniuni de state democratice şi nu în favoarea unor state care se confruntă cu un deficit de democraţie.”
 
În replică, preşedintele Parlamentului Marian Lupu a spus că Moldova continuă să promoveze cursul de integrare în comunitatea de valori europene şi că asta nu înseamnă să nu menţii relaţii bune cu Estul:
 
„Integrarea europeană a Republicii Moldova nu vine în contradicţie cu interesul nostru de a avea o bună colaborare cu partenerii noştri din Est. Platforma CSI este o platformă foarte bună, care ne oferă multe oportunităţi. Odată ce aceste două lucruri nu vin în contradicţie, nu se bat cap în cap noi trebuie să valorificăm acest potenţial care ne este oferit.”
 
Fiind şi raportor în Parlamentul European pentru monitorizarea Rusiei, Hannes Swoboda a spus că a discutat cu politicienii moldoveni şi despre relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, în special în contextul conflictului transnistrean:
 
„Noi ne dorim să avem relaţii pragmatice şi constructive cu Federaţia Rusă. iar Rusia trebuie să ajute la soluţionarea problemelor care există în vecinătate şi nu să toarne gaz pe foc ci dimpotrivă Rusia trebuie să întreprindă măsuri pentru a reduce din tensiunile care există.”
 
Liberalii au solicitat deputatului european o implicare mai activă a UE în reglementarea conflictului transnistrean, a spus Europei Libere deputata liberală Corina Fusu:
 
„Noi vedem soluţionarea acestei probleme prin implicarea mai puternică în a convinge Federaţia Rusă să-şi retragă forţele armate de pe teritoriul Republicii Moldova şi prin schimbarea misiunii pacificatoare care este reprezentată acum de Federaţia Rusă printr-o misiune civilă internaţională. Fără sprijinul celor două mari puteri UE şi SUA bineînţeles că suntem foarte, foarte limitaţi în a soluţiona această problemă.”
 
Deputatul european Hannes Swoboda a dat asigurări că grupul parlamentar al socialiştilor şi democraţilor pe care îl conduce va sprijini Moldova pe calea integrării europene.
 
Amintim, că în aceste zile Moldova este vizitată şi de un alt oficial european, Joseph Daul preşedintele grupului Partidului Popular European. În opinia mai multor experţi, aceste vizite reprezintă un semnal foarte clar că Republica Moldova este în vizorul Uniunii Europene, în special al Parlamentul European.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire