Negocierile pe marginea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană ar putea fi terminate în această primăvară. Radio Europa Liberă. 23.01.2012.
23.01.2013 ,
 

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune pe marginea rezultatelor celei de-a 14-a runde de negocieri susţinută de Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Gunnar Wiegand, negociator-şef din partea UE. Natalia Gherman a  anuntat că, în cadrul celei de-a 14-a runde, s-a avansat considerabil în tratative, practic fiind finalizate negocierile la capitolul justiţie, libertate şi securitate. Ea a menţionat că la acest capitol mai rămîne doar componenta care ţine de libera circulaţie a cetăţenilor în UE, dar aceasta e corelată cu Acordul de liberalizare a vizelor, negocierile pe marginea căruia încă mai continuă.

Gunnar Wiegand  a spus că Moldova e printre primele ţări din Parteneriatul Estic care va avea un Acord de Asociere cu UE. „Sperăm că în anul viitor să aplicăm o bună parte a prevederilor acestui Acord”, a declarat el.

Potrivit spuselor sale, Moldova şi UE sînt pe o cale bună de a atinge integrarea politică şi economică şi de a continua procesul de integrare în general.

Europa Liberă l-a intrebat pe Gunnar Wiegand  cît de mult ar putea fi afectat procesul eurointegrării al Republicii Moldova în eventualitatea declanşării unor alegeri parlamentare anticipate şi pe cât de mulţumit  este Bruxellul de mersul reformelor în instituţiile de drept?

Gunnar Wiegand: „Din cîte cunosc, deja a fost luată o decizie în ceea ce priveşte probabilitatea unor alegeri anticipate. Problema despre care vorbiţi reprezintă o provocare căreia trebuie să-i facă faţă partidele politice din ţară. Să ştiţi că angajamentul Uniunii Europene faţă de Republica Moldova nu este un angajament luat în faţa unui partid politic anume, ci este asumat în faţa întregii ţări. Pe parcursul ultimilor ani au avut loc mai multe neînţelegeri politice însă acestea nu au afectat în niciun fel relaţia noastră şi nici discuţiile privind asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De aceea indiferent care este situaţia politică internă din ţară noi vom continua să lucrăm din greu şi vom respecta toate promisiunile asumate. În ceea ce priveşe a doua parte a întrebării Dvs - toate beneficiile unui Acord de Asociere cu Republica Moldova vor avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii cetăţenilor, a oamenilor de afaceri. Însă ca ​​să se întâmple acest lucru este foarte important ca legea să funcţioneze. De aceea reforma justiţiei continuă să deţină locul de frunte în topul reformelor asupra cărora insistăm şi tocmai din acest motiv pe parcursul anilor 2011-2012 am investit în domeniu peste 60 de milioane de euro. Funcţionarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi buna funcţionare a instituţiilor de drept, reprezintă angajamente asumate în faţa Uniunii Europene. Doar dacă acestea vor fi garantate, beneficiile unei viitoare asocieri cu UE vor avea un impact asupra tuturor, în primul rând pentru că noi creem condiţii egale şi corecte pentru toată lumea.”

Europa Liberă: Dle Wiegand, vă întrebam dacă sunteţi mulţumit cum decurge reforma la interne, justiţie, procuratură?

Gunnar Wiegand: „Nu voi comenta asupra acestei întrebări, mai ales asupra felului cum funcţionează Procuratura. Cred că până acum au fost făcute destul comentarii mai ales în cadrul dezbaterilor publice din societatea moldovenească şi cred că aşa ar trebui să fie. Însă de un lucru sunt sigur: Procuratura trebuie să fie o instituţie imparţială, eficientă şi care se bucură de încrederea tuturor cetăţenilor.”

Europa Liberă a vrut sa afle pe cât de cooperantă este partea transnistreană când e vorba despre semnarea acestor documente, importante pentru viitorul Republicii Moldova? Iata ce a raspuns Natalia Gherman viceministrul de externe.

Natallia Gherman: „Cooperarea deocamdată se rezumă la invitaţia oficială din partea Chişinăului a unui repezentant la negocierile pe marginea stabilirii zonei de Liber Schimb, Cuprinzător şi Aprofundat. Chişinăul oficial, totodată, dă dovadă chiar din primele runde, de maximă deschidere şi angajament de a implica regiunea transnistreană în procesul integrării europene care trebuie să aducă beneficii pentru toată ţara, pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Gunnar Wiegand  a spus ca situatia ne e una deloc usoara.

Gunnar Wiegand: „Diferendul transnistrean nu este singurul conflict din cadrul regiunii Parteneriatului Estic. Situaţia este dificilă şi în alte ţări. Însă împrejurările din Republica Moldova sunt relativ pozitive, pentru că există un dialog între părţile de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că cetăţenii pot călători liber, şi există foarte multe companii din Transnistria care îşi exportă marfa în UE ca fiind din Republica Moldova, beneficiind în acest fel de anumite preferinţe comerciale. Sperăm că aceste companii vor funcţiona în continuare şi se vor bucura de oportunităţile adiţionale prevăzute de Zona de Liber Schimb, Cuprinzător şi Aprofundat şi de Acordul de Asociere. Discutam şi cu oamenii de afaceri din regiune, pentru că ne dorim ca la dialog să participe nu doar oficialii.”

Următoarea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere va avea loc pe data de 14 martie la Bruxelles.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2025 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire